• BIST 9689.32
  • Altın 2495.5
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.8524
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye, bir otomotiv üretim üssü olacak

Türkiye, bir otomotiv üretim üssü olacak
Sanayi ve Ticaret Bakanlı-ğı'nın hazırladığı Otomotiv Sektörü Stratejisi Belgesi 5 Ocak Çarşamba günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüşülecek.

YERLİ OTOMOBİL ÜRETİLECEK

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Otomotiv Sektörü Stratejisi Belgesi 5 Ocak Çarşamba günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüşülecek.

Toplantıya sektör temsilcilerinin de davet edildiğini belirten Sanayi Bakanı Nihat Ergün, "Otomotiv Sektör Strateji Belgesi'ni en kısa sürede hükümet belgesi haline getirmeyi planlıyoruz" dedi. Ergün, belgeyi, sektörün de görüşlerini alarak hazırladıklarını, çarşamba günü ise son şeklini vereceklerini kaydetti.

Hazırlanan Otomotiv Strateji Belgesi'nde iki temel hedef ortaya konuldu. Bunlardan birincisi Türkiye'nin bir otomotiv üretim üssü olması. İkincisi ise otomotiv sanayiinin yerlilik oranının artırılması ve nihai hedef olarak yerli markasını dünya pazarlarına sunan bir ülke konumuna gelmek. "Bunu gerekirse kamu-özel işbirliğiyle yapmalıyız ama mutlaka kendi markamızı çıkarmalıyız. Sadece montaj yapmakla yetinemeyiz" diyen Bakan Nihat Ergün, öncelikle canlı bir iç pazar oluşturarak, daha fazla yabancı yatırımı çekmeyi hedeflediklerini, bu sebeple strateji belgesinde, ülkenin üretim merkezi ve Ar-Ge üssüne dönüşümü için gerekli mekanizmalara öncelik verdiklerini söyledi.

Tasarım doğrulama ve dayanıklılık, yol testleri için gerekli pistler, çarpışma test laboratuarları ve rüzgar tüneli eksikliğini gidermek amacıyla test merkezleri kurulacak. Otomotiv alanında yetkinliği olan üniversitelerin laboratuar altyapısını geliştirecek adımlar atılacak. Üretimde yerli girdi kullanımı artırılacak, yan sanayi ile ana sanayi arasındaki tedarik zinciri güçlendirilecek. Rekabet öncesi işbirliğini sağlayacak mekanizmalar geliştirilecek. Bakan Ergün, "Otomotiv Strateji Belgesi, orta vadeli hedeflerimiz olan 2 milyon adet üretim, 1,5 milyon adet ihracat, 50 milyar dolar ihracat geliri ve 600 bin kişilik istihdam hedeflerine ulaşmamızda kilit rol oynayacaktır. Ancak mesele sadece bu sayısal hedeflere ulaşmakla ilgili değil, sektöre sürdürülebilir bir pozisyon kazandırmakla ilgilidir" şeklinde konuştu.

Ankara'da gerçekleştirilecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Otomotiv Sanayii Derneği, Otomotiv Distribütörleri Derneği, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği ve Makine İmalatçılar Birliği de davet edildi. Aynı tarihteki EKK'da Makine Sektörü Strateji Belgesi de masaya yatırılacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim