• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

"Türkiye bu krizden etkilenmeyecek"

"Türkiye bu krizden etkilenmeyecek"
Kanada Kalkınma Bankası Toronto Yatırımlar Bölge Sorumlusu Enes Kula, ''Türkiye sahip olduğu iç dinamikleri itibariyle sağlam bir ülke.'' dedi.

"Türkiye bu krizden etkilenmeyecek"

Kanada Kalkınma Bankası Toronto Yatırımlar Bölge Sorumlusu Enes Kula, ''Türkiye sahip olduğu iç dinamikleri itibariyle sağlam bir ülke.'' dedi.

Dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendiren Kula, 2008'de ABD'de tutsat (mortgage) krizi sırasında dünyada da global bir kriz yaşandığını belirterek, ''Krizin vurduğu şirketlerin borçlarını hükümetler kamu borcu olarak üstlendiler. Şu anda yaşamakta olduğumuz kriz, bir ekonomik krizden çok temelde bir finansal krizdir'' diye konuştu.

Ekonominin zor dönemlerinde, batacak şirketleri devletin kredilerle hayata döndürmesi fikrinin kaynağı olan Keynes teorisinin işlerliğini kaybettiğini söyleyen Kula, şöyle konuştu:

''Keynes teorisi, 20. yüzyılda işlerliğini kaybetmişti, artık tamamen öldü. İlk ortaya atıldığı 1930'lardan 1975'lere kadar işe yaradı ama bu yüzyılda, 20. yüzyılın dinamiklerini taşıyan bu teori artık işlemiyor. Bunun ispatı da Amerikan hükümetinin 2008'de üzerine aldığı batan bankaların borç yükünü, ekonomiye canlılık olarak geri kazandıramamasıdır. ABD'nin 2008'de kamu borcu stoğunun milli gelire oranı yüzde 60'larda iken 2010 yılı itibariyle bu oran yüzde 98'e çıkmıştır. Normalde kredi notu AAA olan bir ülkenin borcu yüzde 98 olamaz ya da yüzde 98 borçlu olan bir ülkenin kredi notu AAA olamaz. Buna rağmen AAA puanlamasına sahip olması ABD'nin şansı idi. Bu şans da Eurozone ekonomilerinin durumunun pek iç açıcı olmamasıdır. Bilinen İtalya, Yunanistan ya da İspanya'nın dışında örneğin Fransa'nın da yakın gelecekte bir sıkıntı yaşaması muhtemeldir.''

Dünyanın şu anda Amerika önderliğinde gecikmiş bir kriz yaşamakta olduğunu ifade eden Enes Kula, ''Bu ötelenmiş bir krizdir. S&P'nin ABD'nin puanını indirmedeki zamanlaması da doğru değil zaten. Bunun ötesinde kredilendirme kuruluşlarının kredileri de çok güçlü değil aslında. Bunu neye göre söylüyoruz? Lehmann Brothers 2008'de battığında kredilendirme notu triple A idi. Batan birçok kurumun battıklarında andaki puanları da en yüksek düzeyde idi. S&P, ABD'nin notunu düşürmede geç bile kaldı''diye konuştu.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ DA NOTU DÜŞÜK

Amerika'nın, vergi indirimi konusunda eski Başkan George Bush'un başlattığı programı, muhtemelen 2020'ye kadar sürdüreceğini öngördüğünü söyleyen Enes Kula, ''Bu olsa dahi, şu andaki milli gelir son 40 yıldaki haliyle büyümesine devam etse dahi ABD bütçesinden borç ödemesine gidecek oran yüzde 93. ABD şuan da zor bir durumda. Ekonomik krize finansal kriz de eklenince durum içinden çıkılmaz hale geldi. Bunun çözümü siyasi iradedir. Kredi notunun düşürülmesinde de en büyük sebep, siyasi liderlerin kısa sürede karar birliğine varmamış olmalarıdır'' dedi.

Kanada'nın, bu krizden en az etkilenen piyasalardan birisi olmasını çok sağlam bir bankacılık sistemine sahip olmasına bağlayan Kula, Türkiye'nin de benzer başka artı özellikleri ile yaşananlardan olumsuz etkilenmeyeceğini kaydetti. Türkiye'yi önünde ciddi fırsatlar olan bir ülke olarak gördüğünü belirten Enes Kula, sözlerini şöyle tamamladı:

TÜRKİYE PARLAYAN YILDIZ

''Türkiye sahip olduğu iç dinamikleri itibariyle sağlam bir ülke. Bankacılık sistemi de 2002 krizi sonrası çok sağlam temellere oturtuldu. Türk bankalarının Euro bölgesi bankalarına ya da Amerikan hazine bonolarına çok aşırı derece yatırım yaptıklarını söylemek mümkün değil. Dolayısıyla Türkiye'nin bu krizden etkileneceğini düşünmüyorum. Avrupa'nın içine girdiği sorunlar, Ortadoğu'da yaşanan Arap Baharı sonrası istikrarsızlık, İran'a karşı Batı'nın tutumu ile ortaya çıkan karanlık tablonun ortasından, yıldız gibi parlayan bir Türkiye görüyoruz. Çünkü şu an Türkiye'de çok sağlam bir siyasi otorite mevcut. Çok hızlı bir şekilde toplanıp, karar alıp uygulamaya koyabiliyorlar. Bugün kriz yaşanan yerledeki sorunun temelinde siyasi iradenin olmamasının yattığını görürsünüz.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim