• BIST 9094.06
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye bu yıl enerji ve ulaştırmada gaza basıyor

Türkiye bu yıl enerji ve ulaştırmada gaza basıyor
Yeni yıla mega projeler damgasını vuracak. Bu yıl Türkiye’nin dört bir yanı demiryolu ve köprülerle donatılacak, enerjide ise dev projeler bir bir hayata geçecek. Türk Akımı ve TANAP'ın temeli atılacak.

Türkiye 2014 yılında hız verdiği ulaştırma ve enerji projelerine 2015 yılında da devam ediyor. Ulaştırma alanında Türkiye’nin bir ucundan bir ucu yeni yollar, demir yolları ve köprülerle donatılırken, yeni enerji projeleri de devreye alınacak. Bu projelerden en önemlilerini ise Güney Akım'ın iptal edilmesinden sonra Rusya ile Türkiye arasında yapılan ve Türk Akımı adı verilen yeni hat anlaşması ve Mart ayında temeli atılacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) oluşturuyor. 

Metro hatlarına devam

Bu projeler kapsamında 2015’te 9,2 km’lik Keçiören-Atatürk Kültür Merkezi metro hattı ve  63 km'lik Gebze-Halkalı banliyö hattı inşaatı bitirilecek, 4,5 km'lik Levent-Hisarüstü metro hattı ve Seyrantepe depo bağlantısı bitirilecek ve 9 km'lik Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı metro hattının temeli atılacak. Ayrıca Esenboğa havalimanı raylı sistem bağlantısı yapım ihalesine çıkılacak. Sabiha Gökçen Havalimanı demiryolu bağlantısının temeli atılacak. 

Ovit Tüneli bitecek

Bunların yanı sıra Ovit Tüneli, Cankurtaran Tüneli, Salmankas, Erkenek, Karahan, Cudi, Ilgaz, Sapça, Üzülmez tünelleri de bu sene bitirilecek. Sinop Havalimanı Terminal Binası yapımına başlanacak, Hakkari (Yüksekova) havalimanı bitirilecek, yat limanlarının kapasitesi de 17.700’den 18.600’e çıkartılacak. 2015 yılında ulaştırma alanında yapılacak bazı yatırımlar ise şu şekilde:

76 km'lik Türkiye -Gürcistan demiryolu inşaatının Türkiye tarafı 2015’te bitirilecek. 

Hızlı tren ağı genişliyor

Konya-Karaman Hızlı Tren hattı tamamlanacak. İstanbul-Edirne hızlı tren hattının ihalesi gerçekleştirilip, yapımına başlanılacak. Karaman–Ulukışla, Sivas-Erzincan, Gaziantep-Şanlıurfa, Mersin-Adana hızlı tren hattının yapımına başlanılacak. Adana-Gaziantep hızlı tren hattının yapımına devam edilecek. Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri, Kırıkkale-Çorum-Samsun, Yerköy-Aksaray-Ulukışla Hızlı Tren hattı proje hazırlanmasına başlanılacak. Sivas-Malatya demiryolu projesinin hazırlanılmasına başlanılacak. 

Türk akımı hayata geçiyor

2015'te enerji alanında yapılacak yatırımlar ve projeler de oldukça önemli. Bu sene, büyük hidroelektrik santrallerı hariç, üretim santrallarının özelleşme süreci devam edecek, Akkuyu Nükleer Santrali projesinin liman ihalesi Mart ayında gerçekleşecek, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Shell ile Batı Karadeniz’deki yeni sondajına başlayacak. Ayrıca Mart ayında TANAP'ın temeli atılacak. Güney Akım'ın iptal edilmesinden sonra Rusya ile Türkiye arasında yapılan ve Türk Akım adı verilen yeni hat anlaşması devam edecek. 

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim