• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Türkiye deniz havacılığını başlatıyor

Türkiye deniz havacılığını başlatıyor
"Eclipse’i (Tutulma) üreten fabrikayı bir grup ABD’li yatırımcıyla birlikte satın alan ve en büyük ortaklardan biri haline gelen Türk yatırımcı Ekim Alptekin, denize iniyor.

Türk yatırımcı Ekim Alptekin denize iniyor

Dünyanın en küçük özel jet uçaklarından ‘Eclipse’i (Tutulma) üreten fabrikayı bir grup ABD’li yatırımcıyla birlikte satın alan ve en büyük ortaklardan biri haline gelen Türk yatırımcı Ekim Alptekin, Türk denizlerine inmeye hazırlanıyor.

Alptekin, Türkiye’nin ilk denizden iniş - kalkış yapan havayolu şirketi olmak için yola çıkan Seabird Airlines’a (Denizkuşu Havayolları) ortak oldu.

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Başkan Yardımcısı da olan Ekim Alptekin, “Dünyada deniz olan her yerde deniz havacılığı yaygın. Türkiye’nin üç tarafı deniz olmasına rağmen bu alanda faaliyet yok. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kısa süre önce deniz havacılığını mümkün kılan bir yönetmelik çıkardı. Önümüz açıldı. Onay bekliyoruz. Bu yaz hizmete girmeyi umuyoruz” diyor.

Menzili 1690 kilometre

Seabird Airlines’ın başında 14 yıl ABD’de çeşitli havayolu şirketlerinde çalışan Kürşad Arusan var. Havayolu, Kanada’da üretilen De Havilland Twin Otter DHC - 6 uçakları kullanacak. Menzili 1690 kilometre olan uçakların fiyatı 2 milyon dolar civarında. Uçaklar denizin yanı sıra karaya da iniş yapabiliyor.

Sikorsky mikro jete ortak oldu

Seabird Airlines filosuna Eclipse uçaklarını da katarak hava taksi hizmeti vereceklerini de belirten Ekim Alptekin şunları söylüyor:

“Kısa süre önce Sikorsky şirketi Eclipse’e ortak oldu. 2023’e kadar Eclipse için 6 bin sipariş bekleniyor. Bu, ABD’de üretemeyeceğimiz bir sayı. İkinci üretim hattı için aday ülkeler arasında Türkiye öne çıkıyor. Şu an yerli sanayiden yedek parça için fiyat alıyoruz. İTÜ ile de protokol imzaladık. Yılda 2 öğrenci New Mexico’daki fabrikamıza staj için gelecek. ABD’de üretime başlamak için deneme uçuşlarının tamamlanmasını bekliyoruz.” 2 bin kilometre menzilli, 4 - 5 yolcu taşıyan mikro jetler geleceğin ulaşım araçları arasında görülüyor. Eclipse 500, 1.5 milyon dolar civarındaki fiyatıyla en ucuz uçaklardan.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

www.THYHaber.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim