• BIST 9596.13
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

"Türkiye, Enerji Birliği İçin Kilit Ülke"

"Türkiye, Enerji Birliği İçin Kilit Ülke"
Miguel Arias Canete, "AB, Türkiye ile stratejik enerji işbirliğini geliştirmeli, çünkü bu ülke, birliğin enerji güvenliği geleceğinde kilit öneme sahip." dedi.

Avrupa Birliğinin (AB) İklim ve Enerjiden Sorumlu Komisyon Üyesi  Miguel Arias Canete, "AB, Türkiye ile stratejik enerji işbirliğini geliştirmeli, çünkü bu ülke, birliğin enerji güvenliği geleceğinde kilit öneme sahip" dedi.

AB Dönem Başkanı Letonya'nın Başkenti Riga'da düzenlenen Avrupa Enerji Birliği Konferansı, AB Komisyonu'nun internet sitesinden canlı yayınlandı.

Canete, burada yaptığı konuşmada, birliğin enerji arzında Rusya'ya bağımlılığının azaltılması gerektiğini vurguladı.


Azeri gazını Anadolu üzerinden Yunanistan ve İtalya'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru'nun bu anlamda önem taşıdığının altını çizen Canete, "AB, Türkiye ile stratejik enerji işbirliğini geliştirmeli, çünkü bu ülke, birliğin enerji güvenliği geleceğinde kilit öneme sahip" ifadesini kullandı.

Canete, arz güvenliğinin yanı sıra rekabet ve sürdürülebilirliğin de enerji birliği fikrinin ayaklarını oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"AB'nin herhangi bir ülkesindeki vatandaş, başka bir ülkenin elektrik şirketinin sağladığı hizmeti daha iyi ve ucuz bularak tercih edebilmeli. Bu geniş perspektiften enerji birliği, kökten ve sürdürülebilir bir değişime bağlılık demektir. 28 ülkedeki  AB vatandaşları ve sanayileri arasında dayanışma ve kolektif tutum sağlanmalıdır"

Enerji Birliği'nin beş unsuru

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcoviç de, 25 Şubat'ta yürürlüğe girecek Enerji Birliği'nin beş unsurunu tanıttı. Bu unsurların paralel ve birbirini tamamlayan süreçler olduğunu dile getiren Sefcoviç, şöyle devam etti:

"İlk unsur, enerji arzı güvenliği. İkincisi, rekabet edebilir, adil, şeffaf ortak enerji pazarı. Üçüncü unsur, enerji verimliliği. Birlik'te enerji verimliliği yüzde bir arttırıldığında, bu yüzde 2,6 gaz tasarrufu demek oluyor. Dördüncü unsur, 2030 itibariyle karbon emisyonlarının yüzde 40 azaltılması ve son olarak beşinci unsur, araştırma ve yenilik. Tüm bu aşamaların sonunda 28 farklı, enerji topluluğu ülkelerini de içine alırsak, 36 ülkedeki farklı enerji politikalarından, tek ve en iyi Avrupa çapında ortak enerji politikasına varacağız."

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim