• BIST 9079.97
  • Altın 2301.842
  • Dolar 32.3299
  • Euro 35.1048
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye, Ford Otosan'a motor geliştirecek

Türkiye, Ford Otosan'a motor geliştirecek
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, şirketin motor dizayn yeteneğiyle öne çıktığını belirtti.

Ford'un tüm dünyada ürettiği yük­sek teknoloji içeren ürünlerin mühendislik merkezi olma hedefleri olduğunu söyleyen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, şirketin motor dizayn yeteneğiyle öne çıktığını belirtti. Üç Ar-Ge merkezinden biri olduklarını kaydeden Yenigün, "Türkiye'deki mühendislik çalışmaları yeni motor ve araçlarda kullanılacak" dedi.

Ford Otosan, krizde Avrupa'da daralan pazarı diğer ülkelere açılarak telafi ediyor. 25 yıl önce şirkette mühendis olarak başlayan Ford Otosan'ın yeni genel müdürü Haydar Yenigün, Koç Grubu'nun Bizden Haberler Dergisi'ne verdiği mülakatta, şirketin geçmiş başarılarını ve gelecek hedeflerini anlattı. "Gelecekte Türkiye'de ve Ford'un tüm dünyada ürettiği yük­sek teknoloji içeren ürünlerin mühendislik merkezi olma hedefimiz var. Şu anda Ford'un tüm dünyada ürettiği diesel motor­ların kalibrasyonları Gebze Mühendislik Merkezi tarafından yapılıyor. Bu konuyu çok önemsiyorum. Motor dizaynı yeteneği de Ford Otosan'ın en önemli özelliklerinden biri. Halihazırda Cargo kamyonlarda kullanılan Ecotorq motorlar tamamen Ford Otosan'ın kendi ürünü olup dizaynı bizim mühendisle­rimiz, üretimi de Eskişehir İnönü fabrikası tarafından yapılmakta. Bu kabiliyetimizi büyüterek geliştireceğiz." diyen Haydar Yenigün, Türkiye'nin Ford Otomotiv'in dünyadaki 3 büyük Ar-Ge merkezinden biri haline geldiğini dile getirdi. Türkiye'deki Ar-Ge merkezinde üretilen mühendislik çalışmalarının doğrudan Ford'un dünyanın çeşitli ülkelerinde üretilecek araç ve motorlarında kullanıla­cağını söyleyen Yenigün, Ford Otosan'ın krizden çıkma reçetesine de değinerek, "Avrupa'da süren ekonomik daralmayı, Amerika ve diğer 70 ülkeye yaptığımız ihra­cat ile dengeliyoruz. Önümüzdeki dönemde bu gibi durumların sıkça olacağı varsayımı ile ihracat yaptığımız ülke sayısını 90'a çıkartacağız. Bu sayede ülkeler ve hatta bölgelerin içinde bulunduğu daralmadan etkilenmemeyi sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Ford Otosan'ın geldiği noktayı sürekli hale getirmek için mühendislikte Ar-Ge çalışma­larının önemini benimseyerek çalış­malarını küresel platformda sürdürdüklerini aktaran Haydar Yenigün, "2007 yılında 600 kişiyle yola çıkan Ar-Ge merkezimizde bugün 1.200 kişi çalışıyor. Yıl sonu itibarıyla 100 mühendis daha alacağız" dedi.

TOFAŞ'IN KÂRI YÜZDE 3 AZALDI

Tofaş'ın ikinci çeyrekte net kârı, fiili vergi oranındaki artış ve faiz gelirlerindeki azalmanın etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 gerileyerek 126.2 milyon lira oldu. Piyasa beklentilerinin biraz üzerinde gerçekleşen ikinci çeyrek sonuçlarına göre, satış gelirleri de yüzde 8,8 azalarak 1.87 milyar lira olarak gerçekleşti. İkinci çeyrekte FAVÖK ise yüzde 6 artışla 229 milyon lira oldu. Tofaş'ın satış gelirleri, ilk altı ayda yüzde 12,5 düşüşle 3.4 milyar liraya gerilerken, net kâr ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 artışla 223.1 milyon liraya ulaştı. Şirketin yurtiçi toplam pazar payı ilk altı ayda 2 puan azalarak yüzde 13,3'e geriledi. Üretim ilk yarıda yüzde 20,6 azalarak 133.128 adet, iç piyasa satışları 54.406 adet, ihracat da 84.197 adet olarak gerçekleşti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim