• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Türkiye, gemi inşa sanayinde çok başarılı

Türkiye, gemi inşa sanayinde çok başarılı
Almanya’da Hamburg eyaletinin ilk göçmen kökenli bakanı olan Sri Lanka kökenli Ekonomi Bakanı Ian Karan, Türkiye’nin AB üyeliğine hazır olduğunu belirterek, bunun AB için kazanç olacağını söyledi.

Türkiye, gemi inşa sanayinde çok başarılı

Almanya’da Hamburg eyaletinin ilk göçmen kökenli bakanı olan Sri Lanka kökenli Ekonomi Bakanı Ian Karan, Türkiye’nin AB üyeliğine hazır olduğunu belirterek, bunun AB için kazanç olacağını söyledi.

Bakan Karan, Hamburg’da düzenlenen 23. Uluslararası Gemi İnşa Deniz Teknolojileri Fuarındaki (SMM) katılımcılara yönelik olarak Hamburg eyaleti başbakanlık misafirhanesinde verdiği resepsiyon sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’de bazı sektörlerde çok başarılı firmaların bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Örneğin gemi inşa sanayinde Türkiye çok başarılı. Koç grubu gibi başarılı holdingler var. Dolayısıyla Türkiye’deki firmalar burada şube açabilir ya da burada yaşayanlara Türkiye’de iş ve istihdam imkanı sunabilir. Bu bakımdan Türkiye’ye kapıların ve sınırların açılması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye ve Almanya her zaman özellikle ekonomik alanda birbirine sıkı sıkıya bağlı ülkeler oldu."

Almanya’nın 3 milyona yakın kalifiye elemana ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Karan, Almanya’nın, ülkeye göç edecekler için daha cazip bir ülke haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Karan, Hindistan’dan ya da Türkiye’den eğitimli akademisyenlerin Kanada’ya ya da Amerika’ya göç ettiğine dikkat çekerek, Almanya’da ise göçmen kökenlilerin yeteneklerinden yeteri kadar yararlanılmadığını belirtti ve şöyle dedi:

"(Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa eden Thillo) Sarrazin’in dile getirdiği gibi göçmenlerin bu ülkeyi aptallaştırdığına inanmıyorum. Almancayı iyi konuşamayan bazı gruplar olabilir. Ama bunu genelleyemezsiniz. Almancayı iyi konuşamıyor diye birine aptal diyemezsiniz. Örneğin kardeşim biyokimyager ve çok iyi İngilizce konuşuyor. Sonuçta bilim adamı. Bu kişiyi Almanca konuşamıyor diye aptal olarak mı görmemiz gerekiyor? Herkesin kendine göre yetenekleri var. Bu potansiyellerden en iyi şekilde yararlanmamız gerekir."

Göçmen kökenlilerin meslek eğitimi konusunda Hamburg Ticaret Odası yetkilileriyle kısa bir süre önce bir araya geldiğine de işaret eden Karan, Almanca eğitimine anaokullarında ve kreşlerde başlanması gerektiğini kaydetti. Karan daha sonra, Hamburg fuarının Türkiye temsilcisi Ebru Goca ve fuara katılan bazı Türk temsilcileriyle de bir süre sohbet etti. Goca’nın, kendisini 26-28 Ocak 2011 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek SMM fuarına davet etmesine de Karan, "Çok isterim" karşılığını verdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim