• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Türkiye görevini Pakistan'a devretti

Türkiye görevini Pakistan'a devretti
Ticaret gemilerinin rotalarını değiştirmelerine neden olan Somalili deniz haydutlarıyla mücadele etmek için Aden Körfezi'ne gönderilen Türk deniz gücü komuta görevini Pakistan'a bıraktı.

Deniz haydutlarına karşı görevi Pakistan devraldı

Ticaret gemilerinin rotalarını değiştirmelerine neden olan Somalili deniz haydutlarıyla mücadele etmek için Aden Körfezi'ne gönderilen Türk deniz gücü komuta görevini Pakistan'a bıraktı.

Tuğamiral Sinan Ertuğrul komutasındaki TCG Gökçeada ve TCG Gaziantep adlı fırkateynlerimiz 3 ay içinde 104'ü Türk, toplam 7 bin 45 geminin güvenle geçmesini sağlarken, gemilerdeki güvenil odanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Aden Körfezi ve Somali Havzası'nda 1'i Türk sadece 9 gemi haydutlar tarafından kaçırıldı. BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararla deniz haydutluğu faaliyetlerini engellemek ve uluslarası deniz ticaretini korumak için görevlendirilen Türk Donanması 01 Eylül - 01 Aralık tarihleri arasında diğer ülke gemilerine de komuta etti. Türkiye, ABD; İngiltere, Kanada, Pakistan ve Suudi Arabistan'ın gemilerinden oluşan 23 savaş gemisinden oluşan filoya Tuğamiral Sinan Ertuğrul önce TCG Gökçeada ardından da TCG Gaziantep ile komuta etti. Aden Körfezi, Somali Açıkları, Arap Denizi, Afrika Boynuzu ve çevresinde konuşlanan Birleşik Görev Kuvveti Komutanlığı (CTF) 151'e bağlı savaş gemileri, ticaret gemi geçişlerinin en yüksek seviyede olduğu Eylül-Ekim ve Kasım aylarında devriye gezdi. 8 Eylül'de Malta bayraklı OLIB-G ve Antigua Barbuda bayraklı Magellan Star adlı iki ticaret gemisi deniz haydutları tarafından kaçırıldı. 280 mürettebatlı TCG Gökçeada, deniz haydutlarına karşı helikopterini havalandırırken gemi personelinin kendilerini makine dairesine kilitledikleri öğrenilince ABD timleriyle ortak yapılan operasyon sonucu 9 deniz haydudu silahlarıyla birlikte yakalandı.

31 Ekim'de ise Tanzanya açıklarında MV Sıchem Pandora adlı geminin saldırıya uğradığı bilgisini alan TCG Gaziantep harekete geçti. Fırkateynin geldiğini gören korsanlar gemiye çıkamadan kaçtı. 22 Kasım'da ise Marshall Adaları bandıralı MT Front Alfa adlı gemiden yardım fişeği atılınca, TCG Gaziantep bölgeye yöneldi. Mürettebatın dümeni kilitleyerek kendilerini makine dairesine kapattığı belirlenirken, haydutlarında gemiyi terk ettiği görüldü. 27 Kasım'da ise bu kez Romanya'dan Bangaldeş'e giden Türk gemisi 26 Ağustos saldırıya uğradı. Yine mürettebatın kendilerini makine dairesindeki güvenli bir odaya kilitlerken, haydutların gemiyi ele geçiremeyince kaçtıkları görüldü.

Gemideki "Korunaklı Oda" çok önemli

Türk donanmasının komuta ettiği 6 ülkeden oluşan filo, 3 ay boyunca 104'ü Türk toplam 7 bin 45 geminin güvenli geçişi sağlarken, geçiş yapan Türk gemilerinin büyük çoğunluğunun mürettebatının korunması için bölme yaptırdığı ortaya çıktı. 79 Türk gemisinin yeke dairesi, makine dairesi, dümen dairesi ya da kazan dairesi gibi yerlerinde korsanlardan korunacak güvenli alanlar oluşturulduğu saldırı durumunda mürettebatın saklanarak yardım istediği görüldü. Gemiye çıkan deniz haydutlarının rehin alacak insan bulamaması ve gemiyi idare edememesi üzerine kaçmak zorunda kaldıkları öğrenildi. Türk savaş gemilerinin, Türk ticaret gemilerinin geçişleri sırasında kaptanlarıyla sürekli
bağlantılı oldukları öğrenildi.

Ticaret gemilerinin savaş gemisi korumasında seyreden gemi konvoylarına katılmaya yönlendirildikleri görüldü. Tek başına kürek çekerek Hint Okyanusu'nu aşan Erden Eruç'ta TCG Gaziantep'in korumasıyla güvenli bir rotaya yönlendirilmişti. Tuğamiral Sinan Ertuğrul, 1 Aralık'ta Birleşik Görev Kuvveti Komutanlığı (CTF) 151 görevini Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına Komodor Abdül Aleem'e devretti.

Kaynak: Gökhan Karakaş-Milliyet Gazetesi

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim