• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye Gürcistan ortak sanayi bölgesi kuruluyor

Türkiye Gürcistan ortak sanayi bölgesi kuruluyor
Türkiye ve Gürcistan arasında gerçekleştirilen başarılı projelere bir yenisi daha ekleniyor. Türkiye-Gürcistan arasında ortak Organize Sanayi Bölgesi kurulabilmesi için çalışmalar başladı.

 

Bilindiği gibi Batum hava alanının ortak kullanılması, bir tur iki ülke programı ve sarp sınır kapısından nüfus kâğıdı belgesi ile geçiş ve benzeri başarılı uygulamalar iki ülke arasında yeni bir ortaklığa daha kapı aralandı.
 
Türk ve Gürcü yetkililer Acaristan’da bir araya geldiler
 
Gürcistan'ın Acaristan Özerk Cumhuriyeti'nin Gonia bölgesinde Türk ve Gürcü ortaklığında hayata geçirilmesi planlanan Organize Sanayi Bölgesi için taraflar karşılıklı görüşmede bulundu. Acaristan'ın daveti üzerine gerçekleşen görüşmeye Gürcistan tarafından Acara Özerk Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanı Davit Baladze ve Bakan Yardımcısı Beso Bolguçdze katıldı.
 
Türkiye tarafından da Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, DOKA Planlama Stratejik Planlama ve Programlama Birimi Okan Adıyaman, Artvin Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Berna Kiriş Tuna katıldı.
 
Görüşmede, Türkiye'deki OSB uygulamaları yasal dayanakları ile uygulanmakta olan teşvikleri kapsayan ayrıntılı dokümanlar DOKA tarafından Gürcistan tarafına sunuldu.
 
Bir sonra ki toplantı Trabzon OSB’de yapılacak
 
Acara Özerk Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanı Davit Baladze heyeti kabulde yaptığı konuşmada organize sanayi bölgeleri konusunda Türkiye'nin ve Trabzon'un bir başarı elde ettiklerini düşündüğünü, bu bakımdan fikirlerini dinlemenin kendileri için önemli olduğunu söyledi. Taraflar arasında gerçekleşen ilk toplantının Acaristan'da, bundan sonraki görüşmenin ise Trabzon'da organize sanayi bölgelerini yerinde görerek yapmayı uygun gördüklerini aktardı.
 
Kaldırım: OSB konusunda gelişmelerin olması sevindirici
 
Davet için teşekkür eden Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ( DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, gündeme gelen Organize Sanayi Bölgesi konusunda gelişmelerin olmasının kendilerini sevindirdiğini kısa zamanda somut adımlar atıldığını söyledi. Kaldırım, konu ile ilgili şu ifadelere yer verdi: ‘ortak işbirlikleri, ortak ekonomik hedefler ve ortak yatırımlar ile güzel bir işbirliği arzuladıklarını belirtti. Doğu Karadeniz Bölgesi altı ilden oluştuğunu anımsatarak Batum ile güzel bir işbirliği ile Kafkasların, Orta Doğu'nun, Doğu Avrupa'nın ve Avrasya'nın önemli bir merkezi olmayı istediklerini dile getirdi.
 
DOKA Bölgesi’nde 9 tane OSB’miz var
 
Kaldırım ayrıca konuşmasında, Acara Bölgesi ile çok yakın ilişkide bulunulduğunu kaydederek," Malum Artvin ile akrabalık derecesinde bir yakınlığımız var. Onun yanında çok sıcak ilişkilerimiz var. Biz bunun ekonomi, turizm, tarım sektörlerine de yansımasını ve daha derinlere ilişkimizin inmesini istiyoruz’ dedi. Organize Sanayi Bölgeleri konusunda oldukça iyi bir altyapının olduğunu belirten Kaldırım, bölgede altı tane organize sanayi bölgesi olduğunun ve Trabzon'da dördüncü organize sanayi bölgesinin kurulmak üzere olduğunun bilgisini verdi. Kaldırım, ‘yapılmakta olan iller ile birlikte DOKA bölgesinde OSB sayımız sekizi, dokuzu bulacaktır. Ciddi bir altyapımız var."dedi.
 
‘OSB’lerin iç ve dış pazara yönelik çalışmalılar’
 
DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, ‘gerek OSB alanındaki tecrübemizi gerekse bölgemizdeki çok iyi iş adamlarının bulunmasının birer artı olduğunu ifade ederek, "çok tecrübeli odalarımız var. İş dünyamız çok güçlü. Hem Ticaret ve Sanayi Odaları, hem de Bakanlıkla işbirliği yaparak burada belirlenen alanda ortak bir altyapı kurarak, hem Gürcistan hem de Kafkaslara ve diğer bölgelere ciddi bir üretim merkezi yapmayı hedefliyoruz."dedi. Kaldırım, böyle bir yapının kurulması iki tarafında gerek iş dünyasının işbirliği yapması, gerek üretimin artması ve istihdamın artması noktasında katkı sağlayacağını söyledi. Alanın planlanması, yönetiminin belirlenmesi, firmaların seçimi, üretim alanlarının belirlenmesi gibi konularda karşılıklı görüşmeler sonucunda sağlanacağını vurguladı. Buradaki OSB'nin iç ve dış pazara üretim yapmasını arzuladıklarını kaydetti.
 
‘OSB ortaklığını diğer sektörlere de aktarabiliriz’
 
Bu yapının kurulması halinde bir başlangıç olacağını vurgulayan DOKA Genel Sekreteri kaldırım, bunun devamında da güzel potansiyeller bulunan Gürcistan'da işbirliği alanlarının tarım ve turizm gibi diğer alanlara yaygınlaşacağını aktardı. Kaldırım, alanın tahsis edilmesi durumunda da yapımına hazır olduklarını bildirdi. Konunun düşünce safhasını geçip karar verilip uygulama safhasına geçilmesini arzuluyoruz. Gerek Acara gerekse Doka Bölgesi ciddi bir üretim üssüne kavuşmuş olacağını dile getirdi.
 
Hacısalihoğlu: OSB’ler kuruldukları bölgelere bir üretim kültürü getiriyorlar
 
Trabzon TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Organize Sanayi Bölgeleri aslında üretim ve istihdam dışında kuruldukları bölgelere bir üretim kültürünü de getirdiklerini ifade etti. Hacısalihoğlu, ‘Bu tür bölgede kurulacak olan fabrikaları diğer vatandaşların görmesi ile imalatın kolay bir iş olduğunu ve diğer vatandaşlarında buna hızlı bir şekilde yönlendiğini görmekteyiz. Biz bunun örneklerini gördük. Acaristan'da kurulacak olan OSB tüm Gürcistan'da hızlı bir şekilde bir kaç tane daha kurulmasına örnek olacaktır.’ dedi.
 
‘Yer ve teşvikler konusunda hızlı adımlar atılmalı’
 
Hacısalihoğlu, Acaristan'daki imalatın Türkiye'ye ihracat olarak kabul edileceği için ticari ilişkilerde daha fazla potansiyel sağlanacağını sözlerine ekledi. Hacısalihoğlu şöyle konuştu: "Benim arzum bir an önce Türkiye'deki gibi ve benzer teşvikler sağlanması ile Acaristan'da hep birlikte bu sistemin hayata geçirilmesidir. Yer ve teşvikler konusunda adımlar atılırsa Türkiye'nin proje destekleri de burada kurulur ve hızlı bir şekilde hayata geçer. Şunu vurgulamak gerekir ki öncelikle yer ve teşvik konuları Organize Sanayi Bölgeleri'nin dolması konusunda en önemli adımdır. Türkiye 'de OSB'lerin altyapısını devlet olarak yapılmaktadır. Ve üst yapıyı bedava yatırımcılara veriyoruz. Devlette teşvikleri uyguladığı için hızlı bir şekilde doluyor ve yatırımcılar üretime geçiyor. Artik bundan sonrası için sizlerde basit dediğimiz üç dört maddeyi yerine getirdiğiniz de OSB'nin adımları hızlı bir şekilde ilerler."
 
Özel: Bölge bir üretim üssü olacak
 
Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel'de Batum Havalimanının Türkiye ve Gürcistan tarafından örnek kullanılmasını örnek göstererek, organize sanayi bölgesinin de bu model etrafında şekillenebileceğini söyledi. Özel, " Burada her ki tarafta kazanıyor. Siz istihdamda kazanacaksınız. İç piyasaya ve Kafkasya bölgelerine mal satışı gerçekleştireceksiniz. Belki de sizin yatırımcınız ve girişimciniz de gelecek bu bölgede yatırım yapacaktır. Bölgenin bir üretim üssü gibi olacaktır."dedi. Batum'un bir turizm kenti olduğunu anımsatan Özel, kurulacak ortak organize sanayi bölgesinde ağır sanayinin olamayacağını, bölgenin dokusuna ve potansiyel ihtiyaçlara yönelik sektörlerde üretimlerin yapılacağını ifade eti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim