• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Türkiye için tehdit oluşturmuyor

Türkiye için tehdit oluşturmuyor
Çevre ve Orman Bakanlığı, Macaristan'da meydana gelen atık çamuru kazasının Türkiye için tehdit oluşturmadığını bildirdi.

TÜRKİYE İÇİN TEHDİT OLUŞTURMUYOR

Çevre ve Orman Bakanlığı, Macaristan'da meydana gelen atık çamuru kazasının Türkiye için tehdit oluşturmadığını bildirdi.

Açıklamada, tesisin, Tuna Nehrine 130, Bulgaristan–Romanya sınırına 400 kilometre mesafede olduğu, ilk bilgilere göre atıkların Tuna Nehrine ulaşmasının beklenmediği belirtildi.

Tuna Nehrinin Korunması Uluslararası Komisyonu Kaza Uyarı Sistemi ile sınır aşan tedbir olması maksadıyla Bulgaristan ve Romanya'ya gerekli uyarıların yapıldığına işaret edilen açıklamada, kirliliğe müdahale çalışmaları kapsamında döküntünün Marcal Nehri'nde tutularak Tuna'ya karışmasının önlenmesi çalışmalarının bu ülkeler tarafından yürütüldüğü anlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:“Macaristan'daki söz konusu tesisin toplam kapasitesi yaklaşık 30 milyon ton olup, akışa geçen atık çamurun miktarının 600 bin metreküp olduğu ve 40 kilometrekarelik alanı etkileyebileceği tahmin edilmektedir. Kazada adı geçen 'Kırmızı Çamur' boksitten alüminyum üretiminde kullanılan Bayer Prosesi neticesinde açığa çıkan atıktır.

Merkezi Viyana'da bulunan Tuna Nehrinin Korunması Uluslararası Komisyonu'ndan alınan bilgilere göre; şu an itibariyle kaza büyük uluslararası/sınır ötesi tesirlere yol açma riski taşımamaktadır. Ancak sınır ötesi etkileri olma ihtimaline karşı Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan'a Kaza Erken Uyarı Sistemi aracılığıyla gerekli ikazlar yapılmıştır.

Ülkemiz için herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Ancak bütün ihtimallere karşı Karadeniz'de Kirlilik İzleme Projesi çerçevesinde İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile birlikte önümüzdeki hafta içinde mukayese maksadıyla Karadeniz'de ölçümler yapılacaktır.

Konuyla ilgili olarak Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi İcra Direktörlüğü ve Tuna Nehrinin Korunması Uluslararası Komisyonu ile sürekli iletişim ve bilgi alışverişinde bulunulmaktadır. Netice itibariyle söz konusu kaza sonrası ülkemiz karasuları ve kıyıları için herhangi bir tehlikenin söz konusu olmayacağı öngörülmektedir.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim