• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Türkiye ilk sismik gemi yapımına başladı

Türkiye ilk sismik gemi yapımına başladı
Türkiye’nin 3 boyutlu araştırmalar yapacak ilk sismik gemisinin yapımına başlandı.

Türkiye ilk sismik gemi yapımına başladı

Türkiye’nin 3 boyutlu araştırmalar yapacak ilk sismik gemisinin yapımına başlandı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Başbakanlığın alımını onayladığı gemi, denizlerdeki deprem araştırmalarının yanı sıra Karadeniz’deki petrol aramalarında ve KKTC-Türkiye arasında yapılacak su borusu hattının güzergâhının belirlenmesinde de kullanılacak.

Yapımı 2 yıl içinde tamamlanacak gemi, derinde 3 boyutlu sismik araştırma yapıp numune alabilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye’nin 783 bin kilometrekare yüzölçümü var etrafımızda da 288 bin kilometre karelik deniz var. Bu geminin yapımı deniz sahalarının da değerlendirilebilmesi için çok önemli” dedi.

Maliyeti 100 milyon Euro

100 milyon Euro’ya mal olacak gemi 90 metre uzunluğunda, 18-20 metre genişliğinde olacak. Gemi, Karadeniz, Akdeniz, Ege Denizi ve diğer açık denizlerde görev yapabilecek ve şu konularda araştırma yapacak:

“Deprem risklerinin belirlenmesi, maden, petrol ve doğalgaz aramaları, deniz kirliliği ve deniz tabanından geçen boru hatlarının rutin bakımları için taramalar.”

Stratejik boyutu da var

Bakanlık yetkilileri, Türkiye’nin derin sismik araştırmalar yapabilecek bir araştırma gemisine sahip olmasının stratejik boyutunun da bulunduğuna dikkat çektiler. Enerji Bakanlığı’nın üst düzeyde bir yetkilisi şu değerlendirmeyi yaptı: “Ege ve Akdeniz’de ‘kıta sahanlığı’, ‘münhasır ekonomik bölge’ ve ‘karasuları’ alanlarındaki hali hazırda çözüme kavuşmayan sorunların varlığı da, anılan bölgelerde deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda araştırmalar yapılmasını ve bu amaçla acilen bir ulusal sismik araştırma gemisinin tedarik edilerek bölgede bilimsel araştırmalara sevk edilmesini zorunlu hale getirmektedir.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim