• BIST 9584.2
  • Altın 2474.345
  • Dolar 32.4867
  • Euro 34.5757
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Türkiye, limanları açarsa veto yemeyecek

Türkiye, limanları açarsa veto yemeyecek
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum lider Dimitris Hristofyas, New York'ta BM Genel Sekreteri ile bir araya geldi.

Türkiye, limanları açarsa veto yemeyecek

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum lider Dimitris Hristofyas, New York'ta BM Genel Sekreteri ile bir araya geldi.

Görüşmeden müzakerelerin hızlandırılması ve ocakta Cenevre'de yeniden görüşme kararı çıktı. Derviş Eroğlu toplantı detaylarına girmeyeceğini açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile yaptığı üçlü görüşmenin ardından, iki liderle birlikte gelecek yıl ocak ayının sonunda Cenevre'de yeniden görüşme kararı aldıklarını duyurdu. Üçlü görüşmenin sona ermesinin ardından BM Genel Sekreteri Ban, Eroğlu ve Hristofyas ile birlikte gazetecilere açıklama yaptı. Ban, iki liderin gelecek haftalarda devam eden uzlaşmazlık noktalarını gidermek için "pratik bir plan" hazırlamak üzere kendi aralarındaki görüşmeleri yoğunlaştırma kararı aldıklarını söyledi.

Kıbrıs halkı çözüm istiyor

İki liderle birlikte gelecek yıl ocak ayının sonunda Cenevre'de yeniden görüşme kararı aldıklarını belirten Ban, liderlerin kendi aralarında yakınlaştıkları konuları ve tüm başlıklarda hâlâ çözümlenmesi gereken özlü meseleleri tespit edeceklerini ifade etti. BM Genel Sekreteri, "Kıbrıs halkı ve uluslararası toplum bir çözüm istiyor, hiç bitmeyen müzakereler istemiyor. İki lider de bana hızlı ve kararlı şekilde hareket edilmesi gereğinin farkında olduklarını söylediler" dedi.

Prensip anlaşması

KKTC Cumhurbaşkanı ise "Müzakerelerde 6 başlık bulunuyor, başlıklarda bugüne kadar yapılan müzakerelerde bazı tıkanıklar oldu. Tıkanıklıkların halledilmesi için bu kısa süre içerisinde Sayın Hristofyas ile tekrar bir araya gelerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı. Eroğlu, yabancı bir gazetecinin, "Bugün bir şey üzerinde anlaşmaya vardınız mı?" sorusu üzerine, bugünkü toplantıda görüşmenin detaylarına girmeme konusunda prensip anlaşmasına vardıklarını hatırlattı.

AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenen Belçika Ankara'ya resmen ek protokolün hayata geçmesi için teklifte bulundu. Ek protokole göre Türkiye limanlarını ve hava sahasını Rum kesimine açacak. Öneri çerçevesinde Belçika, Türkiye'nin İstanbul'da AB üyesi 27 ülkenin kullanımına bir liman açmasını önerdi. Bununla birlikte Türkiye'ye Rum kesimi dahil tüm AB üyelerine transit geçişler için hava sahasını da sınırsız bir şekilde açması önerildi. Buna karşılık Rum kesiminin tek taraflı olarak askıya aldığı 2 başlığı müzakereye açma garantisi verildi. Bunlar dışında KKTC ile Rum kesimi arasındaki ticareti belirleyen Yeşil Hat tüzüğünün de genişletilmesi ve teknik iyileştirilmesi sağlanacak. Ankara ise bu teklifi hafif buldu. Kapsam ve içeriğin genişletilmesi isteniyor.

Güncel havacılık haberleri için THY Haber'i takip edin.

www.thyhaber.com

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim