• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye 'MIT'ye ortak olacağını söyledi

Türkiye 'MIT'ye ortak olacağını söyledi
Sanayi Bakanı, Türkiye'nin dünyaca ünlü ABD üniversitesi MIT'ye ortak olacağını söyledi.

Türkiye 'MIT'ye ortak olacağını söyledi

Sanayi Bakanı, Türkiye'nin dünyaca ünlü ABD üniversitesi MIT'ye ortak olacağını söyledi.

Türkiye,17 milyar dolar bütçeli ABD'deki ünlü Massachusetts Institute of Technology'ye (MIT) ortak oluyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin MIT vakfına para yatırarak ortak olacağını söyledi. Bu sayede üniversiteye Türkiye'nin göndereceği doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin üniversitenin tüm araştırma birimlerini kullanabileceğini aktaran Ergün, "MIT ile anlaştık. Bakanlığın bu parayı yatırması içinözel yasa çıkartılacak" dedi. ABD'nin Boston şehrine Bio Teknoloji Fuarına katılmak üzere giden Sanayi Bakanı Ergün, ABD'nin dünyaca ünlü üniversitesi MIT'yi ziyaret etti. Burada hem üniversitede görev yapan Türk akademisyenler hem de üniversitenin Rektör Yardımcısı S. Khoury ile bir araya geldi.
 
BÜTÇE 17 MİLYAR DOLAR

Görüşmede Türkiye'nin MIT vakfına yatıracağı para da gündeme geldi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ergün, üniversitenin 17 milyar dolarlık araştırma bütçesi olduğunu ve Türkiye'nin üniversite vakfına bir miktar yatırarak bu güce ortak olacağını söyledi. Bakan Ergün, sistemi ise şu cümlelerle anlattı: "Amacımız vakfa girmek. Bu sayede Türkiye belli alanlarda uzmanlaşmak üzere MIT'ye doktora öğrencileri, araştırmacılar gönderecek. Onlar da MIT'nin tüm imkânları ve bütçesinden yararlanabilecek. Projede başarıya ulaşılırsa finansman MIT tarafından sağlanacak."
 
ÖZEL YASA ÇIKACAK

MIT'Nin Türkiye'nin teklifini kabul ettiğini ancak Türk tarafındaki sorun nedeniyle imzanın geciktiğini vurgulayan Ergün, "Bu parayı yatırmamız içinbir kanun çıkarmamız gerekiyor. Maalesef kanunen böyle yetki yok. Bunun için özel yasa çıkacak" dedi. Ergün, bu programla MIT'de Türkçe'nin seçmeli ders olacağını ve Türkçe araştırma merkezi kurulacağını da belirtti.
 
10 MİLYON $ YATIRILABİLİR

Projeye yatırılacak paranın netleşmediği ancak 10 milyon dolar gibibir bütçeyle başlanabileceğini anlatan Bakan Nihat Ergün, "Bu zamanla artabilir. Hava olsun diye 170 milyon dolarla girersin hava alırsın" şeklinde konuştu. Nihat Ergün, listenin büyük olduğu ve Stanford gibi üniversitelerle ortaklıklara devam edilebileceğini söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim