• BIST 9125.16
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Türkiye, Renault dünyasının bir numarası

Türkiye, Renault dünyasının bir numarası
Renault'nun Fransa'daki 6 üretim tesisini gölge gibi takip eden Bursa Fabrikası, 308 bin adetle dünyada en çok üretim yaptığı ülke unvanını bu sene de koruyacak.

Türkiye'nin performansı Sarkozy'yi kıskandıracak

Renault'nun Fransa'daki 6 üretim tesisini gölge gibi takip eden Bursa Fabrikası, 308 bin adetle dünyada en çok üretim yaptığı ülke unvanını bu sene de koruyacak.

Son üç yıldır, Fransız Renault'un tüm dünyada en çok üretim yaptığı Türkiye, 2010'da da bu unvanını kimseye kaptırmayacak. 308 bin adetlik üretim, bu yılda Türkiye'yi Renault dünyasının bir numarası yapacak. Ayrıca, Oyak-Renault Bursa Fabrikası, Fransa'daki 6 Renault fabrikasının toplam üretimine yakın üretimi tek başına gerçekleştirecek. Ticarilerle birlikte toplamda 493 bin aracın üretildiği Fransa'daki 6 tesiste binek oto üretimi ise sadece 377 bin adet. Bu tablo, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i çok kızdıracak. Ekonomik krizde otomotiv firmalarına Fransa'da yatırım ve üretim şartıyla parasal destek veren Sarkozy, daha önce yeni nesil Clio modelinin Türkiye'deki üretimine karşı çıkmıştı. Türkiye'nin Renault dünyasının 1 numaralı üreticisi olması ve Fransa'daki 6 fabrikanın toplamına yakın üretimi, tek başına yapması karşısında Sarkozy'nin vereceği tepki merak konusu. 10 aylık üretim rakamlarına göre diğer Renault fabrikalarından açık ara önde olduklarını söyleyen Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, "Bu yıl dördüncü kez en fazla üretim yapan tesis olacağız" dedi. 2009'dal 277 bin adet olan üretimin yıl sonunda 308 bin adete ulaşacağını söyleyen Tunalıoğlu, bu yıl Oyak-Renault'nun 41 yıllık tarihindeki üretim rekorunu kıracaklarını sözlerine ekledi. Yeni çift kavramalı otomatik vites teknolojisi EDC'nin tanıtım toplantısında konuşan Tunalıoğlu, Oyak-Renault'nun 2009'da elde ettiği başarıların bu yıl da tekrarlanacağını söyledi. Tunalıoğlu, şunları anlattı: "Geçen yıl 3.7 milyar dolar ciro elde ettik. 3 milyar dolar ihracat yaptık. 277 bin adet otomobil, 240 bin adet motor ve 259 bin adet vites kutusu ürettik. 2009'da otomotiv sektöründe en fazla üretim yapan şirket olduk. Ayrıca, hem sektörün hem de Türkiye'nin ihracat şampiyonuyuz. Türkiye'nin üçüncü büyük, Bursa'nın en büyük şirketiyiz. Beş kıtada 120 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu yıl geçen yılki başarımızı tekrarlayacağız."

TÜRKİYE 1 NUMARA

2009 rakamlarına göre, Türkiye'den sonra en fazla üretim yapan ülke 255 bin adetle İspanya. İspanya'yı 212 bin adetle Slovenya ve 190 bin adetle Kore fabrikaları izliyor. Diğer ülkelerdeki fabrikaların üretimleri ise 200 bin adetin çok altında. Bu yıl ise Türkiye'de üretim artarken, Renault'nun özellikle Avrupa'daki üretim rakamları düşüyor. Bu durum Türkiye'yi dördüncü kez dünyadaki en fazla üretim yapan ülke unvanına yaklaştırıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim