• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Türkiye, siber güvenlikte güç kazanacak

Türkiye, siber güvenlikte güç kazanacak
TBMM'de kabul edilen 5651 sayılı Yasada yapılan değişiklikle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, siber güvenlik çalışmalarında kanun gücünde yetkiye sahip oluyor.

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, TBMM'de kabul edilen 5651 sayılı Yasada yapılan değişiklik ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB), siber güvenlik çalışmalarında kanun gücünde yetkiye sahip olduğunu belirterek, "Bundan sonraki dönemde TİB'in koordinasyonuyla Türkiye siber güvenlikte daha etkin faaliyetler yürütecek" dedi.Özeren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle geçen yıl içerisinde hükümet tarafından daha da ağırlık verilen ulusal siber güvenlik faaliyetlerinin, son olarak TBMM'de kabul edilen 5651 sayılı Yasanın da kapsamına girdiğini ifade etti. Yasa ile TİB'e siber güvenlik çalışmalarında koordinasyon yetkisi verilerek, bu konuda daha etkili çalışmalar yürütülmesinin önünün açıldığını belirten Özeren, bundan sonraki dönemde TİB'in koordinasyonuyla Türkiye'nin siber güvenlikte daha etkin faaliyetler yürüteceğini kaydetti.

Türkiye'nin siber güvenlik konusunda geçmiş yıllara oranla daha başarılı ve etkin politikalar yürüttüğünü, bunun olumlu sonuçlarının araştırmalara da yansıdığını ifade eden Özeren, "5651 sayılı Yasada yapılan yeni düzenlemeyle TİB'e kanun gücünde yetki veriliyor. TİB, ulusal siber güvenlik faaliyetleri kapsamında, siber saldırıların tespiti ve önlenmesi konusunda, içerik, yer, erişim sağlayıcılar ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlayacak, gerekli tedbirlerin aldırılması konusunda faaliyet yürütecek ve ihtiyaç duyulan çalışmaları yapacak" diye konuştu.

Uluslararası işbirliği önemli

Serhat Özeren, özellikle akıllı cihazlar ve internet kullanımının yaygınlaştığı bu dönemde, siber suçlarla uluslararası işbirliğinin önemine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Siber suçlarla mücadelede Europol de devreye girerek çocuk pornografisi gibi sınır ötesi siber suçların engellenmesinde yürütme organlarına yardım adına faaliyet gösteren çeşitli çalışma gruplarını denetliyor. Buna karşın, gittikçe artan bir kullanıcı sayısının sosyal paylaşım sitelerinde bilgilerini paylaşmaları, siber suçun çoğalması için ortam hazırlıyor. İnternetle bizden çok daha önce tanışan Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu konuda birçok adım atıldı, onlarca önerge yayınlandı, ajanslar ve portallar kuruldu. Siber güvenlik konusu Terörle Mücadele Çerçeve Belgesi'ne de girdi ve tüm AB'ye üye ülkelerde uygulanması için adım atıldı. Yargı yetkilerinin erişemediği sanal bir alanın suç aktivitelerini kontrol altına almanın zorluğu nedeniyle siyasetçiler için internet, sıkıntı yaratan bir unsur halini aldı. Türkiye bu konuda aralarında Amerika ve Avrupa ülkelerinin de bulunduğu 49 ülke ile birlikte siber güvenlik anlaşmasını imzaladı. Bu anlaşma ile Türkiye bu konudaki işbirliğini daha fazla yapabiliyor olacak."

Günlük ortalama 75 bin siber saldırı

Türkiye'de günde ortalama 75 bin siber saldırı düzenlendiğini belirten Özeren, saldırı çeşitlerine bakıldığında veri sızdırma teşebbüslerinin yüzde 40, Truva atının yüzde 30 ile başı çektiğini ifade etti. Özeren, en fazla siber saldırıya maruz kalan kurumların başında Milli Eğitim Bakanlığı ile üniversitelerin geldiğini kaydetti.

Önlemler olumlu sonuç veriyor

Özeren, siber saldırılar konusunda her ne kadar karamsar bir tablo görünse de Türkiye'nin son dönemde aldığı önlemlerin saldırıların etkilerini belirgin oranda azalttığını dile getirdi. Serhat Özeren, "Microsoft tarafından hazırlanan Siber Güvenlik Raporu sonuçlarına göre, siber saldırılarda 2012 yılı 2. çeyrekten 2013 2. çeyreğe yüzde 15,1'lik bir azalma yaşandı. Yine aynı rapora göre, zararlı yazılım tespit yüzdelerinde de yaklaşık 1 yılda yüzde 62,91'lik bir azalma kaydedildi" dedi.

Türkiye'de siber güvenlik çalışmaları

Siber güvenlik alanında yapılan çalışmalara da değinen Özeren, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı başkanlığında Siber Güvenlik Kurulu kurulduğunu, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı ile kritik altyapılar ve bu altyapılarda kullanılacak sistemlerin belirlendiğini hatırlattı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu koordinasyonunda 2 kez Siber Güvenlik tatbikatı düzenlenerek, kurum ve kuruluşların güvenlik açıklarının belirlendiğini ifade eden Özeren, tatbikatların üçüncüsünün Uluslararası Siber Kalkan Tatbikatı adıyla önümüzdeki aylarda uluslararası katılımla gerçekleştirileceğini bildirdi. Başta Elektronik Haberleşme Kanunu olmak üzere mevzuatta siber güvenlik konusuyla ilgili düzenlemelerin gerçekleştirildiğini anlatan Özeren, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ve Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) yapılanmaları kurulduğunu, her kurumda siber güvenlik konusunda çalışma yapacak birimlerin tespit edildiğini kaydetti.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim