• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Türkiye-Suriye arasında doğalgaz işbirliği

Türkiye-Suriye arasında doğalgaz işbirliği
Türkiye ile Suriye, doğal gaz alımı satımı ve transit geçişi konusunda işbirliği yapacak.

Türkiye-Suriye arasında doğalgaz işbirliği

Türkiye ile Suriye, doğal gaz alımı satımı ve transit geçişi konusunda işbirliği yapacak.

Bakanlar Kurulu, ''Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı Arasındaki Mutabakat Zaptı''nı onayladı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, söz konusu mutabakat zaptı çerçevesinde, Türkiye ile Suriye arasındaki doğalgaz şebekelerinin irtibatlandırılmasına ilişkin bir sistem kurulacak.

Türk tarafınca belirlenecek şirket olan BOTAŞ ile Suriye tarafından belirlenecek şirket olan GPC arasında imzalanacak bir Doğal Gaz Transit Anlaşması ve Doğal Gaz Takas Anlaşması çerçevesinde, Suriye'nin İran ve/veya Azerbaycan'dan satın alacağı yıllık 1-3 milyar metreküplük doğal gazı Türkiye üzerinden transit geçirilebilecek veya 2011 yılından itibaren başlamak üzere 3 yıl süreyle Türkiye'den Suriye'ye 500 milyon metreküp doğal gaz sevk edilebilecek ve 2015 yılından itibaren başlamak üzere 3 yıl süreyle Suriye'den Türkiye'ye 500 milyon metreküp doğal gaz iade etme imkanı olacak.

Bununla birlikte Mısır doğal gazının Suriye üzerinden Türkiye'ye boru hattıyla transit sevkine, Türkiye'den doğal gazın Suriye üzerinden diğer Arap ülkeleri boru hattıyla transit sevkine, doğal gazın diğer ülkelerden Türkiye üzerinden Suriye'ye boru hatlarıyla transit sevkine ilişkin, 20 Ağustos 2009 tarihli Mutabık Zaptı ile mutabık kalınan hedef ve konular, bu zaptın süresi boyunca yürürlükte kalacak. Taraflar arasındaki gizli bilgiler kamusal, yasal, idari ya da yargı otoritelerine açıklanması gereken bilgiler hariç, hiçbir şekilde açıklanmayacak. Mutabakat zaptı bir yıl süreyle yürürlükte kalacak, taraflar geçerlilik süresini ilave 6 aylık bir süre için uzatabilecekler.

PAKİSTAN'LA TARIMSAL ENDÜSTRİ KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ

Bu arada, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tarıma Dayalı Endüstriler Alanında İşbirliği Konulu Mutabakat Zaptı da Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Buna göre, iki ülke, ihracat işleme bölgeleri, diğer mutabık kalınan mahaller ve Pakistan'da mevcut gruplar dahilinde kırsal alanlarda endüstriyel birimler dahil yegane mülkiyetli işletmeler ve ortak teşebbüsler kurmaları yönünde tarafların özel sektörleri teşvik edilecek, cesaretlendirilecek.

Türkiye ve Pakistan'daki müteşebbisler, ''meyve işleme birimleri, çiçek ve diğer bahçe ürünlerinin işlenmesi, zeytin ürünlerinin ticari üretimi, et işleme sanayi, balıkçılık endüstrisi, tavuk yetiştirme, soğuk hava depoları, yumrulu bitki, tahıl bitkileri, lif bitkileri için ticari tohum ve fide üretimi'' gibi yatırım konularında teşvik edilecek.

ENDONEZYA İLE KÜLTÜREL DEĞİŞİM PROGRAMI

Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ''Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Endonezya Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Arasında 2010-2012 Yıllarına İlişkin Kültürel Değişim Programı''na göre de iki ülke sinema, sergi, arkeoloji ve müzecilik, sahne sanatları, fikri mülkiyet hakları, kültürel varlık kaçakçılığının önlenmesi'' konularında işbirliği yapacaklar, yayın, bilgi ve belgelerin değişiminde bulunabilecekler. Program 3 yıl için yürürlükte kalacak ve süresinin bitiminden 6 ay önce akit taraflardan biri programı sona erdirme niyetini diğer tarafa diplomatik yollarla yazılı olarak bildirmediği takdirde, 1 yıllık süreler için kendiliğinden uzayacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim