• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

'Türkiye TANAP'ta kilit öneme sahip'

'Türkiye TANAP'ta kilit öneme sahip'
Deloitte Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstri Lideri Yörük "TANAP gibi AB'nin enerji güvenliğine hizmet eden çok önemli bir projede Türkiye kilit öneme sahip oyuncu olarak yer alıyor" dedi.

Deloitte Enerji ve Doğal Kaynaklar  Endüstri Lideri Uygar Yörük, "Türkiye, TANAP gibi Avrupa Birliği'nin enerji  güvenliğine hizmet eden çok önemli bir projede kilit öneme sahip oyuncu olarak  yer alıyor" dedi.

 Yörük, enerji alanında bir çok  ticaret ortağına sahip Türkiye'de büyük petrol şirketlerinin arama faaliyetinde  de bulunduğunu söyledi.

TANAP gibi AB'nin enerji güvenliğine hizmet eden çok önemli bir  projede Türkiye'nin kilit öneme sahip oyuncu olarak yer aldığını vurgulayan  Yörük, "Nükleer santral yatırımlarıyla ilgili hükümet politikaları, Japon ve Rus  şirketlerle imzalanan büyük anlaşmaları da beraberinde getirdi. Üçüncü nükleer  santral projesi ve Afşin-Elbistan sahalarının geliştirilmesi gibi faaliyetler ise  yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor" diye konuştu.

Yörük, ülke içinde faaliyet gösteren şirketlere bakıldığında, elektrik  üretimi tarafında özelleştirme uygulamalarının devam ettiğini, kamu uhdesinde  geliştirilen bazı termik santrallerin özel sektöre devrinin de uygulamada  olduğunu belirtti.

Özel sektörün elektrik üretim tesisi yatırımlarının kesintisiz  sürdüğünü kaydeden Yörük, sözlerine şöyle devam etti:

"Artan ekonomik aktiviteyle elektrik piyasası da önemli bir büyüklüğe  ulaştı. Akaryakıt sektöründe EPDK tarafından devreye alınan tavan fiyat  uygulaması bayi ağı yapılarında önemli değişikliğe neden oldu ve sektörden  çıkmayı düşünen oyuncuları gördük. En önemli nokta TANAP ve star rafinerisi gibi  dev projelerin tüm hızıyla yol almaya devam etmeleri oldu. Rusya ile ortaya çıkan  Türk Akımı Projesi de gündemi uzun süre meşgul etti ve etmeye devam edecek."

Uygar Yörük, Ortadoğu'da yaşanan sorunların enerji başta olmak üzere  ekonomik ilişkilere olumsuz yansıdığını belirtti ve enerji perspektifinden  bakıldığında, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs doğal gaz kaynaklarının dünyaya açıldığını,  Kuzey Irak'taki petrol ve doğal gaz fırsatlarının geri plana düştüğünü anlattı.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına daha çok odaklanması  gerektiğini dile getiren Yörük, "Bizim de bu gelişmeye ayak uydurabilmemiz  gerekiyor. Kaynakları kullanacak teknolojilerin geliştirilmesi alanında   faaliyetlerimizle ön plana çıkarak söz sahibi olmaya çalışmalıyız. Şebeke  kaynaklı kısıtlar, periyodik olarak sisteme bağlanmasına izin verilen  yenilenebilir kurulu güç miktarını doğrudan belirliyor ve bu kaynakların  gelişiminin üst limitini çiziyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ulusal yenilenebilir enerji aksiyon planı ve Enerji ve  Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2015-2019 stratejik planında yer alan hedeflerin,  önemli ölçüde doğal gaz ithalatını kesebilecek bir üretim portföyüne işaret  ettiğini belirten Yörük, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hedeflerin yakalanabilmesi için yenilenebilir enerjinin ağırlığının  artması, lisanssız üretimin gelişimini destekleyecek düzeye gelmesi, yatırım  finansmanının önündeki engellerin kaldırılması, yerli ekipman teknolojisinin  gelişiminin hızlandırılması ve yenilenebilir enerji yatırımlarına ilişkin idari  değerlendirmelerin Yarışma süreçleri de dahil olmak üzere iyileştirilmesi kritik  konulardır."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim