• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Türkiye yepyeni bir hava aracıyla tanıştı

Türkiye yepyeni bir hava aracıyla tanıştı
Türkiye bugün itibariyle yepyeni bir hava aracıyla tanıştı.

Türkiye yepyeni bir hava aracıyla tanıştı

Türkiye bugün itibariyle yepyeni bir hava aracıyla tanıştı. Sefaköy’de bulunan Airport AVM’nin önünde yapılan tanıtım gösterilerinin ardından, Gyrocopter’i Türkiye’ye getiren FG Havacılık Direktörü Mustafa Döğme bir dizi açıklamalarda bulundu.

Gelişen havacılıktan bahseden FG Havacılık CEO’su Mustafa Döğme, sivil havacılığın geliştiği son 10 senede sportif amaçlı havacılıkta geri kalındığını belirtti.

Döğme “Ancak ben bu işi her ne kadar hobi olarak yapıyorsam da bu işte gelecek gördüm. Çünkü 10 sene sonra bu tür araçları havada çok fazla göreceğiz. O yüzden hobinin yanı sıra sivil havacılığın gelişmesine böyle bir katkımız oldu” diyerek Türkiye’deki gelişmeden bahsetti.

Gyrocopter’in Türkiye semalarında uçmasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde evrakları tam bir şirketin herhangi bir sorun yaşamadığını, bu zamana kadar bu tür sorunları yaşayanların evraklarında bir eksiklik olabileceğini ifade etti.

Döğme, Gyrocopter’in, İstanbul’dan Edremit’e giderken benzini bitmesine rağmen benzin alıp tekrar havalandığını, havacılığı artık bu kadar pratik şekilde gerçekleştirecek bir aracın Türkiye semalarında görüleceğini ifade etti. Döğme ayrıca bu tür hava araçlarının inip kalkış yapması için yerel yönetimlerce bazı çalışmalar yapmaya başlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Mustafa Döğme, Gyrocopter ile uçmak için ne yapmanız gerek? sorusuna “Uçmadan 30 dakika önce Hava Trafik Kontrol kulesine bilgi veriyoruz. Onlar da bize rota veriyorlar. İniş ve kalkış bu kadar basit. Mesela Antep’te fabrikası olan bir şirket sahibi var. Bu araçla İstanbul’dan direk olarak fabrikasına kısa sürede ulaşabilir” diyerek Gyrocopter’le mesafelerin nasıl kısaldığını açıkladı.

İstanbul’da bulunan heliportları iniş için kullanabileceği fakat kalkış için gereken 100 metrenin henüz mevcut olmadığını ifade eden Döğme, “Kanat vazifesini gören pervane ilk çalışmadan sonra hareketle birlikte rüzgarı sağlıklı bir şekilde yönlendirme aracı olarak kullanıyor. Ayrıca havada ne olur? Stall olur muyum? durumunun bu araçta yaşanma ihtimali çok zor” diyen Döğme, helikopterlerde pal ayarlarının yapılmasının çok zor olduğunu, motorun durması nedeniyle helikopterin motorsuz inmesinin zorluğundan bahsetti. Gyrocopter ile motor dursa bile inişin üstteki pervaneyle süzülerek yapılacağını ifade eden Döğme, bu araçların yangın ve afetlerde aktif olarakta kullanılabileceğini ifade etti.

Belediyelerden talep var

Yasal ve fiziki altyapının hazırlanmasının ardından talebin artacağını belirten Döğme, İstanbul’da belediyelerin birçok nedenle uçak kiralama şirketlerine binlerce lira döktüğünü ama bu aracın kirasının deniz taksilerinden bile ucuz olduğunu ifade etti. Peki fiyatı ne kadar? Şirket Direktörü Döğme, Airport AVM dışında sergilenen ürünün fiyatı ne kadar? sorusuna “Dışarda gördüğünüz modelin fiyatı 98.500 Euro olarak belirlendi. En ucuzu 60.000 Euro’dan başlıyor. Tabi zamanla bu fiyatlar daha da düşecektir” diye konuştu. Sipariş vermek isteyenlere 3-6 ay arasında bekleme süresi olduğu, bugün gelip satın alamayacaklarını, çünkü bu ürüne çok fazla talep olduğunu ifade eden Döğme, ayrıca bu aracı sürmek için 1,5 ay eğitim alınması gerektiğini belirtti. Kendi eğitimlerini kendileri vermek için ön müsadelerin alındığını belirten Döğme, Hazerfan Havalimanı ve Balıkesir Edremit Havalimanı’nı bu uçakları satın alacakların eğitimlerinde kullanacaklarını açıkladı. Döğme ayrıca SHGM, hava araçları yönetmeliğine göre, Nasıl pilot olunur? Nerelerde uçulur? gibi sorulara yanıt verecek bir yönetmelik olmasına rağmen, 2 ay içerisinde Avrupa standartlarında bir yönetmeliğin de çıkacağını belirtti. 14.500 feete kadar uçabileceği öğrenilen uçakların, ayrıca ek aparatla iniş kalkış için denizi de kullanabileceği ifade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim