• BIST 9079.97
  • Altın 2324.509
  • Dolar 32.364
  • Euro 34.907
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Türkiye'de balıkçı filoları küçülüyor

Türkiye'de balıkçı filoları küçülüyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denizlerde aşırı ve bilinçsiz avlanmanın önüne geçmek için 12 metre ve üzerindeki balıkçı teknelerini avcılıktan çıkarma projesinin önemli bir gelişme olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denizlerde su ürünleri varlığını korumak amacıyla balıkçı teknelerini azaltma programı çerçevesinde gönüllülük esasına göre bugüne kadar yaklaşık bin adet balıkçının filodan çekildiğini söyledi.

Mutlu "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı balıkçılık sektöründe avcılık yapan ruhsatlı tekne sayısını azaltarak su ürünleri üzerindeki av baskısını azaltmak amacıyla ilk olarak toplam su ürünleri avcılığının yüzde 90’ını gerçekleştiren 12 metre ve üzerindeki balıkçı gemilerini kapsam içine aldı. Gönüllülük esasına dayalı olarak, 2013 sonu itibarıyla 364 balıkçı gemisi filodan çekildi. Devletimiz, destekleme anlamında sürdürülebilir bir balıkçılığın sağlanması için iki yıl önce 12 metre ile başlattığı uygulamayı bu yıl 10 metreye kadar düşürdü. Dolayısıyla bu uygulama çerçevesinde bu yıl dahil yaklaşık binin üzerinde tekne şuanda filodan çekilmiş bulunuyor. Bu çok büyük bir rakam, çok güzel bir gelişme. Hem sürdürülebilir balıkçılık açısından hem de av baskısının kalkması açısında bence çok güzel olacağını düşünüyorum. İki bine yakın trol tekne sayımız var. Bu rakam yarı yarıya düştü. Bu işe gerçekten yatırım yaparak ayakta durmak isteyenler kalıyor" dedi.

Balıkçıların özellikle banka kredisi yönünden zor günler geçirdiğine de dikkat çeken Mutlu, “Geçtiğimiz sezon beklenen av mevsimi olmadığından balıkçılarımız çoğu ekonomik anlamda mağdur oldu. Çoğu balıkçımız banka kredisini ödeyememesi yüzünden sıkıntılı günler geçiriyor. Genellemeye baktığımız zaman birileri zarar, birileri kar edecek. Dolayısıyla balıkçılarımızın yüzde 60’ında bir serzeniş var. Son 20 yıla göre bir değerlendirme yapacak olursak özellikle hava sıcaklığının küresel ısınma anlamında normalde 25 Ekim’de başlayan hamsi sezonu, 2013 yılında Eylül ayında başladı. Bu da demektir ki, bir ay mevsimlerde oynama oldu" ifadelerini kullandı.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim