• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye'de gemi turizmi patlama yaptı

Türkiye'de gemi turizmi patlama yaptı
Yılbaşından bu yana Mısır ve Tunus gibi Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde yaşanan isyan hareketleri bu ülkelerin dev yolcu gemisi şirketlerinin listelerinden çıkmasına neden olurken kruvaziyer turisti Türkiye'ye aktı.

Türkiye'de gemi turizmi patlama yaptı

Yılbaşından bu yana Mısır ve Tunus gibi Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde yaşanan isyan hareketleri bu ülkelerin dev yolcu gemisi şirketlerinin listelerinden çıkmasına neden olurken, en fazla para harcayan turist kitlesini oluşturan kruvaziyer turisti Türkiye'ye aktı.

Türkiye'nin cruise gemisi ağırlayan 8 limanında en yoğun aylar olan eylül-ekim ve kasım dönemine girilmeden neredeyse geçen yılın gemi ve turist rakamı yakalandı. Geçen yıl Türkiye'ye bin 312 gemi ile 1 milyon 688 bin kişi gelirken, bu yıl ilk sekiz ayda 971 gemi 1 milyon 380 kişi getirdi. Beklenti yıl sonuna kadar bu rakamın 2 milyon kişiyi yakalaması yönünde. 

SARAYBURNU DA AÇILDI 

İstanbul'un tek cruise limanı olan Karaköy'de kapasitenin üzerine çıkılarak aynı anda 4 cruise gemisi yer aldı. Yoğunluk öyle noktaya ulaştı ki, salı günü kente gelecek gemiler kapasitenin üzerinde olacağı için küçük yolcu gemilerine ayrılan Sarayburnu'nda da 109 metrelik gemiler ağırlanacak. 

Eylül ayının çok yoğun geçtiğini ifade eden Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) yetkilileri, “Bir günde denizden 10 bin kişi geldi. Aralık ayı sonuna kadar çeşitli yoğunluklarda çalışmalar sürecek” diye konuştu. Gelecek salı günü Salıpazarı - Karaköy limanın da aynı anda 5 gemi geleceğini ifade eden yetkililer, yanaştıracak yer kalmadığı için Sarayburnu'na ilk kez 109 metrelik kruvaziyer yolcu gemisi ağırlayacaklarını da ifade ettiler.

ARJANTİNLİ TURİST GEMİYLE TRABZON’A GELDİ 

İzmir ve Kuşadası gelen yolcu sayılarını önemli ölçüde artırırken, Trabzon kent tarihinde ilk kez 842 kişilik Crystal Serenity adlı dev yolcu gemisiyle tanıştı. Bu sayede kente Arjantin ve Venezüela'dan bile turist geldi. Önceki gün 842 kişilik Crystal Serenity adlı gemiyi ağırladıklarını belirten Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, “Yolcuların içerisinde İngilizlerin yanı sıra Arantin, Güney Afrika ve Venezüela'dan bile turist bulunuyor. Gelecek yıl daha fazla geminin geleceğini öngörüyoruz” diye konuştu. 

SONBAHAR DAHA HAREKETLİ

Türkiye'ye olan talebin artması ve yüksek kapasiteli son teknoloji gemilerin Akdeniz’e yönlendirilmesi nedeniyle 2011'de sayının katlandığını belirten Kuşadası, Antalya ve Bodrum limanlarının işletmecisi Global Ports Pazarlama Direktörü Figen Ayan, gelecek yıl yapılan anlaşmalarla aynı trendin süreceğini söyledi. Kruvaziyer sektöründe en yoğun ayların eylül, ekim ve kasım ayları olduğuna dikkat çeken Ayan, “Özellikle Kuşadası limanımız 2011'de yüzde 17 artışla 628 sefere çıkacak. Yıl sonuna kadar 3 limanımızda 1 milyon kişiyi ağırlamış olacağız” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim