• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Türkiye’de ilk defa yüksek gerilim hattı denizin altından geçecek

Türkiye’de ilk defa yüksek gerilim hattı denizin altından geçecek
Bandırma civarında yaklaşık 2 bin 500 MW kurulu güce sahip santrallarde üretilen elektrik enerjisini, tüketimin giderek arttığı İstanbul’a aktarmayı hedefleyen Lapseki-Sütlüce Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi hayata geçiriliyor

Bandırma civarında yaklaşık 2 bin 500 MW kurulu güce sahip santrallarde üretilen elektrik enerjisini, tüketimin giderek arttığı İstanbul’a aktarmayı hedefleyen Lapseki-Sütlüce Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi hayata geçiriliyor. Projeyle Türkiye’de ilk kez yüksek gerilim denizaltı kablo bağlantısı ile enerji nakli sağlanacak. Proje kapsamında ilk elektrik bu hafta verilecek. 

Asya ile Avrupa’yı Çanakkale Boğazı’nda yüksek gerilim hattıyla denizaltından bağlayacak ‘Lapseki- Sütlüce Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi’nde sona yaklaşıldı. TEİAŞ tarafından tesisi tamamlanan 380 kV Lapseki-Sütlüce Denizaltı Kablosu ile Çanakkale ilinde, Lapseki ve Sütlüce bölgelerinde bulunan enerji iletim hatlarının bağlantısı gerçekleştirilecek. Bandırma bölgesinde tesis edilen yaklaşık 2 bin 500 MW kurulu güce sahip yeni santrallerin ürettiği elektrik enerjisi tüketimin sürekli arttığı İstanbul’a aktarılacak. Türkiye’de denizden ilk kez yüksek gerilim kablo bağlantısının gerçekleştirileceği proje, Çanakkale ve İstanbul’un yakın gelecekte karşılaşabileceği muhtemel enerji darboğazını engellemek amacıyla planlandı. 

İlk eksiz kablo projesi 

Dünyada bu karakteristik ve uzunluktaki ilk eksiz denizaltı kablo projesi, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası kredisiyle finanse edildi. TEİAŞ tarafından işletilecek 380 kilovatlık Lapseki-Sütlüce Denizaltı Kablo Projesi, Türkiye’nin elektrik iletim ağının Marmara Denizi çevresindeki ring çevrimini tamamlaması, ülkenin Avrupa tarafındaki ana tüketim merkezleri için Asya bölümünde güvenli ve uygun maliyetli enerji iletimini sağlaması bakımından stratejik önem taşıyor. Projeye, Türkiye’deki elektrik iletim sisteminin güvenliği için de önem veriliyor.

12 bin 150 metrekare kamulaştırma yapıldı

TEİAŞ Yatırım Programı’nda 2x1000 MW kapasitesinde elektrik enerjisi aktaracak, çift devre, 380 kV, bin 600 milimetrekare karakteristikli Lapseki-Sütlüce denizaltı güç kablosu bağlantı projesinin yapım çalışmaları, 19/09/2012 tarihinde imzalanan 66.736.777 euro bedelli, yüklenici Prysmian Powerlink S.r.l.&Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri AŞ Konsorsiyumu tarafından gerçekleştirildi. Çanakkale Boğazı’nda dikey geçilen güzergâh uzunluğu yaklaşık 4.65 kilometreyi, toplam 7 adet kablonun yaklaşık uzunluğu ise 32.55 kilometreyi buluyor. Lâpseki ve Sütlüce’de kablo-havai hat geçişinin yapıldığı interface noktaları için yaklaşık 12 bin 150 metrekare alanın kamulaştırılması yapıldı. (Dünya)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim