• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Türkiye’de otellerin doluluğu geriliyor

Türkiye’de otellerin doluluğu geriliyor
Turistik Otelciler, Işletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, Türkiye’de otellerin doluluk oranının gerilediğine işaret etti.

Bayındır, bu gerilemede adedi 20 bini bulan, günlük ya da saatlik olarak kiralanan evlerin önemli rol oynadığını dile getirdi.

Turizm sektörü temsilcileri öğle yemeğinde bir araya geldi. Sektörün sorunlarının ele alındığı yemekte söz alan TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, Türkiye’nin e-vize uygulamasını ileri ülkeler için bir kolaylık, bir artı olarak yorumladı. 10 Nisan itibari ile hayat bulacak uygulamanın sorunlarını da şöyle açıkladı:

“Malum e-vize online ortamdan yapılıyor. E, bu yanı ile aleyhte olabilir. Bir kere belli yaşa gelenlerin uygulamaya adapte olması kolay değil. Örneğin elektronik check in yapamayanlar olabilir. Bu nedenle kimi şeyleri kolay kılıp kimi şeyleri bir yana bırakmamak gerekiyor.

Yine belli yaşa gelen ve kredi kullananların online olarak kayıt altına girmekten çekindiği unutulmamalıdır. Evet, e-vize belki faydalı, belki pratiktir. Yapılmalıdır. Ama bunun yanında gümrüklerden bandrol ve kaşe ile alınan vizeler kaldırılmamalıdır.”

Yemekte otellerin doluluk oranlarına değinen Bayındır, bu anlamda 2013’te bir miktar gerileme olduğuna temas etti. Doluluğun Türkiye’de yüzde 2,2 inerek yüzde 63,3; Istanbul’da yüzde 6,8 inerek 67,5 olduğunu bildirdi. “Avrupa’da en büyük gerilemeyi Istanbul gördü.” dedi.

Türkiye’ye gelen turist oranının yüzde 9,84 artarak 34 milyon 910 bin olduğunu anlatan TUROB Yönetim Kurulu Başkanı, “Buna rağmen doluluk oranlarımız geriledi. Bunda adedi 20 bini bulan, günlük ya da saatlik olarak kiralanan evler önemli rol oynuyor. Bunlar istatistiğe girmiyor. Kültür Ve Turizm Bakanlığı istatistiğine göre ülkemizde turist artışı var, ama otellerde kalan turist sayısında iniş var. ‘Nerede kaldı, bu kadar adam’ diye sormadan edemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Timur Bayındır, ayrıca Istanbul’a gelen turistlerin sayısının da yüzde 15 artarak 10 milyonu aştığını belirtti.

Türkiye’nin 50 milyon turist, 50 milyon gelir hedefine göndermede bulunan Bayındır, şöyle devam etti:

“2023’te belki 50 milyon turisti yakalayacağız ama 50 milyar doları nasıl bulacağımızı merak ediyorum. Son 10 senede turizm gelirleri birey başına 20 dolar artmış. Gelecek 10 senede 2 kat artsa dahi 50 milyar doları bulamıyoruz. Demek ki birey başına bin dolar olmalı. Ama bu, tek bu yatakla olmaz. Turistlere paralarını harcama imkânlarını daha çok sunmalıyız. Bu da lokantaları, eğlence yerlerini, gece hayatını ortaya çıkararak mümkün olur. Onun için daha çok çalışmalıyız. Turizmde konaklamanın yanı sıra yan alanlara ve etkinliklere de odaklanmalıyız.”

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim