• BIST 9079.97
  • Altın 2325.509
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.8864
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Türkiye'den ' yasağı kaldırın' çağrısı !

Türkiye'den ' yasağı kaldırın'  çağrısı !
Financial Times gazetesinin haberine göre Türkiye, ABD’den Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından çıkarılan petrolün satışına getirilen yasağın kaldırılmasını istedi.

Fınancıal Times (FT) gazetesinin dün yayınladığı habere göre, üst düzey bir Türk yetkili, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin IŞİD ile mücadelede yaşadığı nakıt sıkıntısının aşılması için, ABD’ye petrol satışının önündeki engellerin kaldırılması çağrısı yaptı. Türk yetkili, FT’ye yaptığı açıklamada, “Bu acil bir konu. IŞİD şu anda petrol satıyor, ancak Kürtlere petrollerini satma izni verilmiyor” şeklinde konuştu. Habere göre üst düzey Türk yetkili, IŞİD’in Suriye hükümetine indirimli fiyattan petrol sattığını da iddia etti. IŞİD, Suriye’nin doğusunda ve Irak’ın Musul kenti çevresindeki petrol sahalarını ele geçirmişti. IŞİD kontrolündeki bölgeden, geniş çaplı petrol kaçakçılığı yapıldığına yönelik iddialar olduğu hatırlatılan haberde, bunun özellikle Türkiye’ye yapıldığı vurgulandı. Türk yetkilinin bu satışları, KRG’nin ihracat yaparken karşılaştığı yasal engellerle kıyasladığı belirtildi. 
Bu hafta, ABD’deki Axeon rafinerisi Kürt petrolünü almayacağını çünkü bu petrolün “ihtilaflı” olduğunu söylemişti. Bunun, Kürt petrolü ile dünyayı turlayan tankerlere yapılan ret serisinde son örnek olduğu kaydedilen haberde, “Petrolü için fazla alıcı bulamayan KRG’den bir yetkili, Ankara ile Ceyhan’da ve başka yerlerdeki depo kapasitesini artırmak üzere çalışma yürütüldüğünü söyledi. Aynı zamanda denizdeki depolama opsiyonlarına da bakıldığını ekledi. Tüm bunlara rağmen, KRG gelirlerinin en büyük kaynağı petrol . Türkiye bu konu ile yoğun şekilde ilgileniyor; çünkü hem KRG’yi IŞİD tehdidine karşı bir tampon olarak görüyor, hem de Kürt petrol yataklarına yatırım yapıyor” denildi.

MADDİ YARDIM
Türkiye’nin perde arkasında Kürt Yönetimi’ne önemli bir maddi yardım da sağladığı iddia edilen haberde, üst düzey Türk yetkilinin şu sözlerine yer verildi: “Bizim ABD’ye mesajımız çok net. Irak’ta petrol gelirlerinin paylaşımını yorumlama konusunda bir ihtilaf yaşanıyor. Ancak yabancılar bu konuda taraf tutarsa, bu ne Irak’a, ne Irak’ın enerji güvenliğine, ne de gelecekte olabilecek siyasi uzlaşmaya yarar.”

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim