• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Türkiye'nin en büyük model uçak pisti açıldı

Türkiye'nin en büyük model uçak pisti açıldı
Türk Hava Kurumu (THK) ile Mamak Belediyesi tarafından yapılan ve Türkiye’nin en büyük model uçak pisti olan Mamak Radyo Kontrollü Model Uçak Pisti, törenle açıldı. Açılış töreninde model uçakla yapılan gösteriler izleyenleri adeta büyüledi
Amatör sportif havacılık faaliyetlerin Türkiye’deki öncüsü THK’nun çalışmaları ve Mamak Belediyesi’nin desteğiyle kurulan Mamak Radyo Kontrollü Model Uçak Pisti, Mamak kurban Kesim Merkezi’nin yanında açıldı. Türkiye’nin en büyük model uçak pistinin açılış törenine, Mamak Kaymakamı Ertuğrul Kılıç, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve çok sayıda model uçak sever katıldı.
 
Pistin açılış töreninde konuşan Mamak Belediye Başkanı Akgül, Mamak Radyo Kontrollü Model Uçak Pisti’nin açılışının büyük bir boşluğu dolduracağına inandığını söyledi. Akgül, “Cumhuriyetimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi ‘İstikbal Göklerdedir’ düsturuyla bir daha bu hedefe yaklaşmak için vesile olarak görüyorum” dedi.
 
Model uçak kursunu sadece bir oyun gibi görmenin doğru olmadığının altını çizen Akgül, model uçak kullanımının büyük uçak kullanımından çok farklı olmadıklarını bildiklerini ve model uçak kullanımın ciddi bir eğitim gerektirdiğini vurguladı. THK’nin son yıllarda yaptığı atakları takdirle karşıladıklarını ifade eden Akgül, THK’nin yaptığı atılımlardan gurur duyduklarını, Türkiye’de bir zamanlar kağıt üzerinde kalan konuların artık uygulamaya geçtiğini görmenin göğüslerini kabarttığını kaydetti.
 
THK’nin başlattığı bu atağın daha da ileriye gideceğini belirten Akgül, “İstikbalin artık göklerde olduğuyla değil bir adım öteye giderek uzayda olduğunu da anlayarak bu faaliyetler gerçekleştirilecektir” diye konuştu.
 
Yapılan konuşmaların ardından pistin açılış kurdelesi kesildi. Açılış törenin ardından sahneye çıkan model uçakların gösterileri ise izleyenleri adeta büyüledi. Gökyüzünde normal uçaklarla yapılamayacak hareketler, model uçaklarla yapıldı. Nefes kesen gösterilerde THK motorlu yamaç paraşütçülerinin gökyüzünde Türk bayrağı açması ise büyük alkış aldı.
 
Açıklamalarda bulunan Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, model uçakların bir oyuncak gibi görüldüğünü ama model uçakların artık model uçak olmaktan çıktığını ve yararlı bir model haline dönüştüğünü söyledi. Dünyaya bakıldığı artık pilotsuz uçaklara doğru bir gidişin görüldüğünü ifade eden Ban, “Günümüzde artık bu uçakları uçuracak pilotlara ihtiyaç var. Hakikaten model uçakları uçuracak Türkiye’de pilotları bulmak çok zorlaştı. Dünyada bir meslek haline geldi. Çok ilginç olanı sabah arkadaşlarla birlikte yaptığımız toplantıda dünyanın ilk havacılık ve uzay üniversitesinin dört yıllık fakültelerde model uçak pilotluğu eğitimi verilmeye başladı. Buda bu işin nereye gideceğini gösteriyor” diye konuştu.
 
Model uçak kullanımını sadece bir oyun olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Ban, model uçak kullanımının geleceğin önemli mesleklerinden bir tanesi olduğunu belirterek, “TAI insansız hava aracını uçura bilmek için mecburen bir insansız hava aracını kullanma yeteneğine sahip bir pilota ihtiyaç duydu. Bu pilotlar önümüzdeki yıllarda artarak devam edecektir” dedi.
 
Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde de İnsansız Hava Aracı (İHA) pilotluğu adı altında fakülte eğitimleri ve hem de Meslek Yüksek Okulu’nda eğitimlerin başlayacağını vurgulayan Ban, Türkiye’de artık İHA pilotluğu diye bir kavram gelecek yıllarda duyulacağını kaydetti.
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim