• BIST 9125.29
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3653
  • Euro 34.9479
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Türkiye'nin en uzun YHT tüneli açıldı

Türkiye'nin en uzun YHT tüneli açıldı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, "İşte gördüğünüz gibi 5 kilometreyi aşan tüneli kısa sürede yapıp Ankara-Yozgat-Sivas hızlı treninde sona doğru bir adım daha yaklaştık." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Yozgat-Akdağmadeni arasındaki yüksek hızlı tren (YHT) şantiyesinde düzenlenen Akdağmadeni Mevkii T-9 Tünelinin Işığa Kavuşturulması Töreni'nde yaptığı konuşmada, Yozgat ile Sivas arasında tarihi bir an yaşadıklarını belirterek, Türkiye'de hızlı tren hatlarının üzerinde bulunan en uzun tünelin ışıkla, aydınlıkla buluşmasına şahitlik ettiklerini söyledi.

Proje fikrinin nasıl doğduğunu anlatan Yıldırım, "Ankara- Sivas Yüksek Hızlı Tren projesi iktidara geldiğimiz ilk günlerde AK Parti'nin kurucusu genel başkanımız Türkiye'nin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir gün Ankara'dan Sivas'a giderken 'niye tren Yozgat'ı atlıyor, güneyden Kayseri üzerinden gidiyor. 200 kilometre niye bu yolu fazladan seyahat ediyoruz, 6 saat geçiyor. Bunun bir kolayı yok mudur nedir sebebi?' dedi. Biz hemen talimatı aldık ve başladık çalışmaya" diye konuştu.

Önce işin incelemesini yaptıklarını dile getiren Yıldırım, "Dağları görünce yolumuzu değiştirmişiz, vadileri görünce boyun eğip tren yolları yapmışız ama artık Allah'a şükür, Türkiye'nin imkanları geniş, teknolojileri gelişmiş, şimdi dedik ki biz dağlara boyun eğmeyiz, dağlar bize boyun eğer. İşte gördüğünüz gibi 5 kilometreyi aşan tüneli kısa sürede yapıp Ankara-Yozgat-Sivas hızlı treninde sona doğru bir adım daha yaklaştık. Yozgatımıza, Sivasımıza hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

"Unutmayalım, Türkiye Bolu tünelini 17 yılda yapabildi"

Yıldırım, yolun sadece 50 kilometrelik bölümde toplam 18 kilometre uzunluğunda 9 tünel olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"7 tane viyadük köprü var. 1 tane köprü var, boğaz köprüsü kadar uzunluğu var. Tamamı 2,5 kilometreyi buluyor. 2 tane aç kapa, kısa boyda 730 metre boyunda tünel var. Alt-üst geçit sayısı yollar tabii hızlı tren olunca hemzemin olmuyor. Ya alttan yol geçecek ya üstten tren geçecek. 16 tane alt-üst geçit var. 84 tane menfez, 11 milyon metreküp toprak işi var. Her metresinde el emeği, göz nuru, çalışanların bilgisi, teknolojisi katkıları var. Unutmayalım, Türkiye Bolu tünelini 17 yılda yapabildi. AK Parti iktidarı gelinceye kadar yapılamadı."

"Bu sene 2 köprü 1 tünel açıyoruz"

Bu sene içerisinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü, dünyanın en büyük köprüsü İzmit Körfez Köprüsünün açılacağını vurgulayan Yıldırım, yine bu sene sonunda da Marmaray'ın kardeşi olan Avrasya Tünelini'nin açılacağını müjdeledi.

"Bu ülkeye zarar verecek tek bir projeyi hayata geçirmeyiz"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Akdağmadeni Mevkii T-9 Tünelinin Işığa Kavuşturulması Töreni'nde yaptığı konuşmada, hayırlı ve güzel bir işe şahitlik ettiklerini söyledi.

Tüneli dağları yararak geçebileceklerini ancak bunun doğaya, tabiata zarar vereceğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Aziz vatandaşlarımız şundan emin olsunlar; ne Cerattepe'de ne Yozgat'ta ne Sivas'ta bu ülkenin çevresine zarar verecek tek bir projeyi hayata geçirmeyiz. Dolayısıyla bu projeyi kapalı tünelle Sivas ile Yozgat'ı birbirine birleştirdiğiniz için de Sayın Bakanıma (Binali Yıldırım) teşekkür ediyorum."

"YHT projeleriyle Türkiye raylarla birbirine bağlanıyor"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yüksek hızlı tren projeleriyle Türkiye'nin raylarla da birbirine bağlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yozgat'ta bir tane köprü yapamayan Türkiye'den, dağları delen, Türkiye'nin en uzun hızlı tren hattı tünelini yapan bir Yozgat'a bir Türkiye'ye geldik. Arabasına mazot koyamayan, hatta bırakın yolları, ambulansına mazot koyacak para bulamayan bir Türkiye'den, dağın taşın altını üstüne getiren bir Türkiye'ye geldik. Bugünde bu tünelin şahitliğini yapacağız, bu karanlığı aydınlığa çevireceğiz."

Bakanlar, tünelin birleşim noktasını deldi

Bakanlar, tünelin içerisinde bir süre yürüdü. Araçla tünelin birleşim noktasına giden Bakan Yıldırım, kırıcıya binerek tünelin birleşim noktasını deldi. Ardından kırıcıya geçen Bozdağ da tünel girişini deldi. Bakanlar törenin ardından şantiye alanında işçilerle yemek yedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim