• BIST 9524.59
  • Altın 2488.433
  • Dolar 32.5117
  • Euro 34.6556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye'nin ikinci büyük yük limanı Bandırma'ya yapılacak

Türkiye'nin ikinci büyük yük limanı Bandırma'ya yapılacak
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’la görüşen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur kente bir dizi müjdeyle döndü.

Ankara'da ikili görüşmeler yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile şehir hazırladığı projeleri ve işbirliği imkanlarını müzakere etti. Başkan Uğur, bakanlıktaki toplantıdan bir dizi iyi haberle çıktı. Bunlar şehir merkezinde raylı sistem toplu taşıma, yeni havalimanı terminali, Ayvalık'a kruvaziyer ve yat limanıyla Bandırma'ya Türkiye'nin ikinci büyük yük limanı olarak açıklandı.

Buna göre Balıkesir şehir merkezindeki otogardan başlayıp Sanayi, Gar ve Yıldız duraklarına uğradıktan sonra organize sanayi bölgesine kadar uzanacak bir raylı sistem yapılacak. Hattı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işletecek. TCDD ile protokol hazırlıklarına başlayan belediye istasyonlar, üst geçitler ve trenler için de çalışma başlattı. Başkan Uğur, 103 milyon dolar yatırımla hayata geçecek projede yerli araçlar kullanmayı tercih edeceklerini, 2018 yılına kadar hizmete açmayı planladıklarını söyledi. Otogar–OSB 1. etabın hayata geçmesinin ardından, Edremit yolunda Kabakdere'ye kadar uzanacak 2. etaba başlanacak. Yılda 12 milyon yolcu taşıması hedeflenen raylı sistem, şehir merkezinde toplu taşımanın payını arttırarak trafiği rahatlatacak.

Diğer önemli bir yatırım ise havalimanı terminal binası. Askerî ve sivil kullanıma açık Balıkesir Havalimanı, özel jetlerden yoğun talep görüyor. Yeni terminalle özel jetler ve iç hat uçuşları için elverişli hale gelecek.

Ayvalık kruvaziyer limanı fikrini de destekleyen Bakan Yıldırım, turistin zaman geçireceği seçeneklerin arttırılmasını tavsiye etti. Marina ve yat limanları için yer seçimlerini ve proje tasarımlarını beğenen Yıldırım, Başkan Uğur'a çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Yılda 50 bin ile 80 bin kruvaziyer turisti ağırlaması beklenen liman projesinde oteller, ticari alanlar ve müzeler de yer alacak. Assos ve Antandros antik kentlerine feribot ulaşımı sağlanacak liman, Kaz Dağları'nda doğa turizmi ve trekkinge imkan verecek. Ayvalık, Pergamon antik kenti için de bir hub görevi görecek.

İşte önemli projeler

1. RAYLI SİSTEM: Otogar’dan başlayıp Sanayi, Gar ve Yıldız’a uğrayıp OSB’ye uzanacak hattın işletmesini Büyükşehir yapacak. İzmir’de olduğu gibi TCDD’yle gerçekleştirilecek. 103 milyon dolara mal olacak. 2018’de tamamlanacak. Ardından Kabakdere’ye uzanacak ikinci etaba geçilecek. Yılda 12 milyon yolcu taşınacak.

2. YENİ TERMİNAL: Askeri ve sivil kullanıma açık Balıkesir Havalimanı yeni terminal binasıyla özel jetler ve iç hat uçuşları için elverişli hale getirilecek. Bakan Binali Yıldırım’ın hizmete açtığı Kocaseyit Havalimanı, Ayvalık, Gömeç, Burhaniye ve Edremit bölgesine yılda yaklaşık 1.5 milyon yolcu taşıyor.

3. KRUVAZİYER VE YÜK LİMANI: Yılda 80 bin kruvaziyer turisti ağırlaması beklenen Ayvalık liman projesinde, oteller, ticari alanlar ve müzeler yer alacak. Asos ile Antandros’a feribot ulaşımı sağlanacak liman, Kazdağları’nda doğa turizmine imkan verecek. Ayvalık, Pergamon için hub görevi görecek. Bandırma’ya da Türkiye’nin ikinci büyük yük limanı inşa edilecek.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim