• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Türkiye'nin ilk hayalet gemisi: Büyükada

Türkiye'nin ilk hayalet gemisi: Büyükada
Türkiye'nin ikinci milli savaş gemisi ‘Büyükada' eylül ayında donanmaya teslim edilecek. Gemide kullanılan bin tonluk çelik yığını, elektronik sistemler ve tasarım sayesinde radarlara karşı görünmez hale getirildi.

40'dan fazla yerli firmanın ürettiği Türkiye'nin ikinci milli savaş gemisi ‘Büyükada' eylül ayında donanmaya teslim edilecek. Gemide kullanılan bin tonluk çelik yığını, elektronik sistemler ve tasarım sayesinde radarlara karşı görünmez hale getirildi.

Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında, Türkiye'nin ikinci milli savaş gemisi ‘Büyükada'nın Eylül ayında donanmaya teslim edileceği öğrenildi. Aselsan, Havelsan, TÜBİTAK başta olmak üzere 40'dan fazla yerli firmanın ortak ürünü olan gemide kullanılan bin tonluk çelik yığını, elektronik sistemler ve tasarım sayesinde ‘ Büyükada' radarlara karşı görünmez hale getirildi.

HAYALET GEMİ DENİYOR

Edinilen bilgilere göre radar kesit alanları düşük olduğu MİLGEM projesi kapmasında üretilen savaş gemileri ‘hayalet gemi' olarak niteleniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Araştırma Merkezi ve İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nın çalışmaları da milli geminin tasarım aşamasında kritik rol oynadı. MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen gemiler, caydırıcılık sağlamak, kesintisiz gözetleme ve karakol görevlerini yapmak, denizde terörist faaliyetleri takip ederek önlemek, deniz altı savunması, su üstü savaşı ve hava savunma görevlerini yerine getirmek üzere tasarlanıyor.

260 MİLYON DOLAR

Gemilerin dizaynı, inşası ve entegrasyonu Deniz Kuvvetleri tarafından tamamen milli imkanlarla, ulusal ve uluslararası askeri standartlara uygun olarak yapılıyor. Gemiler üretilmeden önce yapılan fiyat araştırmalarında yabancı firmaların tek geminin Türkiye'ye üretimi için 500 milyon dolar fiyat çıkardıkları öğrenildi. Ancak Türkiye, yerli üretim gücünü kullanarak tek geminin maliyetini 260 milyon dolara kadar indirdi.

Dünyada sadece 10 ülke yapıyor

Eylül ayında denize indirilecek ‘Büyükada' gibi dizaynı ve entegrasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirilen Heybeliada gemisi 2011'de Donanma'ya teslim edilmişti. MİLGEM Projesi de ilk kez 1993 yılında kavram olarak ele alınmıştı. Aradan geçen 20 yılda Türkiye, kavram aşamasından üretim aşamasına tamamen geçmiş oldu ve dünyada kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülkenin arasına girdi.

buyukada.jpg

hayalet_gemi.jpg

hayalet_gemi1.jpg

hayalet_gemi2.jpg

hayalet_gemi3.jpg

hayalet_gemi4.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim