• BIST 9463.25
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye'nin yıllık 7,2 milyar dolar doğalgaza eşdeğer kömürü var

Türkiye'nin yıllık 7,2 milyar dolar doğalgaza eşdeğer kömürü var
Türkiye'nin kömür potansiyelinin maksimum kullanılmasıyla yılda 7,2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatı ikame edilebilecek.

Enerji ihtiyacını yüzde 70'in üzerinde ithalattan karşılayan ve son dönemde yerli kaynakların kullanımına daha fazla vurgu yapılan Türkiye'de, kömür potansiyelinin maksimum seviyede kullanılmasıyla yılda 7,2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatına gerek kalmayacağı belirlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2016 Yılı Bütçe Sunumu'ndan derlenilen bilgiye göre, yer altı kömür üretim miktarının artırılması için projeler yürütülüyor. Kömürün daha çevre dostu olarak tüketilmesi ve değişik kullanım alanlarının oluşturulması için de Ar-Ge çalışmaları geliştirilirken, bu projeler sayesinde düşük kalorili kömür rezervlerinin de ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

Türkiye'nin kömür stratejisine göre, elektrik üretiminde yerli kaynaklardan biri olarak kullanılan linyitten elde edilebilecek enerji üretim potansiyelinin yaklaşık 25 bin megavat seviyesinde bulunduğu öngörülüyor.

Bu kapasitenin devreye alınmasıyla yaklaşık 7,2 milyar dolar karşılığı olan 32,5 milyar metreküplük doğalgazdan elde edilebilecek elektrik üretimi sağlanabilecek.

"Özel bir finansman modeli geliştirilecek"

2016 bütçe sunumuna göre, yerli kömürlere dayalı elektrik üretim tesisi yatırımlarına teşvik uygulanmasının izlenerek ihtiyaçlara göre güncellenmesi yönünde çalışmalar yapılacak.

Ayrıca, yerli kömür aramalarına hız verilerek, Afşin-Elbistan gibi büyük linyit havzaları ile daha düşük kapasiteli diğer rezervlerin değerlendirilmesi için özel bir finansman yöntemi geliştirilmesi ve uygulanması da kömürle ilgili gelecek dönemde gerçekleştirilmesi planlanan hedefler arasında bulunuyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim