• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye'ye 1 milyon turist sözü verilmedi

Türkiye'ye 1 milyon turist sözü verilmedi
Çin’in, Ukrayna’dan satın aldığı Varyag (yeni adıyla Liaoning) uçak gemisinin 2001 yılında boğazlardan geçerken Türkiye’ye 1 milyon turist gönderme sözü vermediği belirtildi.

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Çin’den Türkiye’ye 1 milyon turist sözü verilmediğini söyledi. "1 milyon rakamının çok afakî olduğu gibi kayıtlara baktığımızda Çin tarafının verilmiş böyle bir sözü de yok. Nedense dönemsel olarak bu rakam ortaya çıkıyor ve Çin’in verdiği bir söz olarak atfediliyor. Bizim resmi kayıtlarımızda Çin’in verilmiş böyle bir sözü mevcut değildir" diyen Esenli, "O sırada (2001) nasıl olduğunu bilemediğimiz bir şekilde bizim kamuoyuna mal olmuş, bir şehir efsanesine dönüşmüş bir şey" dedi.

Türk Büyükelçi, "Bunun sebebini araştırdığımda, o dönemde Uluslararası Turizm Örgütü’nün yayınladığı bir araştırmada Çin insanının artık milyonlarca (20 milyona yakın rakamla) yurt dışına çıkmaya başladığı duyurulmuş ve bizim o dönemde turizmle uğraşan kuruluşlarımız da 'Bir milyon da bize gelse ne iyi olur' düşüncesinin sonunda geldiği nokta bu" ifadelerini kullandı.
 
VARYAG'IN GEÇİŞİ KRİZE DÖNMÜŞTÜ
 
Varyag’ın Türk boğazlarından geçişi Türk hükümetinin izin vermemesi nedeniyle krize dönüşmüş, dev gemi yaklaşık iki yıl Karadeniz sularında dolaşmıştı.
 
Yapılan görüşmeler neticesinde eğlence gemisi yapılacağı iddiası ile alınan Varyag, Kasım 2001 tarihinde 4.5 saatlik bir yolculuğun ardından Boğaz’dan geçmişti. Öte yandan Cihan Haber Ajansı’nın geçtiğimiz aylarda 1 milyon turist sözüyle ilgili Çin Savunma Bakanlığı’na sorduğu soruya ise henüz cevap verilmedi.
 
2012’DE 120 BİN ÇİNLİ TÜRKİYE’YE GELDİ
 
2012’de 111 milyon Çinli’nin yurtdışına çıktığını, bunun 30 milyonunun Hong Kong’a, 20 milyona yakınının ise Makao’ya gittiğini anlatan Esenli, geriye kalan 61 milyon insanın dağıldığı coğrafyanın ise yakın noktalar olduğuna değindi.
 
İlk beşte yer alan ülkelere bakıldığında Fransa’nın Çin’den 700 bin kişi çektiğini belirten Büyükelçi, Çin’den Türkiye’ye giden misafir sayısının 120 bin olduğunu ifade etti. Bunların büyük kısmını turistlerin oluşturduğunu, geri kalanların ise resmi ziyaret ve transit geçiş olduğunu kaydeden Esenli, dört yıl önce 60 bin olan Çin’den Türkiye’ye giden insan sayısının şu an 120 bine çıktığına vurgu yaptı. Bu rakamın artışının Türkiye’nin Çinli turisti memnun edebilme kapasitesi ile Çinlilerin Türkiye’ye ilgisini gösterdiğini anlatan Esenli, turist çekebilmek için asıl kritik olanın Çinli turistlerin alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
 
VİZELER SORUNU
 
Çince bilen rehberlerin artmasının önemini vurgulayan Esenli, vize politikasında da iyileştirmeler olması gerekliliğine işaret etti. Bu konuyla ilgili bir vize anlaşma taslağını hazırladıklarını söyleyen Esenli, umut ederiz bunu önümüzdeki dönemde neticelendiririz. Bu sayede zaten işler daha da kolaylaşacaktır’’ dedi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim