• BIST 9131.16
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Türkiye'ye deniz altından Romen elektriği

Türkiye'ye deniz altından Romen elektriği
Enerji yedeklemesi için Romanya’dan Türkiye’ye denizin altından kablo ile elektrik aktarımı için bu ülke ile görüşmeler devam ediyor.

Kara kış nedeniyle doğalgaza olan talep artınca bazı bölgelerde elektrik kesintilerinin yaşanmasının ardından enerji yönetimi, şalteri indirtmeyecek adımlar atıyor.

Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerle enerji yedeklemesi yapılarak elektrikte ilave kaynak girişi sağlanacak. Bu kapsamda Romanya’dan Türkiye’ye deniz altından kablo ile elektrik aktarımı üzerinde görüşmeler devam ediyor. Konu, kısa süre önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Bükreş temaslarında ayrıntılarıyla ele alındı. İki taraf, proje üzerinde kasım ayına kadar detaylı bir fizibilite çalışması yapılmasına karar verdi.

Projeyle iki ülke ihtiyaç olması halinde birbirlerine 1000 MW gücünde elektriği 450 kilometrelik elektrik hattıyla aktarabilecek. Elektrik ticaretinde yeni dönemi başlatacak olan proje, iki ülkenin kamu elektrik şirketleri TEİAŞ ve Transelektrika’nin yapacağı çalışmanın sonucuna göre hayata geçirilecek. Romanya’nın yanı sıra Türkiye Bulgaristan ile de elektrik alış verişine yönelik önemli bir adım attı. Enerji Bakanı Yıldız’ın Bükreş ve Sofya temaslarının bir diğer gündem maddesinin ise Romanya’dan Bulgaristan’a, oradan da Türkiye’ye karadan uzanacak elektrik hattı projesi olduğu ortaya çıktı.

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki hat sayesinde halihazırda 500 MW gücünde elektrik iletiliyor. Yeni proje ise üç ülkenin birbirine ihtiyaç duyduklarında elektrik aktarmasını öngörüyor. Projeyle bu hat üzerinden Türkiye’ye ilave olarak 1800 MW daha elektrik gelebilecek. Projeye, fizibilite çalışması sonrası karar verilecek.

TÜM TARAFLAR KAZANÇLI ÇIKACAK

Bulgaristan ve Romanya ile yürütülen enerji projeleri hakkında değerlendirmede bulunan Bakan Yıldız, çalışmaların enerjide kaynak ve güzergah çeşitlendirmesi politikasının bir parçası olduğunu söyledi. Yıldız “Trakya ve İstanbul’un sürekli artan elektrik talebini göz önüne alırsak, bu projelerin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Bu kapasite, aynı zamanda yoğun tüketim zamanlarında kullanılabilecek yedek bir güç olacak. Projeler için ülkeler kendi arasında görüşmelerini sürdürecek ve fizibilite çalışmaları yapılacak. Amacımız bütün tarafların da kazançlı çıkacağı bir yapıyı kurgulamak” diye konuştu.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim