• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye'ye dev enerji yatırımı

Türkiye'ye dev enerji yatırımı
Eurostar ve Dervish Projeleri ile, MetCap’in kurulu gücünün 2016 yılına kadar 2000 megavatın üzerine çıkacağı bildirildi.

Türkiye'ye dev enerji yatırımı

Eurostar ve Dervish Projeleri ile, MetCap’in kurulu gücünün 2016 yılına kadar 2000 megavatın üzerine çıkacağı bildirildi.

Türkiye’nin önde gelen enerji şirketlerinden MetCap Enerji Yatırımları  ve GE, bugün Avrupa’nın en verimli doğal gaz kaynaklı elektrik santrallerinden biri olacak yatırımın detaylarını açıkladılar. GE teknolojisine sahip 878 megavatlık Eurostar projesi ile İstanbul’a elektrik sağlanmasının yanı sıra, Türkiye’nin enerji altyapısını modernleştirme ve artan elektrik ihtiyaçlarını karşılama çalışmalarının da desteklenmiş olacağı bildirildi.

İstanbul’da gerçekleştirilen ve Türkiye Enerji Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı organizasyonda, MetCap ve GE, dünyanın ilk Entegre Yenilenebilir Kombine Çevrim elektrik santralinin (IRCC) üretimini neredeyse iki katına çıkarmak için Türk Hükümeti’nden onay aldığını da duyurdu.

Haziran’da duyurusu yapılan Karaman’da kurulacak olan Dervish IRCC santralinin ilk aşaması GE'nin FlexEfficiency* 50 kombine çevrim teknolojisine dayanıyor. Büyüme lisansı ile enerji üretimi 570 megavattan 1080 megavata çıkacak.  Dervish lisans kapasite artışı aynı zamanda GE’nin FlexEfficiency ve eSolar konsantre güneş enerjisi teknolojilerinin kullanıldığı daha büyük ölçekli ve ekonomik elektrik santralinin de yolunu açıyor.

Metcap ve GE’nin ortaklığı, doğal gaz ile yenilenebilir enerjinin verimli şekilde entegrasyonu için yeni bir küresel standart oluşturuyor. Dönüm noktası niteliğine sahip Dervish projesi, Türkiye’nin enerji şebekelerine daha fazla rüzgar, güneş ve doğal gaz eklenebilmesinde ve ülkenin artan temiz enerji ihtiyacını karşılanmasında destek oluyor. Bu proje; daha temiz ve daha güvenilir enerji üretmek üzere, doğal gaz ile yenilenebilir enerji kaynaklarının entegre edilmesinin yapılabilirliğini kanıtlıyor.

MetCap Enerji Yatırımları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Celal Metin; "Eurostar ve Dervish gibi projeler, İstanbul ve Türkiye’yi aydınlatmaya yardımcı olacak. Bu proje, MetCap-GE işbirliğinin Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve dünyanın her yerine öncü bir teknoloji sunma fırsatları yaratabileceğinin bir göstergesidir. Beraber çalışarak, doğalgazla yenilenebilir enerjinin verimli şekilde entegrasyonu için yeni bir küresel standart oluşturacağız. Duyarlı ve bilinçli bir şekilde gelecek için enerji sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

GE Energy’nin termal ürünler başkanı ve CEO’su Paul Browning, “Türkiye’nin enerji projeleri geliştiren lider yatırım şirketlerinden biri olarak MetCap, günümüz enerji sorunları için daha temiz, daha akıllı ve daha verimli faaliyet göstermesine olanak tanıyan en yenilikçi enerji teknolojilerini kurmak üzere GE ile yakın çalışmaya devam ediyor,” dedi.

 

2,3 MİLYON HANEYE YETECEK ENERJİ
İki adet 9FB gaz türbini, bir buhar türbini ve bir ısı geri kazanımlı buhar jeneratörünü içeren Eurostar enerji santrali İstanbul’un 2,3 milyon hanesine yetecek enerjiyi üretecek. Eurostar projesi, yüzde 58’in üzerindeki enerji verimliliğine ek olarak sıfır sıvı atık, daha düşük emisyon ölçümü ve 35 dakikalık baz yüke erişme kapasitesiyle yüksek başlama hızına sahip olacak. Tesisi, İstanbul yakınlarındaki Kırklareli, Erikleryurdu mevkiinde yer alacak olan projenin mühendislik, taahüd ve inşaat işleri GE–GAMA konsorsiyumu tarafından yürütülecek. 2014 yılında ticari faaliyetine başlaması planlanan Eurostar projesi ile Metcap, İstanbul’un artan enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynayacak.

 

TÜRKİYE CİDDİ ENERJİ SIKINTISI YAŞAYABİLİR

GE Energy Bölge Başkanı Ricardo Cordoba, "Türkiye'nin çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı portföyüne ihtiyacı var çünkü ülkenin artan ekonomik ihtiyaçları ve enerji talepleri tek bir yakıt türü veya teknolojisi ile karşılanamıyor.  Eğer yeni enerji santrallerine yatırım yapılmaz ise Türkiye ciddi bir enerji sıkıntısı ile karşı karşıya kalabilir. Eurostar gibi yüksek verimli doğal gaz yakıtlı kombine çevrim enerji santralleri, ülkenin elektrik tedarik altyapısının önemli bir parçası olacaktır” dedi.

 

1,2 MİLYONDAN FAZLA HANEYE ELEKTRİK

IRCC projesinin ilk aşaması, Haziran’da Power-Gen Milano konferansında duyuruldu. Doğal gaz, rüzgâr ve güneş enerjisini tek bir enerji kompleksinde birleştirerek operasyon esnekliği sunan GE’nin FlexEfficiency 50 teknolojisi ile Dervish santrali, öngörülen üretim kapasite artışını 2016’da ticari faaliyetine başlayarak gerçekleştirecek. Bu yeni genişletilmiş lisans ile devreye girdiğinde 1,2 milyondan fazla haneye elektrik sağlayacak.

GE’nin FlexEfficiency 50 IRCC santralinde, yeni nesil bir 50-hertz 9FB gaz türbini, bir buhar türbini, bir jeneratör, 22 megavat GE rüzgar türbinleri ve 50 megavat eSolar CSP teknolojisi ve bunların tümü ile sorunsuz bir şekilde entegre olan GE Mark* VIe santral kontrol sistemi var. Proje saha koşulları çerçevesinde, bu teknoloji yüzde 69 gibi çok yüksek bir enerji verimliliğine ulaşma kapasitesinde.

Verimlilikte yeni bir küresel standart yaratmanın yanı sıra, sıfır sıvı atık, daha düşük emisyona ve 28 dakikalık baz yüke erişme kapasitesiyle yüksek başlama hızına sahip olan IRCC santralinin tüm öğelerinin tek düğme ile çalışmaya başlaması, entegre bir kumanda sistemi sayesinde gerçekleşiyor.

Celal Metin, “MetCap Enerji olarak, projelerimizin artan enerji ihtiyacına, çevresel sorumluluk ve iktisadi büyüme gerekliliğine parallel çözümler sunması, bir taraftan da kıymetli su kaynaklarını muhafaza etmesi gerektiğine inanıyoruz. GE’nin FlexEfficiency teknolojisini, diğer son teknoloji ürünü alternatifler ile karşılaştırarak tercih etmemizin nedeni gelecek vizyonumuza en uygun seçenek olmasıdır”, dedi.  

 

''TÜRKİYE'DE SIRADIŞI BİR YATIRIM''

Enerji Bakanı Taner Yıldız konuyla ilgili şunları kaydetti: ‘’Türkiye’de sıra dışı yatırımlarla ilgili önemli bir örnekle karşı karşıyayız. Maketinin bile mühendislik çalışmasıyla ortaya konduğu bu işi tebrik ediyorum. Türkiye büyüyor, refah seviyesi artıyor, enerji ihtiyacı da artıyor. Dünyada enerji talebinde Çin’den sonra ikinci sıradayız. Bugün tükettiğimiz enerji 10 yıl öncesine göre daha fazla. 10 yıl sonra ise bugüne göre tam iki katına çıkacak. Bir yandan bu ihtiyaca cevap verebilmemiz lazım, bir yanda da dışa bağımlılığımız azaltmamız gerekiyor. Bunu büyük oranla yerli ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık vererek gerçekleştirebiliriz. Bunu hem temel politikalarımızda hem de strateji belgelerimizde açıkladık. Yenilenebilir kaynaklar, karbondioksit emisyonlarının ve dışa bağımlılığın azaltılmasında önemli rol oynamaktadır. Ulaşbilirlik, mevcudiyet ve kabule dilebilirlik özelliklerin hepsiniş sağlamaktadır. 2002 yılında yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimiz 34 milyar kw saatlerdeyken %64,8’lik bir artışla yaklaşık 55,8 milyar kw saate kadar çıktı. 2002 yılında 12.241 civarında olan HES gücümüz bugün 17.000 civarında. Yani iktidarımız döneminde Türkiye’nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı’ndan iki tane yapmış olduk. Hidroelektrik santralleriyle bu rakamı 2015’te %68 artışla 28.600 megavata kadar çıkartmayı düşünüyoruz.

Celal Bey ile iki sene önce konuştuğumuzda bir nevi hibrit sistemle bu enerjinin üretilmesinin dizaynını yaptığını söylemişti. Burada, rüzgar, güneş ve doğalgaz var. Tabiiki biz üretim kaynaklarında doğalgazı son sırada tercih ediyoruz. Özellikle meskenler kullanımını desteklediğimizi söylüyoruz. Ama ben buradan özel sektöre bir mesaj iletmek istiyorum. Bu, şu anda realize edilmeyi bekleyen ve kazma vurulmaya en yakın olan projemiz. Ama yaklaşık 48.000-50.000 megavat civarında müracatta bulunmuş olup, lisans almış olup ve bağlantı görüşüyle beraber şu anda hiçbir işlemde bulunmayan arkadaşlarımız var. Gerçek yatırımcıların önünü yine özel sektör açacak. Biz zaten kamu olarak açacağımızı söyledik. O yüzden ben mutlaka 2023 yılı hedeflerinin şu anda zihin olarak zaten satın alındığını biliyorum. Biz, Türkiye’yi ilk 10 ekonomi arasına koymakla beraber 100.000 megavatlara çıkmak istiyoruz. Ama şu anda gerek lisans müraacatları gerek sıra bekleyen projeler şu anda yaklaşık 125.000 megavat civarında. Yani biz bu hedefi zihinlerimizde satın almışız. Ama bir bu kadar daha önemli bir husus var. O da bunları gerçekleştirmeyle alakalı artık yatırıma dönüştürme gayretimizdir. O yüzden ben bugünkü açılışı anlamlı buluyorum. Şimdi orada tamamen bağlantıları yapılmış, lisansları alınmış bir anlaşmadan bahsediyoruz. Şu ana kadar 2300 megavat kurulu gücünde yaklaşık 81 santralde devreye girdi. Bunun 1400 megavat da yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan elde ettiğimiz güç. Jeotermalde de 100 megavatlara geldik inşallah kısa dönemde 600 megavat hızla yakalayacağız. Bütün yenilenebilir enerji kaynaklarının özellikle 2012 yılında güneşte dünyadaki yatırımcı kuruluşların fiyatıyla dünyadaki yatırabilecek kuruluşların fiyatıyla Türkiye’de verdiğimiz fiyatlarımızın buluşacağı bir yıl olmasını diliyorum.  Bize gelen 4 tane büyük yatırımcı bu verdiğimiz rakamların rahatlıkla çalışılabilir rakamlar olduğunu ve bunun üzerine yatırım yapacaklarını söylediler. Bu açılışta en çok önem verdiğimiz konulardan bir tanesi Türkiye’ye gelecek olan ve yerli yatırım haline gelecek olan üretim tesisleri gerek rüzgarda, gerekse güneşte gerekse tribün ve jenaratörlerde Türkiye’nin içerisindeki yapılacak üretimlerin kullanılmasını daha da tavsiye ediyoruz.’’

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim