• BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Türkmenistan, İran şirketi ile sözleşmeyi feshetti

Türkmenistan, İran şirketi ile sözleşmeyi feshetti
Türkmenistan, İran’ın Pars Enerji şirketi ile 2010 yılında imzalanan demiryolu inşaatına yönelik sözleşmeyi feshetme kararı aldı. İran şirketinin, bazı ekonomik nedenlerden dolayı Türkmenistan’daki üslendiği projeyi bitiremeyeceği kaydedildi.

 

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda bu konu görüşüldü. Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, İran tarafı ile yapılan görüşmeler sonrasında iki taraflı olarak sözleşmenin feshedilmesi konusunda anlaştıklarını söyledi.
 
Devlet Başkanı Berdimuhamedov, İran şirketi ile sözleşmenin feshedilmesini onaylayarak, bu projeyi kendi imkanlarıyla inşa edeceklerini kaydetti. İran’a şirketine verdiklerini projenin Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattının bir kısmı olduğunu söyleyen Türkmen lider, sözkonusu demiryolu hattı projesinin sadece kendi ülkesi için değil, aynı zamanda bölge ülkeleri açısından da çok kârlı bir proje olduğunu söyledi.
 
İran’ın Pars Enerji şirketi, toplam uzunluğu 325 kilometre olan Bereket-Etrek demiryolu hattını 696 milyon dolara inşa etme konusunda Türkmen tarafıyla 2010 yılında anlaşmıştı. Demiryolu hattın inşaatı için İslam Kalkınma Bankası’ndan 371,2 milyon dolar kredi alırken, projenin maliyetinin geri kalan 324,8 milyon dolarlık kısmı ise İran’ın Pars Enerji şirketinin kendisinin karşılaması bekleniyordu. Temeli 2007 yılında atılan Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattı, Orta Asya bölgesini Basra Körfezi’ne birleştirecek. Bölge ülkelerinin sıcak denizlere inmesine katkı sağlaması beklenen hat, yük taşımacılığının da artmasına imkan tanıyacak.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim