• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Türksat 4B uydusu uzaya fırlatıldı

Türksat 4B uydusu uzaya fırlatıldı
Türkiye’nin uzaya gönderilen 7. haberleşme uydusu olacak olan Türksat 4B, Türkiye saatiyle 23.40’ta Kazakistan Baykonur’dan fırlatıldı.

4B haberleşme uydusunun, Baykonur'dan fırlatılmasının ardından, 50 derece doğu yörüngesinde teslim alınacağını ve Türkiye'nin 50 derecede işletilecek ilk uydusunun 4B olacağını belirten Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, uydunun Avrupa, Asya, Afrika, Ortadoğu ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayacağını söyledi.

İLK SİNYAL 9 SAAT SONRA

Göndermeden 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydunun, istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek.
Uydu, "50 derece doğu" boylamındaki yörüngesine yerleşerek, ticari faaliyetlerine başlayacak. Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla performans testlerine tabi tutulacak.

Aralık ayında ticari faaliyetlerine başlaması planlanan 4B uydusunun operasyonel manevra ömrünün 30 yıldan fazla olması planlanıyor.

ROKETİN 3 KADEMESİ GÖREVİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI

Fırlatmadan 2 dakika sonra roketin birinci kademesini bırakan uyduyu taşıyan proton, ikinci kademeyi ise 5 dakika 27 saniye sonra başarıyla bıraktı.
9 dakika 41 saniye sonra roketin kapsülü başarıyla açıldı. Breeze-M modülü uyduyu, 9 saat 13 dakika uzayda taşımaya devam edecek.

TÜRKSAT 4B'nin yörüngeye yerleştirilmesinde Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada'daki uydu istasyonları kullanılacak.

"İNTERNET HIZI ARTACAK"

Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, Türksat 4B uydusu ile nelerin değişeceğini sıraladı.

Ka band ile uydudan sağlanan internetin hızında artış sağlanacağını bildiren Bilgin, "Türksat 4B uydusunda yer alan ka band ile daha uygun maliyet ile yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak ve toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi artışı sağlanacak" dedi.

Bilgin, uydunun ka frekans bandında sağlayacağı 792 MHz ilave kapasitenin televizyonların canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacağını ifade ederek, "Türksat 3A, Türksat 4A haberleşme uyduları üzerinde veri haberleşmesi ve canlı yayın geçişleri için ayrılan kapasitenin Türksat 4B uydusuna aktarılarak, 42 derece doğu yörüngesinde televizyon yayıncılığı için kapasite artışı sağlanacak ve daha fazla TV kanalına hizmet verilebilecek" diye konuştu.

Türksat 4B uydusunun üretimi 4 Haziran 2014'te tamamlanmış, Baykonur Uzay Üssü'nde proton roketinde başka uyduların fırlatılması sırasında meydana gelen arızalar nedeniyle fırlatma işlemleri durdurulmuş, Türksat 4B için de 16 Ekim 2015 tarihi belirlenmişti.

"GURUR DUYUYORUZ"

Konuyla ilgili TRT canlı yayınında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu "Gurur duyuyoruz, milletimize hayırlı olsun." dedi. Davutoğlu şöyle devam etti:

"Eskiden imkanlarımız sınırlıydı. Şimdi uzaya kendi imkanlarımızla uydu fırlatıyoruz. Stratejik olarak güç kazanıyoruz. Çok daha ucuz iletişim ortamlarına kavuşacağız. Türkiye'nin coğrafi koşulları nedeniyle de önemli bir boşluğu dolduracak. Kapsamı alanı da çok büyük bir alana yayılacak. Engellemek istedikleri Türkiye bu. Bunlar daha başlangıç."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim