• BIST 9539.34
  • Altın 2487.648
  • Dolar 32.4913
  • Euro 34.75
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C

Türksat, dünyada ilk 10 arasına girecek

Türksat, dünyada ilk 10 arasına girecek
Türksat’ın dijital kablo platformu üzerinden TeledünyaWeb markasıyla abonelerine sunduğu web TV hizmetinin tanıtımı İstanbul Çırağan Otel’de Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay tarafından yapıldı.

Türksat’ın gelecek dönem çalışmaları hakkında bilgiler veren Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, Türksat 4A haberleşme uydusunun 15 Şubat 2014 tarihinde Kazakistan'daki Baykonur Üssü'nden uzaya gönderileceğini söyledi. Türksat olarak kurumsal kimliklerini yenileyerek logolarını değiştirdiklerini belirten Dalbay, Türksat’ın yeni hizmeti ‘TeledünyaWeb’ ile ilgili bilgiler vererek, internetin ulaştığı her yere hizmet götüreceklerini vurguladı.
İstanbul Çırağan Otel’de yapılan basın toplantısında konuşan Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, bu yıl Türksat 4A ve 4B uydularının uzaya fırlatılacağını ifade ederek, Türksat 4A’nın devreye girmesiyle kapsama alanının Afrika'ya kadar ulaşacağını kaydetti. Yeni haberleşme uydularının sağlayacağı 3 kat kapasite genişlemesi sayesinde, uydu haberleşme ve TV yayıncılığı için kamu ve özel kuruluşların bekleyen taleplerinin tamamının karşılanacağına işaret eden Dalbay, “Türksat-4A ve Türksat-4B haberleşme uydularının üretimi için Japon Mitsubishi Electric Corporation(MELCO) firması ile 07 Mart 2011 tarihinde sözleşme imzalandı. 42 derece doğu yörüngesinde hizmet vermekte olan Türksat 2A ve Türksat 3A uydularımızın toplam kapasitesi 1824 Mhz’dir. 15 Şubat 2014 tarihinde uzaya gönderilmesi planlanan Türksat-4A uydusu, 42 derece Doğu yörüngesinde işletilecek olup toplamda 36 transponder ve 2084 Mhz kapasiteye sahip. 2014 yılı ikinci çeyreği içinde uzaya gönderilmesi planlanan Türksat-4B uydusu ise toplamda 43 haberleşme kanalı ve 3400 Mhz kapasiteye sahiptir ve 50 derece Doğu yörüngesinde işletilecek. 42 derece Doğu yörüngesinden Avrupa’nın tamamı, Asya’nın büyük bölümüne ulaşan uydu TV yayınları ve uydu haberleşme sinyallerimiz, Türksat-4A uydusu sayesinde Afrika’nın da tamamına ulaştırılmış olacak” dedi.

“Kendi uydumuzu işleteceğiz”

Yeni teknoloji Ka Bant frekans kullanımı sayesinde Türksat-4B uydusunun faaliyete geçmesiyle birlikte, karasal altyapı ile internet götürülemeyen Türkiye’nin coğrafi bölgelerinin tamamına ve Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan, Afganistan gibi ülkelere uydu üzerinden uygun fiyatlarla 40 Mbps hıza kadar geniş bant internet hizmeti verileceğine değinen Dalbay, “Türksat-4B uydusunun 50 derece Doğu yörüngesinde faaliyete başlaması ile birlikte, ülkemiz adına Dünya Telekominikasyon Birliği(ITU) nezdinde kayıtlı bu yörüngede son 20 yıl boyunca sürdürülen uydu kiralama işlemi sona erdirilerek, ilk defa kendi uydumuzu işletiyor olacağız” diye konuştu.

“2020’de ilk 10 arasına girmeyi hedefliyoruz”

Dalbay, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl uydulardan 69 televizyon kanalı yayın yaparken, bu yıl 460 televizyon kanalı yayın yapıyor. Bu kanalların 45'i HD kanal. Türksat olarak 2020 yılında dünyanın en büyük ilk 10 uydu operatörü arasına girmeyi hedefliyoruz. KKTC e-devlet projesini 2015 sonuna kadar tamamlamayı amaçlıyoruz. Diğer ülkelere de aynı hizmeti sunmak hedeflerimiz arasında yeralıyor. Yüzde 25 oranında yerli katkı ile Türksat 5A haberleşme uydusunu da hazırlıyoruz. 2016 sonuna kadar hizmete almayı planlıyoruz. Türksat 6A milli haberleşme uydusunun TAİ tesislerinde üretilerek uzaya gönderilme tarihini ise 2018 sonu olarak değerlendiriyoruz.”
Türksat-4A ve Türksat-4B uyduların üretim faaliyetlerinin, Melco’nun Kamakura Works tesisleri ile JAXA’nın(Japan Aerospace Exploration Agency) Tsukuba Uzay Merkezi tesislerinde paralel olarak yürütüldüğü bilgisini veren Dalbay, “Türksat-4A ve Türksat-4B uydularımıza ait tüm ekipmanların tasarım, üretim , test ve uydu panellerine entegrasyonu süreci tamamlandı. Her iki uydunun haberleşme ve platform modülleri birleştirilerek sistem testlerine hazır hale getirildi. Türksat-4A uydusu için uzay şartlarına uyumluluk testleri ıolarak bilinen tüm foksiyonel ve çevresel testler başarıyla tamamlanmış olup uydu Melco’nun Kamakura tesislerinde fırlatma üssüne gönderilmek üzere hazırlandı. Uydumuzun Ocak ayı ortasında Baikonur, Kazakistan fırlatma üssüne gönderilmesi ve Proton roketi ile 15 Şubat 2014 tarihinde fırlatılması planlanıyor. Türksat-4B uydusunun, uydu fonksiyonel ve çevresel testleri halen devam ediyor. Bu çerçevede uydumuz halen JAXA’nın Tsukuba tesislerinde termal vakum test odasında bulunuyor. Test süreçlerinin tamamlanması akabinde, Türksat-4B uydusunun 2014 yılı 2.çeyreğinde Baikonur, Kazakistan fırlatma üssünden Proton roketi ile uzaya fırlatılması planlanıyor. Uydularımızın üretim sürecine nezaret ve kontrol etme görevini yürüten mühendislerimizin dışında, 14 mühendisimiz Japonya’da görevlendirildi” şeklinde konuştu.

Türksat AŞ’nin yeni kurumsal kimliği

Türksat AŞ olarak Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda, uydu teknolojileri, kablo yayıncılığı ve bilişim alanlarında bölgesinde lider, Dünya’da önde gelen bir şirket olma hedefiyle kurumsal kimliğini yenilediğini belirten Dalbay, “Bu kapsamda kurum kültürü ile birlikte, Türksat markalarının görünen yüzünü değiştiren şirketimiz, ‘Geleceğin Türksat’ını yükseltmek amacıyla hedeflerini daha da büyüttü. Bugün, ‘Geleceğin Türksat’ına merhaba diyoruz. Markanın yeni yüzü ile güvenilir ve küresel bir gelecek hedefiyle yola çıkıyoruz. Türksat’ın yeni hizmeti, TeledünyaWeb, IPTV alanında yeni bir televizyon platformu olarak tanımlanıyor, kişiselleştirilmiş hizmetler, müşterilerin diledikleri içeriğe daha kolay erişebilmelerini sağlıyor. Ayrıca kullanıcılar, yeni filmlere, popüler dizilere, belgesellere ve çok sayıda tematik programa(çocuk, müzik, spor vb) istedikleri zaman istedikleri yerde ulaşabiliyor. Halihazırda Teledünya platformundan hizmet alan SinemaTV ile üst paket abonelerinin faydalandığı Teledüny Web hizmetine, smart TV, tablet ve akıllı telefon üzerinden de ulaşılabilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. TeledünyaWeb hizmetinin içeriğinde canlı yayınlar, kirala izle, seç izle, öneri sistemi, ebeveyn kontrolü ve sosyal ağlarla etkileşim seçenekleri ve özellikleri yeralıyor” dedi.

turksat2.jpg

turksat3.jpg

turksat6.jpg

turksat7.jpg

www.ulasimonline.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim