• BIST 9524.59
  • Altın 2484.08
  • Dolar 32.5023
  • Euro 34.683
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Türksat Haberleşme Uyduları İmza Töreni

Türksat Haberleşme Uyduları İmza Töreni
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Belirlediğimiz uydu ve uzay stratejisi kapsamında şimdilik 2 adet uyduyu kısa vadede 2013 ve 2014 yılları arasında temin edeceğiz.

Türksat 4A ve 4B Haberleşme Uyduları İmza Töreni

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Belirlediğimiz uydu ve uzay stratejisi kapsamında şimdilik 2 adet uyduyu kısa vadede 2013 ve 2014 yılları arasında temin edeceğiz. Ayrıca proje ile eş zamanlı olarak TÜRKSAT 5A'nın Türkiye'de imalatı için çalışmaları başlatıyoruz'' dedi.

TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B Uydu İhalesi ve Uydu Üretim Teknoloji Transferi Projesi imza töreni Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi.

Bakan Yıldırım, törende, TÜRKSAT'ın uydu işletme kapasitesinin bilgi iletişim alanındaki gelişmelere paralel olarak gittikçe arttığını belirterek, ''Artık bilgi toplumu hedefi az ve çok gelişmiş bütün ülkeler için öncelikli bir konu haline gelmiştir. Ülkeler bir yandan karasal kablolu, kablosuz iletişim alt yapılarını oluştururken bir yandan da uydu ve uzay marifetiyle iletişimlerini artırmak için adeta bir yarış halindedir'' diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar uydu ve uzay politikalarının ilkelerini belirlediklerini anlatan Bakan Yıldırım, ''Türkiye genel anlamda dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yerini alırken, Cumhuriyetimizin 100. yılında uydu ve işletmeciliği, uydu kapasitesi ve uzay faaliyetleri konusunda da yine 10'unculuğu hedeflemektedir. Şu anda faal olan 2 uydumuz var. Kısa süre önce 2 tane daha vardı ilk nesil uydular. TÜRKSAT 1B ve 1C, onlar salınıma bırakıldı yani çöpe atıldı. Artan kapasiteyi ve talebi dikkate alarak kapasite artırımına gidilme ihtiyacı doğdu'' değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut uyduların talebi karşılamadığına işaret eden Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: ''TÜRKSAT uydu kiralamak marifetiyle müşterilerinin taleplerine karşılık veriyor. Belirlediğimiz uydu ve uzay stratejisi kapsamında şimdilik 2 adet uyduyu kısa vadede 2013 ve 2014 yılları arasında temin edeceğiz. Ayrıca proje ile eş zamanlı olarak TÜRKSAT 5A'nın Türkiye'de imalatı için çalışmaları başlatıyoruz. TÜRKSAT 5A uydusu, esasen TÜRKSAT 4A ve 4B'nin teminiyle ilgili anlaşmada bir stratejik işbirliğini de öngörüyor. Bugün imzalanacak sözleşmeye 1,5 yılda çok kapsamlı bir çalışma sonucunda gelindi. 'Neden bu kadar geç kalındı?' diye düşünülebilir. Bunun sebebi bu sadece uydu temin projesi değil, bu Türkiye'nin kendi uydusunu yapabilmesini öngören, uzay politikalarında stratejik bir işbirliği kapısını aralayan kapsamlı bir projedir.

Dünyanın bilinen uydu üreticileriyle çetin görüşmeler, pazarlıklar sonucu hem uydu alımı konusunda hem de stratejik işbirliği konusunda Japon Mitsubishi Electric MELCO firması ipi göğüsleyen firma oldu. 2 uydu ve bunların fırlatma hizmeti artı sigortası toplam 2 uydu için 571 milyon dolar ile en uygun teklifi veren Japon firması Mitsubishi Electric MELCO ihaleyi kazanmıştır.''

Uyduların teminiyle TÜRKSAT'ın mevcut uydu kapasitesinin 3 kat artacağını vurgulayan Bakan Yıldırım, ''Kısa ve orta vadede TÜRKSAT'ın ihtiyacı olan kapasiteyi temin etmiş oluyoruz. Diğer bir konuda Türkiye'nin yerli uydu yapımıyla ilgili MELCO ile bir ortaklığa, stratejik işbirliğine gidiyoruz, bununla beraber de Japon ve Türk hükümeti uzay araştırmaları konusunda işbirliğinin kapılarını bu proje ile aralamış oluyor. JAXA ile Türkiye Uzay Kurumu'nun işbirliğinin temellerini atıyoruz. Türkiye Uzay Kurumu'nun kanunu hazır yeni meclis döneminde bunun da yasalaşmasını gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.

TÜRKSAT Genel Müdürü Dalbay

TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay da bugün itibariyle Türkiye'nin kendi uydusunu yapacak çok büyük bir aşamayı kat etmiş olacağını belirterek, mevcut uyduların kapasitesinin dolması nedeniyle 2009'dan itibaren yeni uydu tedariki çalışmalarına başladıklarını bildirdi. TÜRKSAT 4A ve 4B uydularının gün geçtikçe artan uydu kapasite ihtiyacını büyük oranda gidereceğini kaydeden Dalbay, şu bilgileri verdi: ''Ülkemizin içinde bulunduğu istikrar ortamı içinde hem Türkiye'den özellikle çevre ülkelerden haberleşme uydularımıza çok büyük oranda talep geleceğini öngörüyoruz. Bugün itibariyle karşılayamadığımız kapasite talebini yabancı uydu operatörlerinden uydu kapasitesi kiralayarak gidermeye çalışıyoruz.

Melco Firması Uzay Bölümü Genel Müdürü Yunoki

Japon Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) firması Uzay Bölümü Genel Müdürü Tou Yunoki, TÜRKSAT 4A ve 4B haberleşme uydularının imza töreni için Türkiye'de bulunmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Yunoki, “Bu çok önemli projede çok güvenilir, üstün standartlara sahip haberleşme uydularını Türkiye'ye vereceğimizden eminiz. Kullanacağımız uydu platformu dünya sigorta şirketleri tarafından da çok güvenilir olarak kabul edilmiştir. Biz sadece bu proje ile Türkiye'ye sadece uydular vermeyeceğiz, bu sayede iki ülke arasında uzun süreli ilişkiler olacağına inanıyoruz. Buradaki çalışmalarımız haberleşme uyduları ile sınırlı kalmayabilir bunları gözlem uydularıyla da genişletmek mümkün olabilir” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, TÜRKSAT Genel Müdürü Dalbay ve Japon Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) firması Uzay Bölümü Genel Müdürü Yunoki tarafından TÜRKSAT 4A ve 4B uydu ihalesi ve uydu üretim teknoloji transferi projesi imzalandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim