• BIST 9762.12
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

TürkTraktör, ikinci fabrikasını Sakarya'da açtı

TürkTraktör, ikinci fabrikasını Sakarya'da açtı
TürkTraktör’ün kuruluşunun 60. yıldönümü ile eş zamanlı olarak kapasitesini 50 bin adete çıkaracak ikinci fabrikasının açılışı, Sakarya Erenler ’de gerçekleştirildi.

Açılış töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç; “Bugün üretiminin yüzde 30’unu ihraç eden, ihracatının yüzde 30’unu da Kuzey Amerika ülkelerine yapan çok başarılı bir ortaklığın gücüne güç katacak yeni tesisini hizmete açıyoruz. 1954’de ülkemizin ilk traktörünü üretmek üzere kurulmuş olan şirketimiz, tam kapasiteye eriştiğinde yılda 50.000 adede ulaşacak üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük traktör üreticilerinden biri olacaktır” dedi.

TürkTraktör, Ankara’daki fabrikaya ek olarak üretim yapacak olan Adapazarı Erenler’deki ikinci fabrikasının açılışını 60. yıldönümü ile eşzamanlı olarak gerçekleştirdi. Adapazarı Erenler Fabrikası, “Büyük Ölçekli Yatırım” olarak değerlendirilerek toplamda 222 bin metrekare alana kuruldu.

TürkTraktör Adapazarı Erenler fabrikasının açılışı töreniBilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık’ın ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanı sıra; Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, CNH Industrial N.V. CEO’su Richard Tobin, çok sayıda hükümet ve devlet protokol yetkilileri ve iş dünyası temsilcilerinin katılımları ile gerçekleşti.

Fikri Işık: “Daha yüksek teknolojilerle üretim yapmak zorundayız”

Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, TürkTraktör Erenler Fabrika açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Her fabrika açılışı, bu ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır. Bu fabrika açılışları kadar bizi memnun eden başka program yok. Özellikle bu fabrikanın açılışının, milli gelirin, ihracatın ve istihdamın artması konusunda çok önemli bir görev edineceğini düşünüyorum. Türkiye olarak sanayide ve üretimde geldiğimiz nokta, geleneksel yöntemlerle yapılan üretimin sonu. Artık üretimde teknolojik sıçramanın yapılması lazım. Daha yüksek teknoloji düzeyiyle üretim yapmak zorundayız. Üretimde niteliğimizi artıracak bir yapıya geçmek durumundayız.”

“İkinci önceliğimiz teknolojik üretim”

Bununla ilgili birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Işık; “Şu anda bu düzenlemelerin önemli sonuçlarını alma aşamasındayız. Türkiye sahip olduğu pazar potansiyeli, nitelikli iş gücüyle yerli üretim noktasında ölçek ekonomisinde yerli üretim iddiasını artırmalı. Bununla ilgili her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. İkinci önceliğimiz teknolojik üretim. Bununla ilgili ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bununla ilgili meyve alma zamanı geldi. TürkTraktör fabrikasının ait olduğu AR-GE merkezinden özel teşekkürü Koç ailesine ve TürkTraktör’ e yapmak istiyorum. TürkTraktör’ ün önemli atılımlar yapıyor olması bizi gururlandırıyor” diye konuştu.

Nihat Zeybekci: “Artık klimalı, müzik sistemi olan traktörler var”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TürkTraktör Erenler Fabrika açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Son iki ay içinde bize çok güzel mutluluklar yaşatıyorsunuz. Türkiye’ye güvenmenin örneklerini vererek, bizleri güzel açılışlarda buluşturuyorsunuz. Genç nesile nazaran çok şanslıyız. Atalarımızın teknolojisi olan sabahla yapılan çift sürmeyi gördük.  Artık klimalı, müzik sistemi olan ve devasa güçlü traktörler var. Bunların Türkiye’de üretiliyor olmasını görmek, ayrı bir mutluluk.” 

“Koç Ailesi inanarak yatırım yapmaya devam edecek”

TürkTraktör’ün geçtiğimiz yıllarda 600 bininci traktörü ürettiğini anımsatan Zeybekci; “Bu fabrikada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Burada 'Ülkem varsa ben de varım' diyen merhum Vehbi Koç’u da rahmet ve minnetle anmak istiyorum. Kendisi Türkiye’ye inandı ve güvendi. Rahat bir şekilde yaşamak yerine, üretim yapmak gibi bir çılgınlığa kapıldı. İnşallah bundan sonra da onun mirasçısı Koç Ailesi de Türkiye’ye inanarak yatırım yapmaya devam edecek” şeklinde konuştu. 

Mustafa V. Koç: “60 yıldır ülkemiz tarımına hizmet ediyoruz”

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç törende yaptığı konuşmada, TürkTraktör’ün Türkiye otomotiv sanayinin en eski şirketlerinden olduğuna dikkat çekerken, “1954’de ülkemizin ilk traktörünü üretmek üzere kurulmuş olan şirketimiz, tam kapasiteye eriştiğinde yılda 50 bin adede ulaşacak üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük traktör üreticilerinden biri olacaktır. Böylelikle TürkTraktör de Türk otomotiv sektöründe daha önemli bir konuma erişecektir.” şeklinde konuştu. 

“Transmisyon, motor işleme ve üretim kapasitemiz de artacak”

Yeni fabrikanın tam kapasiteye eriştiğinde yılda 50 bin adede ulaşacak traktör üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük traktör üreticilerinden biri olacağını vurgulayan Mustafa V. Koç, şunları söyledi; “Böylelikle TürkTraktör de Türk otomotiv sektöründe daha önemli bir konuma erişecektir. 2000’li yıllardan beri Amerika Birleşik Devletleri dâhil dünyanın 130 ülkesine yılda 15 bin traktör ihraç eden TürkTraktör, yeni fabrikası ile ihracatta da yeni hamlelere hazır olacaktır. Yeni yatırımımız çerçevesinde, sadece traktör değil, transmisyon ve motor işleme ve üretim kapasitemiz de artacak.” 

“Sağlanan teşvikler ile ciddi yatırımlarının önü açılmıştır” 

Devlet öncülüğünde, AR-GE ve büyük ölçekli stratejik yatırımlar için sağlanan teşvikler ile ülkeye katma değer yaratacak ciddi yatırımlarının önü açıldığını ifade eden Mustafa V. Koç sözlerine şöyle devam etti; “Sakarya Erenler Fabrikamız ve yeni motor yatırımlarımız bunlara en güzel örnektir. Yaptığımız yatırımlar, artan üretim ve ihracatımız ve gelişen Ar-Ge faaliyetlerimiz ile ülkemizin 2023 vizyonu çerçevesinde emin adımlar ile ilerliyoruz. Koç Topluluğu olarak, bugünümüzü ve geleceğimizi inşa ederken bize ışık tutan, yol gösteren, en temel ilkelerimizden biri, kurucumuz merhum Vehbi Koç’un “Ülkem varsa ben de varım” sözü oldu. Kurucumuzdan miras kalan bu felsefe ile ilk günden bu yana ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek ana düsturumuz oldu.

CNH Industrial N.V. CEO’su Richard Tobin; “Gözümüzü 1 milyonuncu traktöre diktik”

CNH Industrial N.V. CEO’su Richard Tobin ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, yalnızca on beş ay önce 28 Mart 2013 tarihinde fabrikaya temel atıldığını hatırlatarak şunları söyledi; “Bu süreç; gerek CNH Industrial’ın gerekse Koç Holding’in Türkiye’de bir “traktör mükemmeliyet merkezi” kurma konusuna ne derece odaklandıklarının açık bir göstergesidir. Ankara fabrikamız ile birlikte Erenler Fabrikamız; TürkTraktör markasını tarım sektörü nezdinde daha da güçlü bir yere taşıyacaktır. 1967 yılında Koç Holding ile başlattığımız stratejik ortaklığımız son derece verimli ve başarılı sonuçlar doğurmuştur; doğuracaktır. Bu yıl içerisinde hem yeni fabrikamız hem de banttan indireceğimiz 700 bininci traktörümüzün ardından, şimdi gözümüzü 1 milyonuncu traktöre diktik”.

Kudret Önen: “TürkTraktör hem ülkemizde otomotiv yan sanayinin kurulmasına ön ayak oldu hem de yerli aracı arttırmaya çalıştı”

Koç Holding Savunma Sanayii, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen de, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’de traktör üretiminin otomotiv sanayinin kuruluşunu simgeleyen bir yapıya da sahip olduğuna dikkat çekerken, “TürkTraktör de 1954’ten bu yana Türkiye’de otomotiv imalat sektörünün geçirdiği evreleri göstermesi açısından güzel bir örnektir” dedi. 

TürkTraktör’ün Ankara fabrikasının özellikle 2000’li yıllardan sonra yapılan atılımlar ile dünya çapında rekabetçi bir tesis konumuna eriştiğini belirten Kudret Önen, Adapazarı Erenler fabrikası ile de TürkTraktör’ün üretim kapasitesinin 50 bin adete ulaşacak olmasının önemine dikkat çekti. Kudret Önen şöyle devam etti: “Geçen sene Türkiye traktör pazarı 53 bin adet oldu. Bu dünyada 5. büyük pazar demektir. Geçen sene tüm Avrupa’da 175 bin adet traktör satıldı. Bu yönü ile bakıldığında 50 bin adet kapasitesi ile TürkTraktör’ün Avrupa’nın en büyük tesislerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.”

turktraktoric1.jpgturktraktoric2.jpgturktraktoric3.jpg

turktraktoric4.jpgturktraktoric5.jpg

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim