• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

TURMEPA'dan Samsun'a deniz süpürgesi

TURMEPA'dan Samsun'a deniz süpürgesi
Deniz Temiz Derneği, Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne hediye ettiği Deniz Süpürgesi'ni tanıttı.

TURMEPA, Samsun'a deniz süpürgesi hediye etti

Deniz Temiz Derneği (TURMEPA), Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne hediye ettiği Deniz Süpürgesini (Deniz Temizleme Gemisi) tanıttı. Deniz Temiz Derneği Samsun Yönetim Kurulu toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz başkanlığında Samsunum-1 adlı gemide gerçekleştirildi.

Toplantıda Samsun'a deniz kirliğinin kontrol edilmesi için laboratuvar kurulması, Karadeniz'deki kirliğinin önüne geçilmesi için Rusya'nın Novorossiyk ve Ukrayna'nın Odessa şehirlerine TURMEPA'nın şube açması için yetki verilmesi, Samsun'da Karadeniz'de yaşayan balıkların teşhir edilmesi için dev akvaryum yapılması ve 26-28 Mayıs 2011 tarihleri arasında TURMEPA İstanbul ve Samsun şubelerinin ortaklaşa Karadeniz'in kirliliği ve turizme etkisi konulu uluslararası konferans yapılması konuları görüşülerek karara bağlandı.

TURMEPA Samsun Şube Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Deniz Temiz Derneği Genel Merkezi'nin Büyükşehir Belediyesi'ne Deniz Süpürgesi hediye ettiğini söyledi. Deniz Süpürgesi'nin denizdeki yağ ve petrol atıklarını toplayabildiğini ifade eden Yılmaz, "İzmir'den buraya 10 günde getirdik. Baştan başa revize ettik. Denizdeki kirliliği ağ ile balık tutar gibi alıp temizlemeye dönük bir ekipman. Bu ve buna benzer ekipmanlarla örnek bir çalışma ortaya koyacağız" dedi.

Samsun'da büyük atık su arıtma tesisi yapmak için gerçekleştirilen ihalenin zarflarının açılmaya başladığını hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"3-4 ay içinde büyük atık su arıtma tesisinin yapımına başlayacağız. Bu ölçekte büyük bir atık su arıtma tesisi henüz yapılmadı. Bunu yaptığımız zaman Karadeniz'e komşu olan bütün şehirler için örnek bir uygulama yapmış olacağız. Sadece ilimiz için değil, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Romanya gibi Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerinin de yöneticilerinin örnek alacağı proje olacak. Şüphesiz biz de çok iyi değiliz ama kötünün iyisiyiz. Mutlaka iyinin de iyisi olmak gibi bir amaçla ilerliyoruz. Samsun'a iki tane arıtma yapacağız. Bir tanesi kentin doğusundaki büyük arıtma, diğeri Altunkum tarafındaki küçük arıtma olacak. O taraftaki arıtmayı küçük olduğu gibi kendi bütçe kaynaklarımızla, diğerini büyük olduğu için kredi kullanarak yapacağız."

ROMANYA KÖSTENCE'DEKİ KİRLİLİK

Karadeniz'in umursamazca kirletildiğini Karadeniz'in etrafındaki şehirleri gezerek görmenin mümkün olacağını söyleyen Yılmaz, "Bunlardan birkaç tanesini gördüm. Romanya'nın Köstence kentindeki kirliliği gördüğünüzde Samsun'daki sahilden bardakla su alıp içebilirsiniz diyebilirim. O kadar kirli" diye konuştu.

Köstence'de bütün tersanelerin ve sanayi atıklarının tamamının Köstence Koyu'nun içine aktığını görmenin mümkün olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu kirlilikler öylesine bir araya gelmiş ki, azaltılarak da olsa Samsun sahillerine geliyorsa bu bizim için büyük bir şanssızlık. Biz Samsun'a yakın ve Samsun'da yerleşim merkezlerinin denizi kirletmelerini engellediğimiz taktirde, en azından kendimiz kirletmediğimizde, kirletene gidip de dur deme hakkını kendimizde görürüz, yapma diyebiliriz. Onun için TURMEPA'nın faaliyetlerini önemsiyoruz. Kendi içimizdeki ihmalleri gidermek için de çok faydalı olduğunu görüyoruz." Konuşmanın ardından TURMEPA Samsun Şube Yönetim Kurulu üyeleri, Deniz Süpürgesi'ni gezdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim