• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

TUSAŞ, Airbus için uçak gövdesi üretecek

TUSAŞ, Airbus için uçak gövdesi üretecek
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ-TAI) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, dünya uçak devlerinden Airbus’un ürettiği tek koridorlu uçakların ön ve orta gövdesini yapacaklarını açıkladı.
Dörtkaşlı, 2004 yılı sonunda TAI ile birleştiklerinde 2 bin olan çalışan sayısının 4 bin 300’ü bulduğunu, şirketin 850 milyon dolar ciro elde ettiğini söyledi. TUSAŞ’ın piyasa bedelini ise şirketin Mayıs ayında halka arz edilecek olması sebebiyle açıklamadı. 
 
TUSAŞ ile Bursa'da faaliyet gösteren Yepsan Savunma Sanayi ve Havacılık AŞ arasındaki sac metal ve talaşlı imalat parça üretimi alt sözleşmesi törenle imzalandı. Törene TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçıları Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu üyesi Cavit Çınar, Savunma Müsteşarlığı adına Belma Güngör, milletvekilleri Tülin Erkan Kara, Turhan Tayan ve Bursa Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu da katıldı. 
 
Yepsan Savunma Sanayi ve Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baş, 25’inci yılını kutlayan şirketin 1987’de otomotiv yan sanayine yönelik faaliyetine başladığını söyledi. 
 
 
Baş, şöyle konuştu: “Zaman içerisinde savunma sanayi ile ilgili çalışmalar da yapıyor olmanın bir sonucunu ve gururunu yaşıyoruz. Türk savunma sanayimize silahlı kuvvetlerimize, askerimize, emniyet teşkilatımıza yönelik ürettiğimiz sac metalden mühimmat kapları, aydınlatma mühimmat gövdeleri ve başlıkları ülkemizin geliştirilmiş olduğu top ve tank yedek parçaları, fişek kutuları uçak ve helikopter parçaları imalatıyla savunma sanayimizin yerlileştirilmesi adına ülkemiz ekonomisine katkı sağlıyor olmak da bizim için ayrı bir kıvanç vesilesidir. İmzaladığımız sözleşme ile hayata geçireceğimiz 20 milyon TL’yi aşacak olan yeni yatırımlarımız sayesinde ülkemizin 2023 vizyonunda hedef olarak belirlenen yerli savunma sanayi payının artırılmasına da katkı sağlıyoruz.”
 
Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçıları Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu üyesi Cavit Çınar ise dernek olarak her zaman stratejik ortaklıkların geliştirilmesini istediklerini kaydetti. Çınar, Türk savunma sanayinde yüzde 54’leri bulan yerli payın daha ileriye götürülmesi için yapılan işbirliğinin diğer firmalara da örnek teşkil edeceğine inandığını dile getirdi.
 
DÖRTKAŞLI: TUSAŞ'IN 850 MİLYON DOLAR CİROSU VAR
 
Şirketin hem TAI hem de TUSAŞ olarak bilindiğini belirten TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da TAI ile TUSAŞ'ın birleşme sürecini değerlendirdi. 
 
Dörtkaşlı, TAI'nin 1973 yılında toplumsal motivasyonla, vatandaşların da katkılarıyla ‘Kendin uçağını kendin yap’ sloganıyla kurulduğunu ve 1979’da üretime başladığını söyledi. TAI’nin ABD'li ortaklarından 2004 sonunda satın alınarak TUSAŞ ile birleştirildiğini anlatan Dörtkaşlı, iki şirketin birleştiği dönemde toplam 2 bin çalışan, 75 – 80 milyon dolar cirolu, tasarım kabiliyetleri başlangıç aşamasında olan taahhüt yükü 1,5 milyar dolar civarında olan 60 milyon dolar değer biçilen şirket olduğunu hatırlattı. 
 
TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı, şunları kaydetti: “Şimdi 4 bin 300 çalışanı, bin 600 mühendis, binin üzerinde özgün ürün tasarlayan mühendisi var. Şimdilerde 850 milyon dolar cirosu ve 528 milyon dolar ihracat olan bir şirket. Şirketimiz sektöründe ihracat konusunda birinci, dünyada da en önemli 100 savunma şirket sıralamasına 83’üncü sıradan giriş yaptı. 
 
20 milyar dolarlık iş hacmimiz var. Şirketin bedelini söyleyemiyorum halka arz sürecindeyiz. Mayıs ayındın ilk yarısına kadar hisselerimizi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) halka arza edeceğiz. İyi mi yaptık kötü mü yaptık saçımızın rengini orada görüyoruz.”
 
"STRATEJİK ORTAKLIĞI ÖNEMSİYORUZ"
 
Stratejik ortaklığı desteklediklerini belirten Dörtkaşlı, kendileriyle hareket edecek, geleceğe dönük uzun soluklu iş yapmayı planladıkları firmalarla işbirliği yaptıklarını vurguladı. Şu anda ülke genelinde 10–12 firma ile stratejik ortaklık yaptıklarını belirten Dörtkaşlı, şu bilgileri verdi: “Bunu genişletmeyi de arzu ediyoruz. Bu konuda samimiyiz. Şimdilerde 1,4 milyon saat işi dışarıya veriyoruz. Stratejik ortaklıklarımız üzerinden 700 kişinin çalışacağı iş gücünden bahsediyoruz. Bu işler arasında direkt tasarım üretim işi var. 1,4 milyon saati işi dışarıya verirken bu sene 8,5 milyon saat iş yapıyoruz. Dışarıya verilme niteliği olan işin yüzde 1,4’ünü veriyoruz. Önümüzdeki sene 1 milyon 550 bin saatini dışarıya vereceğiz, bunu artırarak devam edeceğiz. TUSAŞ olarak 20 yıl evvel fabrikada yaptığımız işleri yapmaya devam etmeyeceğiz.
 
Özgün ürünlere sahip olmak, mevcut ürünlerde egemen ürünleri üretme hedefindeyiz. Hem TSK hem de dost, müttefik ülkelere bu egemen ürünleri teslim etmeyi, teslim ettikten sonra ömür boyu desteği yerine getirmek gibi hedefimiz var. Şuna inanıyoruz Ankara Kazan Ovası’na fabrika kurarak havacılık sektörünü oluşturmuş olmuyorsunuz. Bunu Anadolu’ya yaymak gerekiyor. Verimlilik için ‘her şeyi ben fabrikadan yaparım’ mantığından kurtulmak lazım. Yaptığımız işin ekonomik yönden doğru olduğuna hem de lobiyi motivasyonu tüm memleket sathına yaydığımıza inanıyorum. Bu kabiliyetleri de diğer sektörlere yayabilirsek cari açığı azaltabileceğimize ve 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabileceğimize inanıyorum.” 
 
TUSAŞ’ın kurulduğu dönemde F 16 uçağının tamamına yakınını ürettiğine işaret eden Genel Müdür Muharrem Dörtkaşlı, uçağın gövdesinin yüzde 90’ını üretmelerine rağmen paranın yüzde 9’unu aldıklarını dile getirdi. Şimdilerde ‘Anka, Hür Kuş, Göktürk, ATAP’ diye adlandırılan özgün ürünleri ürettiklerini vurgulayan Dörtkaşlı, nakliye uçakları, helikopterle, jet uçaklarda da egemen sistemlere sahip olduklarını söyledi. Bu ürünleri ihracat etme çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken Dörtkaşlı, dünyanın en önemli havacılık şirketlerine uçak ve helikopterlerin gövdelerini yaptıklarını ifade etti. 
 
"AIRBUS’LA ANLAŞTIK, ÖN VE ORTA GÖVDEYİ ÜRETECEĞİZ"
 
TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, uçakların ön tarafı, kanatlarını içeren gövdelerinin tamamını ürettiklerini ve ihracat yaptıklarını kaydetti. 
 
Geçen cuma günü Airbas ile anlaşmaya vardıklarını belirten Dörtkaşlı, şöyle devam etti: “Airbas ile mutabakata vardık. Şimdiye kadar Airbus’ın tek koridorlu uçaklarının arka yolcu kapılarının olduğu bölümü yapıyorduk. Bundan da biz 80 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyorduk. Henüz bu konuyu kimseyle paylaşmadık. İlk defa burada paylaşmış oluyorum. Airbas’ın tek koridorlu uçakların orta kanat ve ön gövdesinin arasında kalan (orta-ön gövdesi-komponet) bölümü de tek kaynak olarak üretmek üzere Airbus ile mutabakata vardık. 
 
Dışarıya verdiğimiz işin tutarı 12 milyon liradır. Bunun 2 milyon liralık bölümünü Yepsan’a verdik. Bu rakamlar buralarda kalmaz. Ağaç büyüdükçe dallarıyla kabarır. İnşallah iş ortaklıklarımızın kalıcı olacağına inanıyoruz. Uzun işbirliği yapacağımız yol arkadaşı olabileceğini düşündüğümüz çok uzun soluklu devam edecek. 20 milyar dolar iş yükümüz 20–30 yıllık iş hacmidir. Halka arz elde edeceğimiz gelirle iş yaptıracağımız firmalara sahip olabiliriz. Yatırımları yapıp özel üretim işlerini buraya getirebiliriz. Savunma ve havacılık sektörünün geleceği parlak. Hep birlikte yol arkadaşlığı içerisinde bunları geçekleştireceğimizi belirtiyorum.”
 
Konuşmaların ardından TUSAŞ ile Yepsan Savunma Sanayi ve Havacılık AŞ arasındaki sac metal ve talaşlı imalat parça üretimi alt sözleşmesi törenle imzalandı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim