• BIST 9626.79
  • Altın 2497.13
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.8711
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

TÜVTÜRK, muayene için rehber hazırladı

TÜVTÜRK, muayene için rehber hazırladı
TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları, araç muayenesi öncesinde dikkat edilmesi gereken 10 temel adıma dair bir rehber hazırladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın belirlediği standartlarda tüm ülke çapında araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları'ndan yapılan açıklamada, araç muayenesi öncesinde dikkat edilmesi gereken 10 temel adıma dikkat çekildi.
TÜVTÜRK İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, periyodik araç muayenesinin trafik güvenliği için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Bir aracın periyodik muayenesinin eksiksiz olması, sadece kullanıcısının değil, trafikteki diğer insanların da güvenliğini artıran çok önemli bir unsur. Biz de, araç muayene bilincinin artırılması ve müşterilerimizin muayene süreçlerini daha rahat tamamlamaları için muayene öncesi yapılması gerekenleri paylaşmak istedik" diye konuştu.
Bu çalışmayla araç sahiplerinin muayene süreci konusunda daha fazla bilgi sahibi olmalarını amaçlarıklarını anlatan Özcan, TÜVTÜRK'ün, Türkiye'nin 81 ilinde, 73 gezici, 197 sabit ve İstanbul ve Antalya'da motosikletlere özel 3 istasyonla beraber toplam 273 istasyonu bulunduğunu kaydetti.

Araç muayenesi öncesinde önemli 10 adım

Açıklamaya göre, muayene zamanı gelen araç sahipleri, TÜVTÜRK muayene istasyonlarına gitmeden, belirledikleri gün ve saat için randevu alabiliyor. Randevular, "www.tuvturk.com.tr" internet sitesinden ve "0 850 222 88 88" numaralı çağrı merkezinden ücretsiz olarak alınabiliyor. Bu hizmet TÜVTÜRK istasyonlarının çoğunda bulunuyor.
TÜVTÜRK internet sitesi veya çağrı merkezinden alınan randevu saati, muayenenin başlama saatini değil, araç sahibinin müşteri kabul işlemlerinin yapılacağı yarım saatlik arayı belirtiyor. Araç muayene işlemleri, kabul işlemlerini takiben, ortalama bir saat sürüyor. İstasyon alanına giriş, müşteri kabul ve sorgulama ile muayene süreci de göz önüne alındığında, özellikle büyükşehir merkezlerindeki yoğun istasyonlarda ortalama iki saatlik bir zaman ayrılması ve zaman planlamasının buna göre yapılması tavsiye ediliyor.
Yasalarla belirlenen kurallar nedeniyle randevu alma sürecinde ve muayene öncesinde araçlar için borç kontrolü yapılıyor ve trafik para cezası, motorlu taşıt vergisi ve köprü, otoyol borçları sorgulanıyor. Borcu olan araçların randevu alınsa dahi, muayenesi yapılamıyor. Bu nedenle, araç sahiplerinin randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödeyerek gelmeleri gerekiyor.
Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünün kontrol edilmesi gerekiyor. Bu hizmet TÜVTÜRK istasyonlarından da alınabiliyor.
İstasyonlara muayene hizmeti içingelinirken, aracın ruhsatı, kimlik ve trafik sigortası hazır bulundurulması gerekiyor. Araç LPG/CNG'li ise Gaz Sızdırmazlık Raporu gerekiyor. Ancak bu belgenin olmaması Hafif Kusur olarak değerlendiriliyor.
Araç, getiren kişiye ait değilse vekalet durumunu gösterir belgelerin mutlaka bulundurulması gerekiyor. Gerçek kişiler ve şirketler için farklı durumlarla ilgili detaylı bilgi için www.tuvturk.com.tr adersinden alınabiliyor.
Eğer araçta bir tadilat yapılmışsa Tadilat Muayenesine başvurulmalı ve yukarıdaki belgelere ek olarak Gaz Sızdırmazlık Raporu ve Montaj Tespit Raporu, yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı odalardan alınacak EK-1 belgesi isteniyor.
Araç muayene ücretleri yıllık olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün genelge ve emirleri doğrultusunda belirleniyor. Ödemeler, nakit olarak alınıyor. 2014 yılı için muayene ücretleri otobüs, kamyon, çekici ve tanker için 223,02 lira; otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork için 165,20 lira; römorklu ve römorksuz traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için 84,96 lira olarak alınıyor. 2014 yılı için egzoz emisyon ölçümü ücreti 35 lira olurken, ilk kez ölçüm yaptıran araçların 6 liraya Motorlu Araç Egzoz Gazı Emisyon Ruhsatı alması gerekiyor.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 35. Maddesi uyarınca, muayene süreci geçirilen araçlardan, gecikilen her ay için yüzde 5 fazla muayene ücreti tahsil ediliyor. Yasalar gereği gecikmeler 30 günlük dilimler halinde oluyor. Bir günlük veya 20 günlük gecikme bir ay olarak değerlendiriliyor.
Araç muayene sırasında, traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda bir adet ilk yardım çantası, iki adet üçgen reflektör, aracın cins ve kullanım amacına göre adet ve miktarı değişen yangın söndürme cihazı ve stepne bulunup bulunmadığı kontrol ediliyor. Bunların eksikliği hafif kusur olarak değerlendirildiğinden, muayeneye gelmeden önce gerekli ekipmanların kontrol edilmesi tavsiye ediliyor. Patlamayan lastik veya lastik tamir takımı bulunan araçlar gibi orijinalinde stepne bulunmayan araçlarda stepne bulundurulması zorunlu değilken, motosiklet sahiplerinin muayeneye gelirken kasklarını da getirmeleri zorunlu tutuluyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim