• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Uçak biletlerinin %92’si internetten alınıyor

Uçak biletlerinin %92’si internetten alınıyor
270 milyar lira hacme ulaşan kartlı ödeme sistemlerinin yaklaşık 30 milyar liralık kısmını internetten yapılan ödemeler ve alışverişler oluşturuyor.

2011’de yüzde 47’lik büyüme gösteren internetten ödeme ve alışverişte, ulaşım sektörü yüzde 17’lik pay alıyor. E-ticaret ve e-ödeme pazarının bu yıl da şimdiden yüze 40’lık büyüme gerçekleştirdiğini belirten Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, “İnternetten alışverişte en büyük pay ulaşımın. Online ödemeler 5 havayolu şirketinin cirosunun yüzde 92’sini oluşturuyor. Ulaşımda elektronik ödemelerin cirosu bu yılın sonunda 5,1 milyar liraya ulaşır.” dedi.

 
Elektronik ödemelerde ulaşımın ardından en büyük payı yüzde 17 ile hizmetler ve kamu ödemeleri alıyor. Avrupa’daki NFC (yakın alan iletişim) uygulamaları için pilot şehir olarak seçilen Fransa’nın Nice şehrinde, Türk gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Canko, teknolojik gelişmelere en hızlı adapte olan ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti. Canko, başta vergi ödemeleri olmak üzere elektrik, su, doğalgaz gibi birçok kamu ödemesi için bankaya ya da kuruma gidilmeden internet üzerinden yapıldığını anlattı. Kredi kartı sayısının 55 milyona, banka kartı sayısının da 85 milyon adede yükseldiği bilgisini veren Canko, BKM altyapısı üzerinden her ay ortalama 250 milyon kart işlemi gerçekleştiğini kaydetti.
 
Kartlı ödemenin kayıt dışıyı azalttığına dikkat çeken Soner Canko, “Kredi kartlarındaki sadakat sistemleri olmasaydı insanlar kötü haberler aldığında harcamaları anında keserdi. Vatandaşın kredi kartı sayesinde taksitle alışveriş yapmaya devam ediyor. Böylece sert freni ve sert gazı yumuşatmış oluyoruz.” diye konuştu. Bu aşamada 20 liranın altındaki harcamaların bile kartlı ödeme sistemine dâhil edilmesinin öneminden bahseden Genel Müdür, “Küçük tutarlı ödemeleri kartlı ödeme sistemlerine alarak kartlı ödeme hacmini 2015 yılına kadar 100 milyar lira büyütmeyi hedefliyoruz.” dedi.
 
Mevcut durumda internetten kredi kartlı ile alışveriş yapmak zaten mümkün. Banka kartıyla alışveriş halinde işlemin gerçekleşmesiyle muhasebeleştirme yapıldığından iade durumlarında ek iş yükü doğuruyordu. Bu sebeple önceden e-ticaret sitelerinin bu modele sıcak bakmadığını belirten Canko, bankalarla bu iş yükünü ortadan kaldıracak teknik altyapı üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Canko, “Geçen hafta başından beri banka kartları ile de internetten alışveriş yapılabiliyor.” dedi.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim