• BIST 9733.17
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C

Uçak düşüren mikrodalgaya önlem

Uçak düşüren mikrodalgaya önlem
Elektromanyetik dalga yayarak uçaklar için tehdit oluşturan dev fırınlar için önlem alındı. BTK bu cihazlara frekans standardı getirdi.

Uçak düşüren mikrodalgaya önlem

Elektromanyetik dalga yayarak uçaklar için tehdit oluşturan dev fırınlar için önlem alındı. BTK bu cihazlara frekans standardı getirdi.

Sanayi bölgelerine yakın havaalanlarında, elektromanyetik dalga yayan dev mikrodalga fırınlarının uçaklar için tehlike doğurması ve hava ulaşımını riske sokması üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) harekete geçti.

BTK, elektromanyetik dalga yayan cihazlara frekans standardı getirdi. BTK'nın hazırladığı Sınai, Bilimsel ve Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik, haberleşmeyi engelleyen ulaşım ve haberleşmede hayati önem taşıyan elektronik cihazların bozulmasına neden olan frekans kargaşasına son vermeyi amaçlıyor.

RADARLARI KARARTIYOR

Olması gereken frekans bandının dışına çıkan standart dışı cihazların kullanılması nedeniyle özellikle hava ve deniz ulaşımında hayati önem taşıyan radar sistemleri bozuluyor ve kararmalar tehdit oluşturuyor. Bu tür cihazlar telsiz iletişiminin kesilmesine neden oluyor.

Jammer etkisi yaratıyor

Başta cep telefonu olmak üzere telsiz haberleşmesinin kesilmesine neden olan cihazların frekanslarına girerek adeta jammer etkisi yapan cihazlar, haberleşmenin aksamasına da neden oluyor.

Bu cihazların başında ise sanayide kullanılan mikrodalga fırınlar ve kurutma cihazları, sağlık alanında kullanılan MR'lar geliyor. Bu cihazların kullanılacağı frekansları belirleyen ve TSE standartlarına göre üretilmesini düzenleyen yönetmelik, 6 ay içinde haberleşme ve iletişim için kullanılan frekansları ihlal eden cihazların standartlara uygun hale getirilmesini öngörüyor.

İzinsiz çalıştırana dava açılacak

Yönetmelikte, "Kurum, bu yönetmelik kapsamındaki tüm cihazlardan yayılan band dışı elektromanyetik ışımanın, telsiz cihaz ve sistemleri ve özellikle radar, hava-yer haberleşmesi, kara/deniz/hava seyrüsefer veya başka herhangi bir güvenlik hizmeti üzerinde herhangi bir zararlı elektromanyetik girişime neden olmaması için, TS EN 55011 standardı ve ilgili diğer düzenlemelerde yer alan limitlerden düşük olmasını sağlamak üzere her türlü önlemi aldırma yetkisine sahiptir" ifadesi kullanıldı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim