• BIST 9530.47
  • Altın 2485.014
  • Dolar 32.5011
  • Euro 34.8568
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Uçak kaçırmak için uygulama geliştirdi

Uçak kaçırmak için uygulama geliştirdi
Almanya’da yaşayan bir pilot, akıllı telefonlar için geliştirdiği uygulama sayesinde yolcu uçaklarını kaçırabileceğini öne sürdü.

 

ABD Federal Havacılık İdaresi ise uzmanlar arasında endişeye neden olan yazılımın 'işe yaramayacağını' belirtti.
 
Genelde oyun ve hayatımızı kolaylaştıran günlük hizmetler olarak karşımıza çıkan mobil uygulamalar, yazılım geliştiricilerin elinde giderek daha çeşitli ve akıllı hala geliyor. Bunun en iyi örneğini, Almanya’da yaşayan Hugh Teso sundu.
 
İnternet uzmanı ve pilot olan Teso, mobil uygulama sayesinde bir yolcu uçağını kaçırabileceğini iddia etti. 30 yaşındaki pilot, mobil uygulama sayesinde uçağın veri sistemindeki açıkları tespit edebildiğini ve birkaç tuşa basarak uçağın kontrolünü ele geçirebileceğini söyledi.
 
Hollanda’nın Amsterdam kentinde düzenlenen ‘Hack in the Box’ konferansında konuşan Teso, Android işletim sistemi için bir yazılım geliştirdiğini ve bu sayede uçakların yönetim sistemine erişim sağlayabildiğini belirtti.
 
KOKPİT ANİMASYONU 
 
Konferansta yaptığı tanmıtımda ‘PlaneSploit’ adını verdiği uygulamayla uçağın yönetim sistemine giren Teso, daha sonra uçuş simülasyonu kullanarak uçağı nasıl kontrol edebileceğini gösterdi. Teso, PlaneSploit ile uçağın havalandırmasından yönlendirme sistemine kadar tüm bilgisayar altyapısını ele geçirebileceğini ifade etti.
 
PlaneSploit, kullanıcıya bir kokpit simülasyonu sunuyor ve kokpitteki tuşlara basarak uçağı yönlendirmenizi sağlıyor. Bu şekilde uçağı istediğiniz yere götürebileceğiniz gibi, çakılmasını sağlamanız da mümkün.
 
“MÜMKÜN DEĞİL”
 
Mashable sitesinin haberine göre, yazılımla kokpit içinde bir parlamaya neden olarak, pilotlar arasında paniğe neden olmayı sağlamanız bile mümkün.
 
Yazılımın işe yaraması için uçağın otomatik pilot kontrolünde uçması gerektiğini ifade eden Teso, pilotların manuel kontrol sağlamaya çalışması halinde yazılımın devre dışı kalabileceğini belirtti.
 
Teso’nun açıklamalarına rağmen, ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Alman pilotun iddialarının asılsız olduğunu öne sürdü. Kurumdan yapılan açıklamada, “Bahsedilen yöntem uçakların otomatik pilotunu ele geçiremez veya pilotun otomatik pilotu geçersiz kılmasını sağlayamaz... Bu nedenle bahsedildiği gibi bir uçağın tam kontrolünün ele geçirilmesi mümkün değil” denildi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim