Uçak kazasının sebebi kötü yemek miydi?
İki yıl önce Beyrut yakınlarında düşen ve 90 hayatın kaybolmasına neden olan Ethiopian havayollarına ait Boeing 737 tipi uçağının kaza sebebi kötü yemek olabilir mi?
ET 409 uçuş numaralı uçağın 25 Ocak 20102da Beyrut yakınlarında düşmesi sonucu 82 yolcu ve 8 mürettebat hayatını kaybetmişti. Uçağın düşme sebebi halen araştırılıyor.
Bu ara gelen yeni bilgiler, kaza sebebini araştıran kurumların kafasını karıştırmaya devam ediyor.Lübnan’a ait araştırma ekibinin iddialara göre, uçakta son kaydedilen ve kaptan pilotla yardımcısı arasında geçen konuşmalar, bir ipucu olabilir. Ses kayıtlarına göre, kazadan hemen önce kokpit içersinde yüksek sesli bir patlama sesi duyuluyor.
Bundan yola çıkan ekipler, kaynağı belirsiz bir patlamanın düşüşe sebep olduğunu düşünüyorlardı. Şimdi ise patlamaya bizzat pilotların sebep olmuş olabileceği tartışılıyor.Lübnanlı yetkililere göre, pilotlar, uçağın yükseklik, hız ve uçuş açısını yanlış hesaplamış olabilirler. Doğru hesaplayıp hesaplamadıkları ise, o gün hakim olan zorlu ve kötü hava şartları nedeniyle tam olarak belirlenemiyor. Ama ses kaydındaki bir detay, araştırma ekibinin dikkatini çekiyor:
Ses kaydına göre, kaptan pilot, yardımcı pilot ve baş kain görevlisi, bir önceki gece beraber yedikleri yemekten şikayet ediyorlar. Üçü de “Dünkü yemek bana dokundu. Kendimi yorgun ve ‘tuhaf’ hissediyorum” diyorlar.Bundan yola çıkan Lübnanlı yetkililer, mürettebatın yemekten zehirlenmiş ve bundan dolayı uçuşta ölümcül hatalar yapış olabileceklerini öne sürüyor.
Aynı yetkililer, kaptan pilotun 51 gün içinde 188 saat uçuş yaptığını ve asgari dinlenme sürelerine uymadığını da iddia ettiler. Pilotları çalıştıran Ethiopian Airlines şirketi ise, bu iddiaları ‘Abartılı ve komplo teorisini andıran senaryolar’ olarak niteledi ve kaptanların yorgunluklarını reddetti.