• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Uçakta kuruyemişe alerji yasağı geliyor

Uçakta kuruyemişe alerji yasağı geliyor
Fındık ve fıstık, bu gıdalara karşı alerjik rahatsızlığı bulunan kişilerde, havada ani müdahale imkânı bulunmadığı için hayati risk oluşturuyor

Uçakta kuruyemişe alerji yasağı

Fındık ve fıstık, bu gıdalara karşı alerjik rahatsızlığı bulunan kişilerde, havada ani müdahale imkânı bulunmadığı için hayati risk oluşturuyor

Türk Hava Yolları (THY) ve ikram şirketi Do&Co, alerjisi olan yolcuların bulunduğu uçaklara kuruyemiş yüklemiyor. Hatta THY uçaklarında, diğer yolcular da kuruyemiş yememeleri için uyarılıyor.Türk Hava Yolları (THY), fındık ve fıstığa karşı alerjisi bulunan yolcuların uçuşlarda rahatsızlanmaması amacıyla uçaklara kuruyemiş yüklemesi yapmıyor.

THY'nin İstanbul-Antalya uçuşunda önceki gün ilginç olay yaşandı. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkışa hazırlanan uçakta, kabin amiri, yaptığı anonsla uçağa fındık yüklenmediğini söyledi. Kabın amiri ayrıca, uçakta fındığa karşı alerjisi bulunan yolcu nedeniyle yolculardan fındık yememesini istedi.

THY ile Viyana merkezli Do& Co'nun kurduğu ikram şirketi Turkish Do&Co'nun yetkilileri, herhangi bir gıda maddesine alerjisi bulunan yolcular konusunda titiz davrandıklarını ifade ederek, rahatsızlığını doktor raporu ile belgelendiren yolcuların isteklerini yerine getirdiklerini söyledi. Özellikle fındık-fıstık gibi kuruyemiş türleriyle ilgili alerjik rahatsızlıkların çok ciddi sorunlar oluşturabildiğine dikkat çeken yetkililer, "THY yönetimi ile görüş alışverişinde bulunarak, alerjik rahatsızlığı bulunan yolcular konusunda gereğini yapıyoruz. Gelen yolcu talebi üzerine özellikle kuruyemiş gibi gıda maddeleri uçağa yüklenmiyor. Bu konuda yolculardan herhangi olumsuz tepki alınmazken, uygulamayı takdirle karşılayanlar da mail atarak bizi kutladı." dedi.

Uzmanlar, kuruyemişlerin alerjik reaksiyonların temel nedenlerinden olduğunu söyledi. Uzmanlar, kuruyemiş alerjisinin bağırsakların bozulması, nefes alma güçlüğü ve anafilaksi gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini bildirdi. Uzmanlar, anafilaksinin alerjik reaksiyonların en ağırı, en hızlı gelişeni ve dramatik sonuçlar doğurabilen hali olduğunu ifade ederek, "Gıdalardan da kabuklu deniz ürünleri ve fındık ezmesinin anafilaksiye en sık neden olan gıdalar olduğu bildirilmektedir." dedi.

Tıpta anafilaksi, ciddi bir alerjik reaksiyon. Alerjene maruz kalınan ilk dakikalar içinde bütün vücut etkilenir. Gıdalar, böcek ısırmaları ve ilaçlar başlıca nedenleri. Anafilaktik reaksiyonu, kandan ve dokulardan histamin gibi kimyasal maddelerin ani salgılanmasıyla ortaya çıkar.

Bu salgılanma alerjene karşı antikorların reaksiyonuyla tetiklenir. Çok az miktarlar bile alerjen reaksiyona neden olabilir. Anafilaktik şoklarda, bronşlar kabarır, kan basıncı düşer, boğulma ve çökmeye neden olur. Acilen adrenalin enjektesi gerekir.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim