• BIST 9452.29
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Üçüncü köprü için YPK onayı alındı

Üçüncü köprü için YPK onayı alındı
Ulaştırma Bakanlığı'nın İstanbul Boğazı'na üçüncü köprü yapılmasını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Proje ihalesi için YPK onayı alındı.

Üçüncü köprü için YPK onayı alındı

Ulaştırma Bakanlığı'nın İstanbul Boğazı'na üçüncü köprü yapılmasını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Proje ihalesi için YPK onayı alındı.

Köprüde demiryolu bulunması ve projenin yapım ve işletiminde Karayolları Genel Müdürlüğü'nün hisse sahibi olmasına yönelik çalışmaların kesinlik kazanmasıyla bu ay ihale ilanına çıkılması bekleniyor. Öte yandan YİD ihalelerinde ikinci YPK onayını ortadan kaldıran maddenin yer aldığı ''Torba Yasanın'' yürürlüğe girmesiyle ''dev'' ihalenin sözleşmesi doğrudan Ulaştırma Bakanlığınca onaylanacak.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, YPK, 414 kilometre uzunluğunda olan ve Garipçe-Poyrazköy güzergahında yer alacak proje için YİD modeliyle ihaleye çıkılması için gereken onayı verdi. Proje kapsamında İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprüde demiryolunun da bulunmasını planlayan ve bu konuda fizibilite çalışmaları yapan Ulaştırma Bakanlığı, öte yandan projenin yapım ve işletiminde Karayolları Genel Müdürlüğünün de hisse sahibi olmasına yönelik bir çalışma yürütüyor.

YİD MEVZUATINDA ''ÖNEMLİ'' DEĞİŞİKLİK

Bir çok kurumun başvurduğu YİD ihaleleriyle önemli başarılara imza atan Ulaştırma Bakanlığının, projelerin YPK onayından geçiş sürecinde önemli zaman kayıpları yaşaması YİD mevzuatında değişiklik yapılmasına neden oldu. İstanbul Boğazı'nın altından sadece lastik tekerlekli araçların geçeceği ''Tüp Tünel Projesi'' ihalesinin 30 aydır sonuçlandırılamamış olması, diğer önemli projelerin gerçekleştirilmesinde de gecikme yaşanacağı öngörüsü yetkilileri harekete geçirdi. Buna göre, TBMM'de görüşülmekte olan Torba Yasa'ya eklenen ve kabul edilen bir maddeyle YİD ihalelerinde sözleşmelerin YPK onayına sunulması ortadan kaldırıldı.

YİD mevzuatında projelerin ikinci kez YPK onayına sunulmasının önüne geçen madde, yapılan yatırımlarda görevli şirketçe üretilen mal ve hizmetler için idare tarafından talep garantisi verilebilmesine de imkan sağladı. Torba Yasanın yürürlüğe girmesiyle Ulaştırma Bakanlığı, YPK'dan ilk onayı alınan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesinde sözleşmesini YPK'ya göndermeyecek. Bakanlık projenin sözleşmesini kendisi onaylayarak bu konuda önemli bir ilke imza atmış olacak.

HİSSE KONUSUNDAKİ ''ÇEKİNCELER''

Bu arada Ulaştırma Bakanlığı, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesini kazanacak girişime, Karayolları Genel Müdürlüğünün de yüzde 10 ortak olması fikri üzerinde çalışıyor. Buna göre, projenin yapım ve işletmesinde Karayolları Genel Müdürlüğünün en az yüzde 10 hisseyle temsil edilmesi düşünülüyor. Ancak yetkililer, yaklaşık 6.5 milyar dolarlık projede, bu miktarda hisse için gereken kaynağa nasıl ulaşılacağı konusunda çözüme ulaşılamadığını dile getiriyor.

Öte yandan kısa süre önce yapılan yasal değişiklikle, yüzde 1 oranında bile olsa kamu kuruluşlarının ortak olduğu şirketlerin Sayıştay denetimine tabi tutulmasının, ihaleye katılacak şirketlerin ''çekince'' koymalarına neden olacağı düşünülüyor. Yetkililer, Karayolları Genel Müdürlüğünün hisse sahibi olması halinde projede ''borca da ortak olacağının'' gözönüne alınması gerektiği uyarısında bulunuyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim