• BIST 9145.67
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.358
  • Euro 34.9476
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Ukrayna atıklarını Türkiye'ye göndermiş

Ukrayna atıklarını Türkiye'ye göndermiş
Ukrayna'dan ro ro gemisiyiyle geri dönüşüm için Türkiye'ye getirilen çinko içerikli cüruflar tehlikeli atık çıktı.

Ukrayna'dan geri dönüşüm için Türkiye'ye getirilen çinko içerikli cüruflar tehlikeli atık çıktı. Tübitak'ta yapılan analiz sonucu tehlikeli olduğu belirlenen iki TIR dolusu cüruf, Gümrük gözetimindeki antrepoya alındı. Cürufların geri gönderilmesi için işlem başlatılırken, daha önce ne kadar cüruf getirildiği araştırılıyor.

Gebze'de kurulu bulunan 'M.M.' adlı bir geri dönüşüm firması adına, Ukrayna'dan ro-ro gemisiyle iki TIR dolusu çinko içerikli cüruf geldi. Geri dönüşüm firmasının, fırınlarında eritilerek bakır ve çinko külçesi halinde yeniden kullanılmak amacıyla getirttiği belirtilen cüruflarla ilgili olarak, Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'ne, 'bunların ithalinin yasak tehlikeli atık olduğu' yönünde ihbarda bulunuldu.

Harekete geçen ekipler Zonguldak Limanı'na ro-ro gemileriyle gelen iki TIR'ı alıkoyarak içindeki cüruflardan aldıkları numuneleri tahlil için Tübitak'a gönderdi. Tübitak'ta yapılan incelemeler sonunda, bunların ithali yasak tehlikeli atık olduğunu saptandı. Gümrük Müdürlüğü'ndan yapılan açıklamada, olayla ilgili olarak firma sahibi ile yabancı uyruklu olan iki TIR sörücüsünün ifadeleri alındıktan sonra, TIR'lar Gebze'de Gümrük gözetimindeki bir antrepoya ayındı.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Yetkililer, aynı maddeden daha önce ne kadar getirildiğinin araştırıldığını belirtirken, işlemler sonunda bu cürufların aynı yolla yurt dışına gönderileceği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Olaya adı karışan şahıslar hakkında, '5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu ile Tehlikeli Atıkların Sınırlar Ötesi Taşınımının ve Bertarafının Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesine muhalefet' suçundan Gebze Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim