• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Ulaştırma Bakanlığı: Kamuya yük getirir

Ulaştırma Bakanlığı: Kamuya yük getirir
Ulaştırma Bakanlığı, TCDD’nin havalimanı modelinden hareketle yatırımcılara yolcu garantisi verilerek, Ankara’ya hızlı tren istasyonu yapılmasını öngören ihalesini, kamuya yük getireceği gerekçesiyle uygun bulmadı.

Ulaştırma Bakanlığı, TCDD’nin havalimanı modelinden hareketle yatırımcılara yolcu garantisi verilerek, Ankara’ya hızlı tren istasyonu yapılmasını öngören ihalesini, kamuya yük getireceği gerekçesiyle uygun bulmadı.

Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) havalimanı modelinden hareketle, yolcu garantisi verilerek, Ankara’ya ‘5 yıldızlı’ otel, alışveriş ve eğlence merkezlerinin bulunduğu hızlı tren istasyonu inşa edilmesini öngören ihalesine geçit vermedi. Ulaştırma Bakanlığı İÇTAŞ-Cengiz ortak girişim grubunun en iyi teklifi verdiği, mart ayında gerçekleştirilen ihaleyi, ‘yolcu garantisinin kamuya yük getireceği’ gerekçesiyle ‘uygun’ bulmadı.

"FARKLI YÖNTEM DENENEBİLİR"

TCDD kaynakları, “Bu çerçevede gereken yapılacak. Bundan sonrası için farklı yöntemler söz konusu olabilir” dedi. Başta Ankara olmak üzere İstanbul, İzmir, Konya ve Eskişehir olmak üzere hızlı trenin geçtiği illere çağdaş mimarisiyle öne çıkan otel, alışveriş ve eğlence merkezleriyle donatılmış ‘5 yıldızlı’ istasyonlar inşa etmeyi hedefleyen TCDD, bu kapsamda Ankara’ya inşa edilecek ‘uzay üssü’ görünümündeki hızlı tren istasyonunun ilk olarak 20 Ocak’ta ihaleye çıkacağını duyurmuştu. Şartname satın alan firmaların tesisin altından geçmesi planlanan metronun sıkıntı yaratabileceği yönündeki çekinceleri nedeniyle ihale 22 Şubat’a ertelendi. Bu tarihte de firmaların talebi nedeniyle 2 Mart’a ertelenen ihaleye en yüksek teklifi Limak İnşaat ve (Hindistan Merkezli) GMR Infrastructure Ortak Girişimi İÇTAŞ ve Cengiz İnşaat Ortak Girişimi teklif verdi. Toplam 100-150 milyon dolarlık yatırımla inşa edilecek, 15 milyon yolcu kapasiteli istasyon için yapişlet-devret (YİD) modeli tercih edildi.

İHALEYE İPTAL YOLU GÖRÜNDÜ

TCDD, Ankara’da inşa edilecek istasyon için havalimanlarında başarıyla uygulanan ‘yolcu garantili’ yöntemi uyguladı. TCDD, ihaleyle ilgili kendi değerlendirmesinin ardından dosyayı, Ulaştırma Bakanlığı’na gönderdi. Ulaştırma Bakanlığı ise projenin yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirileceğine dikkat çekerek, “Yüksek Planlama Kurulu, bu ihaleye çıkılması için izin verirken kamuya herhangi bir yük getirilmemesi koşulunu kayıtlara geçirdi. Yatırımcılara verilen yolcu garantisi kamuya yük getiriyor” görüşünü bildirdi. Böylece ihaleye iptal yolu göründü.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: KAMUYA YÜK GETİRİR

Ulaştırma Bakanlığı yap-işlet devret modelinin tercih edildiği Ankara hızlı tren istasyonu ihalesindeki yolcu garantisinin kamuya yük getireceği yönünde görüş bildirdi. 2 Mart’ta yapılan ihaleye en yüksek teklifi İÇTAŞ - Cengiz ortak girişim grubu vermişti.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim