• BIST 8718.11
  • Altın 2244.394
  • Dolar 32.3332
  • Euro 35.1644
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Ülkeleri denize batan halk taşınıyor

Ülkeleri denize batan halk taşınıyor
Büyük Okyanus'un orta kesimindeki takım adalardan oluşan ülkeleri sulara batan Kiribati Cumhuriyeti halkı, komşu ülke Fiji'ye taşınıyor.

Büyük Okyanus'un orta kesimindeki takım adalardan oluşan ülkeleri sulara batan Kiribati Cumhuriyeti halkı, komşu ülke Fiji'ye taşınıyor.

Şimdiden ülkelerini terk etme hazırlıklarına başlayan Kiribati halkı, modern zamanların iklim değişikliğinin ilk zorunlu göçmenleri olacak.

Okyanus seviyesinin giderek yükselmesi karşısında Fiji ile yaptıkları görüşmelerde son aşamaya geldiklerini açıklayan Kiribati Cumhurbaşkanı Anote Tong, "Fiji askeri yönetimi bize 20 bin 234 kilometre kare arazi tahsis etmeyi kabul etti" dedi.

Balıkçılıkla geçinen 113 bin nüfuslu Kiribati halkı, eğer bir son dakika pürüzü çıkmazsa, kendilerine yeni bir yurt "satın almış" olacaklar.

Cumhurbaşkanı, ilk olarak becerikli balıkçıların Fiji'deki en büyük ikinci ada olan Vanua Levu adasına gönderileceğini belirterek, "Kiribatililer göçmen muamelesi görmeyecek. Birinci sınıf vatandaş olacaklar" açıklamasında bulundu.

Fiji hükümeti ise Kiribatililerin adalarına yerleşmelerine izin veriyor ancak adayı satma konusunda şimdiye kadar herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Bu arada, insan yapımı bir ada için çalışmaların da sürdüğü kaydediliyor. Kiribatililerin Fiji halkından çok az etnik ve kültürel farka sahip olduklarını vurgulayan Fijili akademisyen Dr. Alumita Durulato, "Toplumsal ve kültürel yaşama adapte olmada bu yüzden fazla zorlanmayacaklar" diye konuştu.

İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan Kribati Cumhuriyeti, Britanya'dan 1979 yılında bağımsızlığını kazanmıştı. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim