• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Ultra lüks uçağın ilk sahibi bir Türk oldu

Ultra lüks uçağın ilk sahibi bir Türk oldu
Dünyanın en gelişmiş özel jeti Falcon 2000S’in üretimden çıkan ilk uçağı bir Türk’ün oldu. 26.5 milyon dolarlık jeti Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı satın aldı.

 

Uçağı ilk test eden isimlerden biri olan Financial Times’ın havacılık uzmanı pilot Rohit Jaggi’nin, ‘Uçurması çok kolay ve son derece güvenli bir uçak’ dediği Falcon 2000S BMW DesignworksUSA tarafından tasarlandı. Havada kalış süresi 8 saati bulan Falcon 2000S, en yakın rakiplerinden Hawker 4000’e göre yüzde 50 daha fazla kabin alanına sahip. Uçağın kokpiti de BMW tasarımı. İşte bu en yeni süper jetin dünyada ilk sahibi Tosyalı Holding’in patronu oldu.
 
Siparişi test aşamasındayken veren Tosyalı ailesi, üretimden çıkan ilk jeti geçtiğimiz salı günü teslim aldı. Jetin dünyadaki ilk sahibinin bir Türk olduğu haberini Dassault’un halka ilişkiler sorumlusu Vadim Feldzer dünyaya açıkladı. Jetin fiyatı 26.5 milyon dolar. Ancak ekstra özelliklerle fiyatı 30 milyon doların üzerine çıkıyor. Örneğin geniş bant internet hizmeti eklendiğinde fiyat 500 bin dolar artıyor.
 
KISA PİSTLERE DE İNEBİLİYOR
 
Fransa’nın 4 milyar dolar ciroya sahip havacılık devi Dassault, 2011’den bu yana piyasaya sürmeye hazırlandığı en gelişmiş özel jeti olan Falcon 2000S’in testlerini gerçekleştiriyordu. 1970’lerde dünya arenasına çıkan ve zenginlerin gözdesi Falcon 2000 serisinin son halkası olan S modelinde iniş mesafesi 705 metreye kadar indirilerek kısa pistlere iniş kalkış imkanı sağlandı. Falcon 2000S bu alanda rakiplerinden iki kat daha fazla havaalanına inebilme özelliğine kavuştu. Karbon salınımı yüzde 20 azaltılan çevre dostu motorlarıyla New York’tan Londra’ya kesintisiz uçuş imkanı sağlayan süper jet 10 yolcu taşıma kapasitesine sahip. 2000S, 41 bin feet’lik seyir irtifasına 19 dakikada tırmanıyor. Uçağın maksimum seyir irtifası ise 47 bin feet. Kısa pistlere rahatlıkla inip kalkabiliyor.
 
Soba borusu üretiminden çelik devine uzanan yol
 
1961 doğumlu Fuat Tosyalı, iş hayatına babasının kurduğu ve soba borusu üreten Tosyalı Ticaret’le atıldı. 1988 yılında Tosyalı Metal Ticaret’i kurarak sanayiciliğe ilk adımı attı. 1991 yılında endüstriyel gaz üretimi yapan bir başka şirketle yatırımlara devam etti.
 
Eğitim ve sağlığa verdiği büyük destekle tanınan Tosyalı Ailesi, son olarak Osmaniye’de 1 milyar dolarlık yatırımla yassı ve uzun çelik üretimi gerçekleştirecek tesisini devreye soktu. Türkiye’nin cari açığını önlemede büyük bir katkısı olacak tesisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hizmete sokmuş ve Tosyalı Ailesi’nden açılışta eğitim ve sağlığa olan desteklerini artırarak devam ettirmelerini de istemişti. 2 bine yakın çalışanı bulunan Tosyalı Holding’in cirosu 1.5 milyar dolar, yıllık ihracatı da 400 milyon dolar civarında.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim