• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Ümit Karaarslan'dan tartışılacak öneri

Ümit Karaarslan'dan tartışılacak öneri
HYUNDAI Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, otomotiv sektöründe ithalatın payını azaltmak ve cari açığı önlemek için otomobil üretiminin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Otoda ÖTV’yi indirip hafif ticaride artırın, ithalat hızı kesilir

HYUNDAI Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, otomotiv sektöründe ithalatın payını azaltmak ve cari açığı önlemek için otomobil üretiminin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de bugün pazar belirli bir noktaya oturdu. Ama sürekli gündemde ithalatın artması var. Bunu önlemek çok basit. Türkiye’de otomobil üretimi ne kadar artarsa, hem ihracatın oranı artar hem de ithalatın payı düşer” diye konuştu.Bunun için de hükümetin yapması gereken en önemli şeyin ÖTV indirimi olduğunu ifade eden Karaarslan, şunları söyledi:

"Bugün Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araçlar arasında çok önemli bir vergi farkı var. Ticari araçların vergisi yüzde 4-10 arasında değişirken, otomobillerin ÖTV’si yüzde 37 ile 82 arası. Dolayısıyla kimse otomobil yatırımına gelmiyor, mevcut fabrikalarda ise kapasite artmıyor. Bu yüzden hükümetin hafif ticari araç ÖTV oranlarını biraz artırıp, otomobil vergilerini bu paralelde düşürmesi gerekiyor."

Hükümet bas bas bağırıyor

Bu sayede Türkiye’ye yeni yatırımların geleceğini ve ithalat oranının düşeceğini savunan Karaarslan, şunları anlattı:

"Ticari araç ÖTV oranlarıyla ilgili kimse konuşmuyor. Hükümetin bu yönde hızlı bir atılım yapması lazım. Aksi takdirde her geçen gün ithalatın payı artacaktır. Çünkü iç pazarın talebini karşılayacak yerli otomobil yok. Hafif ticari araçta Türkiye zaten bir üretim üssü oldu. Mevcut kapasiteler aynı şekilde ufak bir vergi artışı olsa da devam edecek noktada. Bugün hükümette bu durumun farkında. Hafif ticari araç üreticilerine otomobil de üretin diye bas bas bağırıyor. Aradaki haksız rekabetin kalkması lazım."

100 bin araç satacak

ÜMİT Karaarslan, Türkiye’de 2013 yılında müşteri memnuniyetinde birinci marka olmak için çalıştıklarını vurguladı. Karaarslan, 2011 yılında 55 bin adetlik bir satış hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Liderlik hedefinde değiliz. Biz marka imajını artırıp kârlı bir şirket olmak istiyoruz. Bu doğrultuda 2012 yılında 60-65 bin adetlere ulaşıp, hedefimiz 2015 yılında 100 bin adetlik bir satışa ulaşmak. Yapılan global araştırmalarda Türkiye’de 2015 yılında 940 bin adetlik bir pazardan bahsediliyor. Biz bu pazarda 100 bin adet satmak istiyoruz."

Türkiye’de üretilecek yeni model için Irak bile etken

HYUNDAI Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, Koreli markanın tüm dünyada hızla büyüdüğünü ve talebe şetişmek için Türkiye dahil bir çok ülkede yatırımlarını artırma kararı aldığını hatırlatarak, “Türkiye’deki kapasiteyi 100 bin adetten 200 bin adede çıkartıp yeni bir model üretimi için sona yaklaşıldı. Ama hâlâ hangi sınıfta hangi modelin üretileceği belli değil. Gerek Türkiye’nin iç pazarına, gerek Avrupa’ya gerekse Ortadoğu’daki yükselen potansiyele göre bir değerlendirme yapacaklar. Irak pazarı bile seçimde etken” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim